OMRINGET: En ukrainsk soldat hopper ned fra en ødelagt stridsvogn på en lastebil utenfor byen Debaltseve i Øst-Ukraina tirsdag. Opprørere hevder de har omringet regjeringssoldatene som befinner seg i byen. Foto:Reuters,

Harde kamper dagen før toppmøte om Ukraina

Kampene i Ukraina pågår for fullt dagen før det planlagte toppmøtet om Ukraina-konflikten i Minsk.

Artikkelen er over fem år gammel

I byen Kramatorsk ble regjeringshærens hovedkvarter truffet og flere sivile drept i rakettangrep tirsdag.

– Det viktigste hovedkvarteret i vår antiterroroperasjon ble rammet av en Tornado-rakett, sa Ukrainas president Petro Porosjenko.

Et annet rakettangrep i samme by rammet et boligområde. Minst seks sivile ble drept og 21 såret i angrepene, ifølge lokale myndigheter. Også flere soldater skal være såret.

Ukrainas regjering mener angrepene beviser at russiske våpen blir brukt i kampene i Øst-Ukraina. Årsaken er at Tornado er et russisk rakettsystem som opprørerne umulig kan ha stjålet fra den ukrainske hæren.

LES OGSÅ: Nye EU-sanksjoner mot Russland

Ledere for opprørerne avviser imidlertid at det var de sto bak angrepene på Kramatorsk, ifølge nyhetsbyrået RIA.

RAKETT: Lokale innbyggere kikker på restene av en av rakettene som tirsdag traff byen Kramatorsk øst i Ukraina. Foto:Gleb Garanich,Reuters

– Soldater omringet

Noen timer før rakettene rammet Kramatorsk, ble det kjent at Ukrainas nasjonalgarde har begynt en ny offensiv i nærheten av havnebyen Mariupol.

– Enheter fra nasjonalgarden har brutt gjennom fiendens forsvarslinjer, het det i en uttalelse fra det ukrainske sikkerhetsrådet.

Kronikk:Alvorlige dager for Europa

Samtidig hevder de prorussiske opprørerne at de har omringet regjeringsstyrkene i byen Debaltseve. En viktig forsyningslinje inn til byen er angivelig brutt.

En talsmann for den ukrainske hæren sa imidlertid til BBC natt til tirsdag at kampen om veien inn til Debaltseve fortsatt pågikk. Flere tusen ukrainske soldater antas å befinne seg i og ved byen, som ligger dypt inne i et opprørskontrollert område.

Minst sju ukrainske soldater og over ti sivile er blitt drept i kamper ulike steder i Øst-Ukraina det siste døgnet, ifølge ukrainske myndigheter og talsmenn for opprørerne.

Merkel møtte Obama

Utviklingen på slagmarken skjer samtidig som europeiske land gjør nye diplomatiske framstøt for å få slutt på kampene.

En ny fransk-tysk fredsplan ble presentert i forrige uke. Mandag diskuterte Tysklands statsminister Angela Merkel krisen med USAs president Barack Obama, og onsdag skal det etter planen holdes et nytt toppmøte om Ukraina.

Meningen er at Merkel og presidentene Vladimir Putin, François Hollande og Ukrainas Petro Porosjenko skal delta på møtet. Men Putin har sagt at det er usikkert om det blir noe av samtalene i Hviterusslands hovedstad Minsk.

Ukraina, vestlige land og NATO anklager Russland for å ha sendt soldater og militært utstyr over grensen til Ukraina for å støtte opprørerne der. Dette avviser russiske myndigheter, som insisterer på at de forsøker å løse konflikten.

GRANATANGREP: Brannmannskaper forsøkte mandag å slukke en brann i byen Donetsk i Øst-Ukraina. Brannen ble utløst av et granatangrep, ifølge lokale kilder. Foto:Maxim Shemetov,Reuters

Anklager vestlige land

USA og EU forsøker derimot å destabilisere Ukraina, ifølge den russiske regjeringstalsmannen Dmitrij Peskov. Han hevder dette er formålet med USAs planer om mulige våpenleveranser til Ukraina og EUs nye sanksjoner mot Russland.

Barack Obama har ennå ikke bestemt seg for om USA vil forsyne Ukrainas regjering med våpen, og Merkel har uttrykt sterk skepsis til dette forslaget.

Ikke overraskende er også lederen for den russiske regjeringens sikkerhetsråd, Nikolaj Patrusjev, skeptisk til de amerikanske planene. Han tror Russland vil reagere med diplomatiske midler dersom det blir noe av våpenleveransene.

På den annekterte Krim-halvøya og andre steder i Sør-Russland begynte russiske soldater militærøvelser dagen før toppmøtet i Minsk. Over 600 soldater deltok i øvelsen på Krim, ifølge den russiske svartehavsflåten.

Les også

 1. USA vurderer våpenhjelp til Ukraina

  USA vurderer å forsyne Ukraina med våpen til bruk mot de russiskstøttede separatistene.
 2. Dette smilebildet lyver: Iskaldt mellom NATO-Stoltenberg og Russland

  MÜNCHEN (VG) NATO-sjef Jens Stoltenberg ser ingen lyse sider eller forsøk på forsoning fra russisk side.
 3. - Putin kommer til å teste NATO

  MÜNCHEN (VG) Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide tror at forholdet mellom Russland og Vesten er varig endret, og at det…
 4. Nye EU-sanksjoner mot Russland

  Det siste døgnet ble angivelig ni ukrainske soldater drept. Nå har EU vedtatt nye sanksjoner mot Russland - men venter…

Mer om

 1. Ukraina
 2. Russland

Flere artikler

 1. Ukraina-krisen: Ukrainske styrker trekker seg ut av Debaltseve

 2. Kun timer igjen før våpenhvilen: Kamper pågår for fullt i Ukraina

 3. Opprørere hevder å ha omringet ukrainske soldater

 4. 24 timer etter fredsavtalen ble skrevet under: Minst 18 drept siste døgn

 5. Ser dette ut som en våpenhvile?

Fra andre aviser

 1. Harde kamper dagen før toppmøte om Ukraina

  Aftenposten
 2. Harde kamper dagen for toppmøte om Ukraina

  Aftenposten
 3. Harde kamper dagen før toppmøte om Ukraina

  Aftenposten
 4. Enige om Ukraina-erklæring

  Aftenposten
 5. Fransk-tysk tospann til Kiev og Moskva med fredsplan

  Bergens Tidende
 6. Våpenhvilen i Ukraina har raknet

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no