Var fanget samtidig som James Foley

Forsker: Gislene behandles ofte grusomt

BORTFØRT: Medlemmer av terrororganisasjonen Jabhat al-Nusra, eller al-Nusra-fronten, poserer på en panservogn i Idlib-provinsen i mai i år. I slutten av 2012 ble den amerikanske krigsfotografen Matthew Schrier (innfelt) tatt til fange av medlemmer av denne gruppen. Foto:,REUTERS/US DEPARTEMENT

Tidligere gissel forteller:
Slik var livet som fange i Syria

Han ble torturert, ranet og beskyldt for å være en amerikansk spion. Fotograf Matthew Schrier tilbrakte 210 dager i terroristenes fangenskap.

 • Maria Mikkelsen

Artikkelen er over fem år gammel

Da han returnerte til USA i fjor sommer kunne han gi en grundig og fersk skildring av hvordan ekstremistgruppene i Syria behandler de vestlige gislene – som blir sett på som svært verdifulle.

– Særlig amerikanske fanger blir brukt på en annen måte enn eksempelvis fanger fra Syria og Irak, sier Truls Tønnesen ved Forsvarets forskningsinstitutt til VG.

I tidsrommet Schrier ble holdt fanget, ble også tre andre amerikanere holdt som gisler i Syria – deriblant journalisten James Foley, som nylig ble henrettet av medlemmer i terrororganisasjonen Den islamske staten (IS), tidligere kjent som ISIL.

Fryktet å bli drept

I november ble Schrier intervjuet av CBS-programmet «60 minutes». Han forteller han at han var på vei ut av landet nyttårsaften 2013, da bilen han kjørte ble stoppet av en gruppe væpnede menn.

– Jeg tenkte «livet mitt ble akkurat snudd opp ned», sier Schrier til 60 minutes.

Det ble snart klart at mennene var medlemmer av terrororganisasjonen Jabhat al-Nusra, eller al-Nusra-fronten, som har bånd til al-Qaida. I likhet med islamistorganisasjonen IS er de kjent for brutale overgrep, bortføringer og henrettelser.

Den erfarne fotografen hadde sett videoer av halshugginger utført av Jabhat-al-Nusra, og var derfor smertelig klar over hva han sto overfor.

– Trodde du at det ville skje med deg?

– Jeg tenkte at det var en stor mulighet for det, ja.

– De samler på oss

Schrier ble først fraktet til et fengsel som tidligere hadde vær et sykehus for barn.

– Jeg visste at folk ble torturert. På min andre dag begynte jeg å høre skrik. Vi hørte smell. Og de nøt det. En av dem sa «det bringer meg nærmere til Gud».

I løpet av tiden i fangenskap ble Schrier flyttet hele seks ganger. Som regel tok gisseltagerne på seg selvmordsvester under transporten – i tilfelle noen skulle forsøke å fri fangene.

HENRETTET: Den amerikanske journalisten James Foley ble drept omtrent halvannet år etter at han ble bortført i Syria. Foto:,AFP

En gang ble Schrier kastet inn i en celle der en fange lå på gulvet. Den skjeggete mannen var skitten og snakket arabisk. Likevel ble det snart klart at den andre fangen også var en amerikaner.

– Noe av det første jeg sa, var «herregud, de samler på oss».

Torturert med kabler

Fangevokterne beskyldte ham og cellekameraten for å jobbe for CIA, og tvang dem til å fremføre falske tilståelser. Ved ett tilfelle ble mennene iført oransje drakter og filmet, skriver New York Times.

Etter omtrent to uker i fangenskap beskyldte terroristene fotografen for fluktforsøk. Som straff ble det beordret at han skulle få 115 slag mot fotsålene. Straffen ble utført med kabler.

Også James Foley ble brutalt straffet etter et fluktforsøk, ifølge en av hans tidligere cellekamerater, franske Nicolas Henin.

Sendte falsk e-post

Terroristene forsøkte ifølge fotografen å skjule sine spor ved å tvinge Schrier til oppgi passordene sine. De sendte en beroligende e-post til moren og en venn i Schriers navn:

– Jeg har det bra. Jeg har tilgang til internett i omtrent fem minutter. Jeg vil ikke ha tilgang til e-posten min de neste ukene, het det i e-posten til vennen.

De brukte også kredittkortene hans til å kjøpe solbriller av merket Raybans, Mercedes-deler, bærbare datamaskiner, parfyme og kjøp på iTunes. Regningen kom på totalt 17.000 dollar.

Etter 210 dager unnslapp Schrier terroristenes fangenskap ved å flykte ut av et vindu i en bygning i Aleppo i juli i fjor. Ved hjelp av Den frie syriske hær kom han seg til den tyrkiske grensen.

– Grusomt

Torsdag skrev VG at så mange som 40 europeere og amerikanere kan sitte i fangenskap hos ulike ekstremistgrupper i Syria og Irak.

– De behandles ofte grusomt, men ikke alltid. Fangebehandlingene varierer noe fra gruppe til gruppe, sier Romarheim, som forsker på blant annet terrorisme ved Institutt for forsvarsstudier.

Den henrettede journalisten James Foley ble trolig solgt til IS etter å ha blitt bortført i Syria i november 2012.

– Når det kommer til ISIL, er det vanskelig å se for seg at en gruppe som korsfester og halshugger folk og i praksis gjennomfører handlinger opp mot et folkemord, ikke gir gislene en veldig dårlig behandling

– Foretrakk henrettelse

Romarheim opplyser at det finnes en rekke beretninger fra frigitte gisler, blant annet fra franskmennene Christian Chesnot og Georges Malbrunot, som ble løslatt fra fangenskap i Irak i 2004.

– Gisseltagerne sa til dem at de foretrakk å henrette britiske og amerikanske gisler. Antagelig fordi propaganda-effekten er det viktigste, og fordi hatet mot dem er sterkest i og med at de sto i bresjen for invasjonen i Irak.

I motsetning til mange andre land nekter som regel USA og Storbritannia å betale løsepenger for egne borgere.

– Det er fordi det kan fremstå som indirekte finansiering av terrorisme og terrorister. Hvis man tar noen gisler og får løsepenger, vil det være et sterkt incentiv til å trappe opp gisseltagning, sier Romarheim.

Truls Tønnesen i FFI sier at utbredelsen av gisseltagning går i bølger.

– For ti år siden kom det en nesten identisk film av et amerikansk gissel som ble halshugget. Til og med drakten var den samme. Det har en sammenheng med tilgangen: I Syria har det vært mange vestlige journalister, men nå vil kanskje færre oppsøke disse områdene.

Les også

 1. Foleys familie går ut med e-post fra IS

  En uke før henrettelsen varslet terrororganisasjonen IS at James Foley ville dø på grunn av amerikanernes luftangrep i…
 2. De er ekstremistenes gisler

  Flere titalls utlendinger er forsvunnet i Nord-Irak og Syria – og…
 3. Slik var USAs mislykkede redningsoperasjon

  President Barack Obama sendte i sommer spesialstyrker til Syria for å hente ut den amerikanske journalisten James Foley.
 4. Bøddelen skal være leder av gisselgruppe kalt «The Beatles»

  Mannen som på bestialsk vis tok livet av James Foley skal ha tilhørt en gruppe kalt «The Beatles», ifølge britiske…
 5. Amerikansk journalist skal ha blitt halshugget av IS

  Den amerikanske journalisten James Foley, som ble bortført i Syria i november 2012, skal ha blitt halshugget av…
 6. Forteller om Foleys mareritt i fangenskap

  I syv måneder satt Nicolas Henin fanget sammen med drepte James Foley.
 7. Offerets mor ber for livene til andre gisler

  Moren til den antatt drepte journalisten James Foley (40) har lagt ut en melding der hun ber IS spare andre amerikanere…

Mer om

 1. Terrorisme
 2. Syria
 3. Irak
 4. USA

Flere artikler

 1. CNN: Ekspert sår tvil om hvem som henrettet James Foley

 2. Forteller om Foleys mareritt i fangenskap

 3. Forsker om IS-video: Vil trolig gi Obama økt krigsstøtte

 4. Syria-ekspert: Mindre grupperinger tar gisler og selger dem videre til IS

 5. Foleys familie: – Han meldte seg uten tvil frivillig til å bli den første til å henrettes

 6. Foleys familie går ut med e-post fra IS

Fra andre aviser

 1. IS truer med at en brite kan bli deres neste drapsoffer

  Aftenposten
 2. Foleys familie fikk beskjed om at han skulle drepes

  Bergens Tidende
 3. Slik gikk det med 26 andre IS-gisler

  Bergens Tidende
 4. - Det hvite hus visste om drapstrusselen

  Aftenposten
 5. Daniel satt 13 måneder i IS-fangenskap: Så ble han kjøpt fri av familie og venner

  Aftenposten
 6. Frigitt journalist ble torturert i fangenskap i Syria

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder