KREVER FOLKEAVSTEMNING: Catalonias president Artur Mas ser på publikum under festivalen for Barcelonas skytshelgen. På veggen henger Catalonias flagg og et banner som krever folkeavstemning innen 46 dager. Foto:Gustau Nacarino,Reuters

Catalonia vil holde folkeavstemning om uavhengighet

Catalonias regionspresident Artur Mas har signert et dekret om folkeavstemning om selvstendighet fra Spania. Folkeavstemningen skal etter planen holdes 9. november.

Artikkelen er over fem år gammel

– Catalonia ønsker å ytre seg. Ønsker å bli hørt. Ønsker å stemme. Nå er tiden inne, og vi har det rettslige rammeverket til å gjøre det, sa Mas etter at han signerte dekretet.

Signeringen skjer etter at Catalonias regionale parlament tidligere i september vedtok en lov som de mener gir dem mandat til å holde en ikke-bindende folkeavstemning, eller «konsultasjon», om selvstendighet fra Spania.

Så mange som 1,8 millioner mennesker deltok i demonstrasjonen i Barcelona for et selvstendig Catalonia tidligere i september.

Vil stanse avstemningen

Den spanske regjeringen er sterkt imot planene om en folkeavstemning, eller «konsultasjon» som de katalanske lederne kaller den.

Regjeringen har varslet at den vil forsøke å stanse avstemningen ved å bringe saken inn for landets grunnlovsdomstol. Statsminister Mariano Rajoy har innkalt til et ekstraordinært regjeringsmøte mandag for å utarbeide regjeringens formelle klage til grunnlovsdomstolen.

Da skottene denne måneden stemte nei til uavhengighet fra Storbritannia, uttalte Rajoy ikke uventet at han var «veldig fornøyd» med skotsk nei. Men skottenes nei skremte ikke katalanerne: Det var bare timer etter at det var klart at nei-siden i Skottland hadde fått flertall, at Catalonias regionale parlament vedtok loven som de mener gir dem mandat til å holde folkeavstemning.

Vil ikke bryte loven

Artur Mas er under press fra politiske samarbeidspartnere om å holde folkeavstemningen uansett, selv hvis grunnlovsdomstolen erklærer den ugyldig. Men Mas selv har tidligere uttalt at han ikke vil gjøre noe som bryter med loven.

Catalonia er en velstående region nordøst i Spania og har sitt eget språk og egen kultur. Selvstendighetsbevegelsen har i mange år kjempet for løsrivelse fra Spania, og den økonomiske krisen som har rammet landet de siste årene, har styrket bevegelsen.

Flere artikler

  1. Det spanske senatet: Tar over styringen i Catalonia

  2. Derfor er det stor uro i Catalonia

  3. Catalonia: Har erklært løsrivelse fra Spania

  4. Spania-ekspert: – Dette er ekstremt farlig

  5. Spanias ambassadør om Catalonia:  – De har fortsatt tid på seg til å følge loven

  6. Separatistene erklærer valgseier i Catalonia

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder