FURORE: Denne såkalte «selfien» av Storbritannias statsminister David Cameron, Helle Thorning Schmidt, statsminister i Danmark, og USAs president Barack Obama vekker debatt om hvilke situasjoner som egner seg eller ei for en hyggelig bildestund. FAKSIMILER: The Sun, Daily Mirror, Metro, The Daily Telegraph, The Times og Daily Mail.

Denne «selfien» skaper forargelse

...men fotografen selv forsvarer Obama

Danmarks statsminister Helle Thorning Schmidt tok bilde av seg selv med to av verdens mektigste menn - under Nelson Mandelas minnestund. Nå raser debatten i utenlandske tabloider.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det er ikke bare folk flest som tar såkalte «selfies», bilder av seg selv med mobilkameraet.

Under tirsdagens minneseremoni på en fotballstadion i Johannesburg der statsledere og kongelige fra hele verden - og titusener av andre - var til stede for å hylle livet til den nylig avdøde Nelson Mandela, var det én bestemt makttrio som lot seg avlede et øyeblikk.

Maktsmil under minnestund

Med en hjelpende hånd fra USAs president Barack Obama, tok Helle Thorning Schmidt, statsminister i Danmark, bilde av dem to og Storbritannias statsminister David Cameron. De tre har det tilsynelatende trivelig på tribunen under markeringen for Mandela.

Rundt dem sitter flere alvorstyngede personer, deriblant USAs førstedame Michelle Obama. Hun var opptatt av andre ting idet bildet ble tatt under arrangementet, som i realiteten var en stor feiring av den avdøde 95-åringens liv.

ÅRETS MEKTIGSTE «SELFIE»? Statsminister David Cameron, statsminister Helle Thorning Schmidt, president Barack Obama og - noe utenfor bilderadaren - Michelle Obama. FOTO: AFP

Ble førstesidestoff

Nå går bildet av den selvfotograferende makttrioen verden rundt. I sosiale medier er bildet delt utallige ganger, og under Thorning Schmidts dager gamle Mandela-kondolanse på hennes Facebook-profil hagler det med kommentarer fra inn- og utland. Ikke alle er like imponerte over all makten som var samlet på samme rad.

Flere britiske medier slår opp bildet på sine førstesider onsdag.
* «NO SELFIE RESPECT», skriver The Sun.
* «HISTORIC. Obama's hand of friendship to Castro at Mandelas memorial» og videre: «IDIOTIC. Then he and Cameron spark fury by posing for a selfie», skriver Daily Mirror.
* «You're going to get Helle from Michelle», skriver Metro.
* «Dave, a flirty Dane and a selfie' that left Mrs. Obama VERY unamused», skriver Daily Mail.

DEBATT: I hvilke situasjoner er det upassende å ta «selfies»? Diskuter i kommentarfeltet under og avgi din stemme i avstemningen.

Fotografen bak bildet, AFPs Roberto Schmidt, forsvarer derimot trioens oppførsel.

- Overalt rundt meg danset, sang og lo sørafrikanere for sin avdøde leder. Det var karnevalstemning, og overhode ikke morbid. Stemningen var avslappet, og jeg opplevde ikke det jeg fotograferte som sjokkerende, sier Schimdt i sin egen blogg .

Han sier videre at Michelle Obama ikke var på streng som de ser ut på bildet.

- Et bilde kan lyve. I virkeligheten tullet Michelle Obama med andre rundt seg kun noen sekunder før bildet ble tatt. Hennes strenge uttrykk ble fanget på bildet ved en tilfeldighet, sier han.

Det virkelig historiske bildet

Et annet bilde som har fått mye oppmerksomhet - og som har en langt større historisk verdi - er håndtrykket mellom Barack Obama og Cubas leder Raul Castro. Bildet har gått verden rundt, mer enn 50 år etter at USA kuttet de diplomatiske forbindelsene til landet i Karibien.

Statsminister Erna Solberg og kronprins Haakon representerte Norge under minneseremonien i Johannesburg tirsdag.

- Det var et spesielt øyeblikk. Det kan være at denne minneseremonien blir historisk for mer enn Nelson Mandela, for det var kanskje et lite steg mot et bedre forhold mellom USA og Cuba, sa statsminister Erna Solberg til VG etterpå.
Ifølge ABC News har de to lands ledere kun tatt hverandre i hånden én gang siden 1959, da Fidel Castro og Bill Clinton kort håndhilste i FN-forsamlingen.

Årets nyord

Såkalte «selfies» - hvor folk tar bilde av seg selv - har blitt et fenomen i sosiale medier de siste årene. Nylig ble «selfie» kåret til årets nyord av anerkjente Oxford Dictionaries.

LAST OPP DITT «SELFIE» HER

Ordet skal først ha dukket opp på et australsk nettforum i 2002, men først i 2012 tok det skikkelig av. De siste tolv månedene har bruken av ordet gått opp med 17.000 prosent - og blir blant annet mye brukt som såkalt «hashtag» i sosiale medier.

Tidligere i år har minMote skrevet saker om at «selfies» endelig er akseptert, noe som blir sett på som en slags seier for selvsentrerte. De har også laget sak på hvordan du tar perfekte «selfies».

Les også

 1. Smil! Er dette årets mektigste «selfie»?

  JOHANNESBURG/OSLO (VG) Helle Thorning Schmidt benyttet tilsynelatende anledningen til å dokumentere god stemning i…
 2. Erna om historisk håndtrykk: Kan bety bedre forhold mellom USA og Cuba

  SOWETO (VG) Statsminister Erna Solberg håper håndtrykket mellom Barack Obama og Raùl Castro kan bety starten på et bedre…
 3. Begynnelsen på slutten for Sør-Afrikas president

  SOWETO(VG) Kontrasten kunne ikke ha blitt større.
 4. Castro og Obama med historisk håndtrykk

  JOHANNESBURG (VG) Ingen uttrykte forsoning sterkere enn Nelson Mandela.
 5. Mandela-tilhengerne jublet for Barack Obama

  SOWETO (VG) Da USAs president Barack Obama gikk på talerstolen, ble han møtt med voldsom jubel.
 6. Regn og fest

  SOWETO(VG) Det er på dagen 20 år siden Nelson Mandela mottok Nobels fredspris i Oslo, sammen med daværende president i…
 7. Generasjonen etter apartheid takker Mandela

  SOWETO (VG) De kalles «born frees» og vokste opp etter apartheid. Men Sør-Afrikas unge møter nye skillelinjer.
 8. Slik forbereder Sør-Afrika seg på å ta imot verdenseliten

  SOWETO (VG) Statsledere, kjendiser og et hav av sørgende er klare til å innta finalearenaen fra VM i 2010 for å minnes…
 9. Da humørsprederen møtte «Sinnataggen»

  Her strekker Nelson Mandela ut en hjelpende hånd til «Sinnataggen» - en av få personer han ikke har klart å lokke frem…
 10. Netanyahu dropper Mandelas minneseremoni

  Israels statsminister Benjamin Netanyahu dropper en planlagt reise til Sør-Afrika for å delta i minneseremonien for…
 11. Mandela ble oppfordret til å takke nei til nobelprisen

  Flere ledende personer i kretsen rundt Nelson Mandela mente han burde takke nei til Nobels fredspris fordi han delte den…
 12. Amerikansk sheriff nekter å flagge på halv stang for Mandela

  South Carolina-sheriff Rick Clark mener flagget kun skal senkes for amerikanere.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder