1700 mennesker kan ligge begravd i Tikrit

– Hjerteskjærende

Et titall massegraver er avdekket i Tikrit siden den irakiske byen ble frigjort fra IS' kontroll. Myndighetene frykter å finne likene av opptil 1700 massakrerte soldater.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Massedrapene i juni i fjor på sjiamuslimske soldater fra den tidligere amerikanske militærbasen Camp Speicher i utkanten av Tikrit har blitt et symbol på IS' brutale overgrep mot Iraks sjiabefolkning.

Bildene av soldatene som ble skutt med maskingevær i hundretall, ble publisert av IS-opprørere på internett.

Regjeringsstyrker og allierte sjiamilitser drev IS ut av Iraks tidligere leder Saddam Husseins hjemby sist torsdag. Få dager senere begynte et team med rettsmedisinere arbeidet med å grave ut likene i massegravene i Tikrit i Salahuddin-provinsen.

– Vi begynte i dag å grave i den første massegraven. Hittil har vi funnet minst 20 lik. Foreløpige undersøkelser levner ingen tvil om at det dreier seg om Speicher-ofre, sier Khalid al-Atbi, en irakisk helsearbeider som er en del av teamet.

– Det var en hjerteskjærende scene. Vi kunne ikke holde oss, vi brøt sammen i tårer. Hvem kan drepe 1700 mennesker i kaldt blod, fortsetter han, ifølge BBC.

Nå skal de sette i gang DNA-testing for å identifisere de omkomne.

Myndighetene frykter at de skal gjøre ytterligere massegrav-funn i Irak.

Tikrit-innbygger til VG: – Innbyggere er redde for tortur og drap

En hånd fotografert mens irakiske krimteknikere graver ut lik fra massegraver i byen Tikrit mandag. Foto:Stringer,Reuters

Lettede familier

Massakren på de sjiairakiske Speicher-soldatene skjedde mens den irakiske hæren brøt sammen og de sunnimuslimske ekstremistene i IS erobret Tikrit og store deler av det nordlige Irak i fjor sommer. Samtidig ble verden oppmerksom på IS-opprørerne som allerede januar samme år erobret byen Fallujah i Anbar-provinsen De forsvunne soldatenes familier venter fortsatt på svar.

– Det eneste positive er seieren i Tikrit. Vi er glade, for familiene vil i det minste snart få vite skjebnen til sine sønner og familiemedlemmer, sier Ali Hamad. Fetteren hans forsvant fra Camp Speicher sammen med 1.700 andre.

Hevnaksjoner

Sjiamilitser som hjalp regimet med å nedkjempe IS, herjet i to dager i Tikrit etter gjenerobringen sist onsdag. Lokale kilder sier flere hundre hus og butikker ble plyndret og satt i brann i løpet av to dager med voldelige hevnaksjoner i byen der befolkningen i all hovedsak er sunnimuslimer.

Lørdag forlot de fleste paramilitære styrkene byen etter ordre fra statsminister Haidar al-Abadi. Mandag sa Abadi at «bare» 152 hjem og butikker ble satt i brann i Tikrit.

Iraks regjering er avhengig av hjelp fra titalls tusen militskrigere som ikke er direkte underlagt Bagdads kontroll. Menneskerettsorganisasjoner mener militsene gjentatte ganger har begått krigsforbrytelser mot sivile sunnimuslimer.

Irakiske kriminalteknikere frykter at 1.700 lik ligger begravet i tolv massegraver som hittil er avdekket i Tikrit siden IS ble drevet ut av byen sist uke. Foto:Stringer,Reuters

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder