SØSTERSKIP: Ubåten på bildet, «Beluga,» er av samme type som den man nå mener er funnet i Østersjøen.

SØSTERSKIP: Ubåten på bildet, «Beluga,» er av samme type som den man nå mener er funnet i Østersjøen. Foto: UKJENT, WIKIMEDIA,

Historien om «Catfish»-forliset i 1916: 18 døde etter kollisjonen utenfor Åland

Ubåten som ble funnet i Sverige ble produsert i USA

Da den russiske ubåten «Som» forliste 10. mai 1916, gikk mannskapet på 18 i døden uten å vite om den russiske revolusjonen og diktatoren Vladimir Lenins maktovertagelse året etter.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

«Försvarsmakten» i Sverige bekrefter nå at funnet av en ubåt på havbunnen utenfor østkysten av Sverige, med den største sannsynlighet dreier seg om ubåten som sank etter et sammenstøt med en svensk fartøy under 1. verdenskrig.

Da nyheten om ubåtfunnet sprakk i den svenske avisen Expressen i går, spredte spekulasjonene seg raskt om hva som var blitt oppdaget. Mange eksperter åpnet for at det kunne dreie seg om en russisk ubåt utkommandert av dagens ledelse i Moskva. I tilfelle ville det vært en diplomatisk skandale av enorme dimensjoner.

Nå tyder det meste på at sannheten er noe mer edruelig.

Fra 1904

Ubåten ble ifølge Wikipedia sjøsatt så langt tilbake som i 1904, og skal ha blitt produsert av Electric Boat Company, et amerikansk båtbyggeri i delstaten Connecticut på den amerikanske østkysten. Den ankom St. Petersburg i deler, for så å bli satt sammen på russisk jord.

Til sammen leverte amerikanerne sju ubåter til den russiske marinen mellom 1904 og 1907. Bakgrunnen var at Russland på dette tidspunktet var i krig med Japan.

USAs daværende president, Theodore Roosevelt, var den fremste fredsmegleren for å få slutt på krigen i 1905. For denne innsatsen mottok Roosevelt Nobels fredspris året etter.

Her snakker «vrakfinner» Dennis Åsberg ut i VGTV:

Den ble først brukt i Vladivostok i 1904, og så overført til Østersjøen i 1915. Da den sank i 1916, var det også to år før 1. verdenskrig ble avsluttet.

En av «vrakfinnerne» i det svenske selskapet «Ocean X Team», Peter Lindberg, skal allerede 23. juli i fjor ha stilt spørsmål om noen kjente til omstendighetene rundt «Som» på nettforumet «uboat.net».

Svensk dampskip

Forliset skal ha skjedd utenfor Åland i Sverige klokken 04 på natten, etter å ha kollidert med det svenske dampskipet «Ingermanland». Kapteinen på «Som» skal ha vært Chrisan K. Buguraev, ifølge nettformumet. Ytterligere én offiser skal ha omkommet, foruten et mannskap på 16.

Det svenske skipet skal ha ikke ha vært militært, men gikk i sivil trafikk.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder