«EMIREN»: Maulana Fazlullah, den nåværende lederen av pakistanske Taliban. Foto:Str,Afp

Terrortiår i Pakistan: Slik herjer Taliban i Pakistan

Pakistansk journalist til VG: – Dagens angrep viser at Taliban fortsatt har mye kapasitet

Taliban i Pakistan har i en årrekke bidratt til å gjøre Pakistan til et av verdens voldeligste land. Etter sterkt militærpress har de ligget nede. - Nå er de tilbake, sier pakistanske journalister til VG.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

– Terror er blitt en del av livene våre, sier den pakistanske journalisten Taha Siddiqui til VG tirsdag ettermiddag.

Han har i en årrekke jobbet tett opp mot terrorgruppen Tehrik-e-Taliban Pakistan, og har med egne øyne sett hvordan forretningslivet lammes, fordi terroristene driver aktiv utpressing. Han har også sett hvordan barn mister motivasjon på skolen, på grunn av stadige terroraksjoner mot skoler.

– Hjerneflukten er massiv. Ingen av de unge, velutdannede pakistanerne ønsker å bli i landet, sier han.

Blodig tiår

Pakistan har i en årrekke vært lammet av terrorisme. Dagens angrep på en skole utenfor den nordøstlige byen Peshawar, er bare det siste angrepet i et blodig tiår:

TETT PÅ: Journalist Taha Saddiqui. Foto: Privat,

I 2002 ble 96 mennesker drept i terroraksjoner i Pakistan. I 2011, ni år senere, ble 1468 drept i minst 910 ulike angrep. 2459 mennesker ble skadet. To tredeler av alle terrorangrep i Pakistan følger samme oppskrift, ifølge «Global terrorism index» fra australske Institute for Economics and Peace:

Først en omfattende bombeeksplosjon. Deretter et voldsomt angrep med skytevåpen.

1 2012 ble 1800 drept, og 3000 ble skadet.

I 2013 ble over 2300 drept, og 5000 ble skadet.

Gruppen bak de fleste angrepene har vært, og er fortsatt, Tehrik-e-Taliban Pakistan, som har sine hovedbaser i stammeområdene i de nordvestlige provinsene i landet. Myndighetene har liten kontroll i denne lovløse regionen, og Taliban har det siste tiåret ført krig på flere fronter derfra: Nordover mot NATO og regjeringsstyrker styrker i Afghanistan. Og sørover mot den pakistanske staten.

Gruppen ses på som en paraplyorganisasjon som samler flere opprørsgrupper med bånd til Taliban i Afghanistan. Konfliktene i de to nabolandene henger derfor tett sammen.

BLE DREPT: Hakimullah Mehsud ble drept i et amerikansk droneangrep i stammeområdene i 2013. Foto:A Majeed,AFP

Presset tilbake

Tehrik-e-Taliban Pakistan ble dannet i 2007 av Baitullah Mehsud, en krigsherre fra klanområdene i Sør-Waziristan, som ble drept en amerikansk drone i 2009. Hans etterfølger Hakimullah Mehsud led samme skjebne i 2013. Det pakistanske militæret har de siste årene presset gruppen inne i deres kjerneområder.

Dagens leder Maulana Fazlullah, regnes som gruppens «emir», og er mannen som skal ha beordret angrepet på Malala Yousafzai i 2013.

– Pakistansk Taliban har vært presset noe tilbake etter militærets offensiv i Nord-Waziristan, og militæret har hevdet at de har knekt dem, og ødelagt deres infrastruktur. Dagens angrep viser at de fortsatt har mye kapasitet og bare trengte tid til å omgruppere seg. Nå er de tilbake, sier Taha Siddiqui.

Journalisten sier at organisasjonen også den siste tiden har slitt med interne stridigheter, og har blitt svekket, men at de fortsatt er i stand til angripe med styrke.

En annen journalist, Rashid Faraz, sier til VG at tirsdagens angrep er et av Talibans aller verste i landet.

– Dagens angrep er et direkte svar, og hevn på de pågående militæraksjonene som rammer Taliban i deres områder sier han.

Hevnaksjon

Oberstløytnant Tore Ketil Stårvik ved Forsvarets høgskole resonnerer likt som Faraz. Han mener terroranslaget mot skolen i Peshawar må anses som en hevnaksjon for den pakistanske hærens offensiv i Nord-Waziristan på grensen mot Afghanistan.

VISER TIL MILITÆRAKSJONER: Oberstløytnant Tore Ketil Stårvik. Foto: Forsvaret,

– Den har jo hatt som hensikt å påføre Taliban tap og sogar prøve å få fjernet dem de fra selvstyrte områdene befolkningen har lokalt der oppe. Jeg ser dette som en direkte motreaksjon. Det har da også Taliban uttalt, sier Stårvik til VG.

Han tror at den pakistanske hæren i grenseområdene kan ha opptrådt på en måte som har gått ut over sivile og familien til Taliban-medlemmer og at det er noe av bakgrunnen for dagens terrorhandlinger.

- Taliban er en terrororganisasjon som bruker alle virkemidler de kan for å nå sine mål. Det er ikke noe nytt at det går med sivile. Men det er uvanlig at omfanget er så stort sier han.

- Hva ønsker de å oppnå med dette?

- Man kan jo lure på om dette er forankret opp til den øverste ledelsen i Taliban. Jeg tror at dette på sikt bare vil virke mot sin kan hensikt. Taliban har hatt sterk støtte i den pakistanske befolkningen. Både etnisk og kulturelt er man tett knyttet på tvers av grensene, men dette angrepet må nesten kunne sees som strategisk bommert. Taliban er avhengig av støtte i befolkningen for å kunne operere fra Pakistan. Taper de støtten i folket, taper de kampen.

HAR MØTT TERRORLEDERNE: Journalist Rahimullag Yusufzai. Foto:Andreas Bondevik,NTB scanpix

Møtte bin Laden: -Umulig å stoppe dem

I fjor snakket VG med Rahimullah Yusufzai. Han er en av dem som best kjenner terrorgruppene i det voldelige landet. To ganger, begge ganger i 1998, møtte han personlig Osama bin Laden, som en av få journalister. Han ble dermed en av de siste som intervjuet den fryktede og ettersøkte terrorlederen før terrorangrepene i New York 11. september 2001. 71-åringen har også snakket med al-Qaidas nåværende leder Ayman al-Zawahiri. Han var dessuten en av de første journalistene som møtte Talibans myteomspunne grunnlegger Mullah Omar.

– Terroren er kraftigere, mer spektakulær og mer dødelig enn noen gang. Selvmordsbombing er de militante gruppenes valgte våpen. Det er umulig å stoppe dem, sa Yusufzai til VG den gang.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder