SLÅR TILBAKE: General Keith Alexander, toppsjefen i NSA, forsvarte iherdig amerikansk etterretning da han forklarte seg i Kongressen. Foto: Jason Reed / Reuters / NTB scanpix

USAs spionsjefer: Europeiske medier har misforstått

En av USAs fremste etterretningssjefer avviste den kraftige kritikken mot amerikansk overvåkingspraksis da han møtte i Kongressen.

Artikkelen er over seks år gammel

- Rapportene i europeiske medier om telefonavlytting er fullstendig feil, sa toppsjefen i National Security Agency (NSA), general Keith Alexander, da han forklarte seg i etterretningskomiteen i Representantenes hus.

Han hevdet også at journalistene som har analysert lekket informasjon, ikke har forstått hva de har undersøkt.

Kommentar: Tillitsbrudd, men ikke overraskende

Etterretningsdataene består ikke av opplysninger som er blitt samlet inn om europeere av NSA, men av opplysninger som er samlet inn både av NSA og organisasjonens utenlandske partnere, ifølge Alexander.

- Det representerer informasjon som vi og våre allierte i NATO har samlet inn for å forsvare våre land og til støtte for militære operasjoner, sa Alexander uten å gå i detalj om hva slags operasjoner han sikter til.

- Forhindrer terror

Tidligere tirsdag framholdt Alexander at NSA er en respektabel organisasjon som bidrar til å redde liv og forhindre terror i USA og Europa.

- Dette er patrioter som kommer på jobb og spør seg hvordan de kan beskytte våre borgerrettigheter og privatlivet, sa Alexander ifølge Financial Times.

Han fastslo at organisasjonen hverken har brutt loven eller opptrådt uprofesjonelt, og at dokumentene som er lekket av NSAs tidligere IT-konsulent Edward Snowden har vært svært ødeleggende for USAs sikkerhet.

Avsløringer

Utspørringen blir gjennomført samtidig som europeiske medier har brakt den ene avsløringen etter den andre om avlytting og overvåking av både mobiltelefoner og Internett i europeiske land. Også en rekke europeiske ledere, blant dem Tysklands statsminister Angela Merkel, skal ha blitt overvåket av amerikanerne.

President Barack Obama sa så sent som mandag at han har full tillit til Keith Alexander. Men samtidig varslet Det hvite hus at det kan være aktuelt å stramme inn metodene som NSA bruker.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder