Norsk ekspert om atomprogram-forhandlingene: – Skissen inneholder langt mer enn forventet

Forsker Halvor Kippe mener skissene av atomprogram-avtalen inneholder langt mer enn forventet.

  • Marie Moen Kingsrød

Artikkelen er over fem år gammel

I kveld ble det kjent at USA, EU, Russland og flere andre land har kommet til enighet med Iran i forhandlingene om landets atomprogram.

Forhandlingene har pågått mange måneder, og torsdag kveld ble et foreløpig resultat av forhandlingene presentert.

EKSPERT: Iran-ekspert og seniorforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, Halvor Kippe. Foto:Christian Vinculado Tandberg, FFI.,

Ett av punktere er at Iran skal nedskalere sine anlegg for anriking av uran med to tredeler. I tillegg skal Iran ha akseptert at landets atomprogram og -anlegg skal overvåkes i en tiårsperiode. I bytte vil EU og USA heve alle atom-relaterte sanksjoner mot Iran.

Ekspert på Irans atomprogram og seniorforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, Halvor Kippe, sier til VG at avtalen inneholder langt mer enn forventet.

– Så vidt jeg kan se av uttalelsen fra stormaktene inneholder skissen av en avtale faktisk langt mer enn forventet. Blant annet skal den inkludere samarbeid mellom Iran og stormaktene innen områdene kjernekraft, forskningsreaktorer og kjernefysisk sikkerhet og trygghet. Det siste punktet er ikke minst relevant med henhold til at Iran har Midtøstens eneste operative kjernekraftverk i Bushehr, som ligger i et jordskjelvutsatt område, sier Kippe til VG.

Få oversikt: Dette må du vite om Iran-forhandlingene

– En slik avtale vil tjene verdenssamfunnet

Utenriksminister i Norge, Børge Brende (H), sier i en pressemelding torsdag kveld at enighetene er viktige.

Jeg ønsker den politiske enigheten i atomforhandlingene mellom Storbritannia, Frankrike, Tyskland, USA, Russland, Kina og Iran velkommen. Dette er et viktig skritt mot en endelig avtale som skal sikre at Irans atomprogram kun brukes til fredelige formål, sier utenriksminister Børge Brende.

VIKTIG: Utenriksminister, Børge Brende, sier at enighetene om atomprogram-forhandlingene i Iran er et viktig skritt mot en endelig avtale som skal sikre at Irans atomprogram kun brukes til fredelige formål Foto:Johannes Worsøe Berg,VG

P5+1 ( Storbritannia, Frankrike, Tyskland, USA, Russland, Kina) og Iran ble i november 2014 enige om å fortsette atomforhandlingene, og sikter mot en politisk enighet innen 31. mars og en full avtale innen 30.juni. Partene møttes igjen i Lausanne 26. mars og har forhandlet frem til i dag.

– Vi gir vår fulle støtte til partenes videre bestrebelser i å komme frem til en helhetlig og verifiserbar avtale før 30.juni. En slik helhetlig avtale vil tjene både verdenssamfunnet og Iran, og åpne for tettere kontakt, så vel politisk som økonomisk, sier Brende.

Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) vil ha en viktig oppgave i tiden fremover med å verifisere at Iran følger opp sine forpliktelser i avtalen. Norge støtter IAEA og byråets rolle, og har så langt bidratt med over 12 millioner kroner til verifiseringen av JPA, står det i pressemeldingen fra UD.

Norge støtter også den videre prosessen hvor IAEA og Iran har oppnådd enighet om et rammeverk for videre samarbeid, spesielt om usikkerhet rundt «mulige militære dimensjoner» i atomprogrammet, sier Brende.

Obama: – Avtalen vil gjøre verden til et tryggere sted

USAs president Barack Obama sier atom-avtalen med Iran stanser alle muligheter for at landet kan utvikle en atombome.

– I dag har vi nådd en historisk forståelse med Iran, som vil forhindre dem fra å skaffe atomvåpen, hvis avtalen blir fullstendig implementert. Jeg mener denne avtalen vil gjøre verden og USA til et tryggere sted, sier Obama.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder