22 spørsmål om Hellas: Alt du vil vite om ferien i krise-landet

VG har spurt ekspertene om hva du gjør hvis du skal på ferie i Hellas.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Køene utenfor minibankene i Hellas hoper seg opp. Samtidig hersker det stor usikkerhet om hva som blir utfallet av den greske, økonomiske tragedien som utspiller seg. I mellomtiden valfarter norske turister til landet. Dette trenger du å vite:

** Bør du droppe Hellas-ferien?

– Har du flybilletter og pakketur, ville jeg sett på mulighetene for å få pengene refundert. Men drar du, må du bare sørge for å ta med nok euro. Du vil få den beste servicen – og mye på tilbud. Men man må passe på pengene sine, sier sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen.

Foreløpig er det ingen grunn til å ikke reise. Jeg skal selv til Hellas om to uker, og regner med at det kommer til å gå helt fint, informasjonsansvarlig Elisabeth Larsen-Vonstett i Ving.

E24:Presenterer nytt Hellas-forslag i dag

** Virker kredittkort?

– Problemet er om det internasjonale betalingssystemet ikke fungerer, som Visa og MasterCard. Men jeg har ikke sett meldinger om at kredittkortene vil være sperret, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank.

Nordmenn på vei til Hellas:- Satser på at det går bra

** Kan jeg ta ut kontanter når jeg er i Hellas?

– Det er penger i minibankene på alle de vanlige chartermålene, men antagelig ikke i de store byene. Vi får daglige oppdateringer fra personalet vi har i Hellas som følger situasjonen nøye. Dersom situasjonen skulle endre seg vil vi si fra til de reisende, og sørge for å finne løsninger, sier kommunikasjonsrådgiver Beatriz Rivera i Apollo.

** Bør jeg ta ut euro før jeg reiser?

– Det er det tryggeste. Tidligere har jeg pleid å ta ut penger når jeg lander i Hellas. Denne sommeren tar jeg dem ut før jeg går om bord i flyet, sier informasjonsansvarlig Elisabeth Larsen-Vonstett i Ving.

Kommentar:Fremstår udugelige i møtet med problemet de fikk

** Hvor mange kontanter bør man ta med?

– Det kommer an på hvordan man reiser og hvor mye man er vant til å bruke. Man bør ha med seg nok til at man føler seg trygge på å klare seg, og kanskje ta høyde for et par dager ekstra. Uansett bør man bruke kort så lenge det er mulig, sier kommunikasjonsrådgiver Beatriz Rivera i Apollo.

** Er det trygt å reise med mye kontanter?

– De fleste hotellene har safe, og man bør ha mesteparten av kontantene liggende der. Vi anbefaler ikke å ha med seg mer kontanter ut enn nødvendig for å klare seg den dagen. Hvis man har muligheten kan det være greit å spre kontantene på flere mennesker. Hellas er et trygt land, men det er greit å være på den sikre siden, sier kommunikasjonsrådgiver Beatriz Rivera i Apollo.

** Stenger bankene?

I går bekreftet den greske statsministeren Alexis Tsipras at han rådet de greske bankene om å holde stengt.

– Det er ikke sikkert de åpner denne uken, sier sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen.

** Hva er kapitalkontroll?

Kapitalkontroll innebærer begrensninger på hvor mye penger kunder kan ta ut fra kontoene sine.

– Kapitalkontroll trenger ikke være noe problem, men du må ta med kontanter, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank

** Hva er galt i Hellas?

Hellas har fått 240 milliarder euro i kriselån fra EU, Den europeiske sentralbanken (ESB) og Det internasjonale pengefondet (IMF). I sommer forfaller store avdrag, og låneprogrammet utløper tirsdag. Hellas' statsminister Alexis Tsipras har nektet å gå med på kravene og har bedt grekerne si ja eller nei til avtalen i en folkeavstemning søndag 5. juli.

– Det er banksystemet som er blodårene i systemet her. Man vil få en avklaring i løpet av få dager om det blir et bankrush nå eller om det utsettes til slutten av juli, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets.

** Hva har skjedd i Hellas den siste tiden?

– Det som allerede har skjedd de siste fire månedene har skadet gresk økonomi voldsomt. Man har gått fra en situasjon i tidlig vinter med utsikter til vekst, til en situasjon nå med kaos. Det er en tragedie uten like som skyldes politiske vedtak av en regjering som man kan lure på om har skjønt hva de driver med, sier Steinar Juel i Nordea Markets.

** Er bankkrisen allerede i gang?

En bankkilde i Hellas sier til AFPsøndag at 60 prosent av landets minibanker er gått tomme for penger, og i supermarkedene har hyllene begynt å tømmes.

** Kan jeg avlyse reisen nå?

Når man har kjøpt en reise, er leverandør av reisen forpliktet til å levere tjenesten. Dersom det blir umulig å levere reisen, har kjøper krav på å få det som er betalt, refundert.

Les også:Her er dine rettigheter som reisende

** Får jeg refundert pakketuren?

Dersom det oppstår en ekstrem kaotisk situasjon som truer liv og helse, kan man ifølge Pakkereiseloven avbryte reisen og få refusjon. Terskelen er høy for å heve reisen i forkant. Det er gjerne dersom UD fraråder opphold at denne bestemmelsen trer i kraft.

– Pakkereiseloven er en av de sterkeste forbrukerrettighetene vi har i Norge. Reisebyråene er forpliktet til å levere fly og hotell. Greier vi ikke det, får du pengene tilbake, sier informasjonsansvarlig Elisabeth Larsen-Vonstett i Ving.

** Vil flyene gå som normalt?

– Når folk ikke får lønnen sin, stopper ting opp. Det kan være at flyene ikke får tanket opp bensin, og som turist er du avhengig av at flygelederne er på jobb for at flyet ditt skal lande, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets.

** Kan jeg gå på restaurant hvis bankene kollapser?

– For små restauranter og slike ting på ferieøyene går livet videre fordi de er vant til kontanter uansett, sier Steinar Juel i Nordea Markets.

– Hvis det er én ting som kan holde Hellas’ økonomi flytende er det turisme, og jeg regner med at grekerne kommer til å strekke seg langt for å opprettholde normal drift av hoteller og restauranter, sier informasjonsansvarlig Elisabeth Larsen-Vonstett i Ving.

** Hva skjer hvis bankene går tom for penger?

– På et eller annet tidspunkt går bankene tomme for kontanter, og de kan heller ikke overføre innskudd til en annen bank – for eksempel en utenlandsk bank. Når bankene ikke har midler, blir utbetalingen stanset, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank.

– Da går vi og de andre reisebyråene i full beredskap. Vi avventer foreløpig, men vi er klare til å bistå våre kunder både hjemmefra og lokalt, sier kommunikasjonsrådgiver Beatriz Rivera i Apollo.

** Vil krisen spre seg?

– Det vil bli ubehagelig bølger i Middelhavet, men det vil ikke rokke ved verdensøkonomien. Skulle de velge å gå ut av euroen, må de trolig gjennomføre mange av innstramningene uansett, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank.

** Hvordan kan jeg forsikre meg?

Kjøp en god reiseforsikring som dekker utlegg til nødvendig medisinsk hjelp. Husk også å ta med Europeisk Reisetrygdekort.

** Hvor mye kontanter kan jeg ta med?

Grensen er 25.000 kroner. Det er ikke forbudt å ha med seg valuta eller andre betalingsmidler over 25.000 kroner til eller fra Norge, men du må melde ifra om det (deklarere) før du reiser. Hvis du ikke har meldt ifra om beløp over 25.000, vil Tollvesenet ilegge et straffegebyr på 20 prosent av de pengene du har med deg.

** Hva sier Utenriksdepartementet?

«Det er meget stor pågang på minibankene i Aten. Det er fare for at de kan gå tomme. Man kan ikke forvente å kunne ta ut penger fra minibankene de nærmeste dagene. Reisende oppfordres til å ta hensyn til dette i sin planlegging», skriver Utenriksdepartementet.

** Blir reiser til Hellas kansellert?

– Så lenge ikke UD advarer mot å reise til Hellas, flyr vi som planlagt. På bakken på reisemålene er ting veldig normalt til tross for den dramatiske situasjonen landet er i, sier kommunikasjonsrådgiver Beatriz Rivera i Apollo.

– Nei, da skal alt gå galt i Hellas fremover. Jeg er i hvert fall helt sikker på å kose meg på stranden om et par uker, informasjonsansvarlig Elisabeth Larsen-Vonstett i Ving.

** Hva skjer om flyene slutter å gå fra Hellas?

– Vi har konkrete planer for å få folk ut dersom det blir tilfelle. Alle skal hjem. Da kan vi frakte kundene til andre reisemål i området og fly dem ut derfra. I et worst case scenario kan det ta noen dager ekstra å komme seg ut, sier Beatriz Rivera kommunikasjonsrådgiver i Apollo.

– Reiselivsbransjen har håndtert ganske mange kriser. Terrorangrep, Tsunamien og vulkanutbruddet på Island. Vi har fått folk hjem før, for å si det sånn, og vi skal greie det selv om flyplassene i Hellas stenger, sier informasjonsansvarlig Elisabeth Larsen-Vonstett i Ving.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder