Nemtsov kritiserte Putin i intervju kun timer før han ble drept

Kritiserte presidenten for «sensur og løgnaktig propaganda»

Kun fire timer før opposisjonspolitikeren Boris Nemtsov (55) ble brutalt drept på åpen gate gikk han hardt ut mot krigen i Ukraina i et intervju på russisk radio.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Den tidligere visepresidenten var på vei over Moskvoretskij-broen rett utenfor Kreml sammen med en kvinnelig bekjent da han natt til lørdag ble skutt en rekke ganger av ukjente gjerningsmenn.

Den 55 år gamle opposisjonspolitikeren etterlater seg kone og fire barn.

Kommentar:Han talte Putin imot

Bare timer før han ble drept ble han intervjuet på den russiske radiostasjonen Moskvas Ekko om søndagens planlagte demonstrasjon mot president Putins økonomiske politikk og krigføringen i Ukraina.

– Vårt politiske krav er en rask slutt på krigen med Ukraina, sier han i intervjuet, som er gjengitt av den britiske avisen The Telegraph.

Kritiserer Ukraina-krigen

Videre sier 55-åringen at han nettopp har lagt ut en video som viser hvordan russiske styrker var med på å storme parlamentet på Krimhalvøyen for ett år siden.

– Den viktigste årsaken til krisen er at Putin gikk til krig mot Ukraina, en svært aggressiv krig som er dødelig – både for landet vårt og mange mennesker. Det er blitt bevist at det var russiske soldater på Krimhalvøyen, sier han i intervjuet.

ÅSTEDET: Den russiske opposisjonspolitikeren Boris Nemtsov ble skutt og drept skutt og drept bare et steinkast fra Den røde plass. Foto:Dmitry Sereryakov,Afp

Han understreker også et viktigheten av at russiske opposisjonspartier fritt skal få delta i valg.

– Vi trenger ærlige valg hvor opposisjonen får delta. Vi må få slutt på sensuren og den løgnaktige propagandaen som rett og slett ødelegger hjernene til det russiske folk, sier Nemtov i intervjuet.

– Noen var veldig redde

Den ukrainske presidenten Petro Porosjenko hevder at opposisjonslederen ble drept fordi han hadde planer om å legge frem bevis for Russlands innblanding i krigen i Ukraina.

Ifølge presidenten har 55-åringen fortalt ham at han hadde bevis på Russlands rolle - og at han snart ville avsløre dem.

– Han sa han ville legge fram overbevisende beviser for at russiske styrker er i Ukraina. Noen var veldig redd for dette og de drepte ham, sa Porosjenko til ukrainsk TV lørdag.

Putin kondolerte fredag kveld de etterlatte. I et telegram til Nemtsovs mor, Dina Eydman, skriver Putin at «alt vil bli gjort for at de som organiserte og gjennomførte dette skammelige og kyniske drapet, blir straffet».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder