Israel: Har oppdaget over 30 «terror-tunneler»

Forsker mener Israels tunnelaksjon er kortsiktig

Se video av tunnelangrep og bombing av en tunnel (NB: sterke scener)

Dette er tunnelene Israel frykter

Angrepstunnelene til Hamas er blitt et mareritt
for Israel. Nå melder den israelske hæren at de om få dager har ødelagt alle tunnelene.

 • Magnus Wright Jacobsen
 • Silje Fjeldstad

Artikkelen er over seks år gammel

Tunnelene mellom Egypt og de sørlige områdene i Gaza har i en årrekke fraktet både våpen og nødvendige varer inn, uten å bli stanset av den israelske blokaden. Men de nye tunnelene i det nordøstlige Gaza skremmer virkelig den israelske militærmakten.

Mandag tok en gruppe Hamas-soldater seg inn i Israel, og tok livet av fem israelske soldater (se video som skal være fra angrepet øverst i saken) Samme kveld varslet den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu at Gaza-krigen kan bli langvarig, og at Israel ikke vil gi seg før alle tunnelene ved den israelske grensen er fullstendig ødelagte. Tirsdag sa han også at Israel ikke vil akseptere noen våpenhvile som ikke lar dem fullføre arbeidet med å ødelegge tunnelene, ifølge AP.

– Det spesielle er at Israel ikke har vært klar over rekkevidden av tunnelene eller at tunnelene er så velutviklet. Israel var først ute etter å ta våpen, posisjoner og utskytningsramper som Hamas har, tunnelene ble først et mål litt senere, sier Midtøsten-forsker Marte Heian-Engdal ved Universitetet i Oslo, til VG.

Les også: Dette er rakettene til Hamas

– Skal ødelegge «terrortunnelene»

FORTVILELSE: En palestinsk mann sørger over at beskjeden fra legene om at en slektning skal ha blitt drept i et israelsk angrep onsdag morgen. Så langt skal over 1300 palestinere være drept etter at Israel iverksatte operasjonen «Protective Edge» 8. juli. Foto:Finbarr O'reilly,Reuters

Da operasjon «Protective Edge» startet 8. juli som et svar på raketter sendt mot israelske mål, var hovedbegrunnelsen å ødelegge infrastrukturen til Hamas og andre terroristgrupper på Gaza-stripen. Statsminister Netanyahu har også uttalt at målet med bakkeinvasjonen 18. juli var å «ødelegge de underjordiske terror-tunnelene som går fra Gaza inn til israelsk territorium».

– Tunnelene på grensen til Israel er en del av det Israel kaller Hamas sin terrorinfrastruktur, sier Hilde Henriksen Waage, professor i historie ved Universitetet i Oslo og forsker ved PRIO, til VG.

– Kun militær hensikt

Hun påpeker at de nye tunnelene som nå er oppdaget er av en helt annen karakter enn de rundt 1.200 smuglertunnelene som gikk over grensen til Egypt. Disse ble hovedsakelig brukt til sivile formål, men ble også brukt til å smugle inn store mengder våpen og raketter. Dette ga Hamas store skatteinntekter.

– De nye tunnelene har kun militær hensikt og brukes for å frakte enten mennesker eller våpen for å drive geriljakrig, eller kan brukes for å plassere sprengstoff under veier for å stanse israelske kjøretøy fra å komme inn på Gazastripen, sier Waage.

EVAKUERE: Det israelske forsvaret ba mandag palestinere på Gaza om å evakuere disse fem områdene nordøst i Gaza, fordi de israelske styrkene planlegger en storstilt jakt etter det de hevder er «terrortunneler» bygd av Hamas. Foto: VG GRAFIKK,

Det israelske forsvaret (IDF) ba mandag innbyggerne i fem områder nær den israelske grensen nordøst på Gaza-stripen om å evakuere mot Gaza by, fordi de mener dette er inngangen til en rekke angrepstunneler (se kart). Så langt melder IDF at de har lokalisert over 30 tunneler, og er klar over ti andre. 20 tunneler skal allerede være ødelagt.

– Vi er bare noen få dager unna å ha ødelagt alle terrortunnelene, sier generalmajor i den israelske hæren, Sami Turgeman, ifølge ynetnews.com.

– Tiltrekker israelske bakkestyrker

Professor Nils A. Butenschøn ved Norsk senter for menneskerettigheter, mener tunnelene er en strategi Hamas har brukt i sin krigføring for å kompensere for at de står overfor en militært overlegen makt.

– Poenget er å signalisere at de ikke vil bøye seg for Israels dominans. Tidligere brukte Hamas selvmordsbombere som strategi. Nå har de gått over til å skyte raketter mot Israel og lage tunneler, sier Butenschøn, til VG.

– Hamas har kalkulert med at de vil tiltrekke seg israelske bakkestyrker ved å angripe israelsk territorium gjennom tunnelene. Ved å få inn israelske soldater på Gazastripen ser Hamas en strategisk mulighet til å påføre Israel militære tap, sier Butenschøn.

– Stor verdi for Hamas

Are Hovdenak, seniorrådgiver i Landinfo, sier tunnelene har gitt Hamas mulighet til å slå til militært inne i Israel og påføre dem tap gjennom for eksempel kidnappinger.

FANGEUTVEKSLING: Den israelske soldaten Gilad Shalit ankommer hjemmet sitt etter å ha vært tatt til fange av Hamas. Han ble frigitt etter fem års fangenskap på grunn av en avtale mellom Hamas og israelske myndigheter der 1027 palestinske fanger ble frigitt. Foto:,Afp

– Dette kan ha stor verdi for Hamas, for de kan da oppnå en fangeutveksling slik de klarte i 2011, da én israelsk soldat, Gilad Shalit, ble byttet mot over 1000 palestinske fanger, forteller Hovdenak.

Shalit ble kidnappet gjennom en tunnel liknende de Israel nå vil ødelegge.

– Hamas begynte å bygge slike tuneller før 2005, og synliggjorde det under kidnappingen av Gilad Shalit i 2006. Israel har således kjent til tunellene lenge, men har nok ikke sett hele omfanget, sier Cato Hemmingby, ekspert på det israelske forsvaret og forsker ved Politihøgskolen.

– Klar over tunnelene

Han understreker at de militære toppene har vært klar over tunnelproblematikken i lang tid, men at de ikke har prioritert å gjøre noe med dette før nå.

– Ved avslutningen av krigen i 2009 ønsket faktisk sjefen for IDFs sørkommando, Yoav Galant, å rydde tuneller på Gazasiden, men daværende forsvarsminister Ehud Barak gikk ikke med på dette. Israelsk ledelse har nå fått kritikk for å ha latt tunellproblematikken ligge, sier Hemmingby.

CNN fikk innpass i en av angrepstunnelene som IDF nå har oppdaget. Ifølge IDF var tunnelen tre kilometer lang og gikk 14 meter under bakken. Det ble anslått at det hadde tatt to år å bygge den.

– Den er ikke høy i det hele tatt. Men den er veldig solid bygd. De har lagt mye innsats i å bygge denne tunnelen, sier reporteren på et CNN-innslag.

– Kortsiktig

PRIO-forsker Waage mener Israels aksjon for å fjerne tunnelene er kortsiktig.

– Det vil bare komme nye tunneler. Ønsker Israel fred, må fokuset være på å få til en varig fredsavtale og stoppe blokaden av Gaza, slik at sivilbefolkningen kan gjenoppta sine vanlige liv. Men den veien har ikke Israel vært villig til å gå på mange år, sier Hilde Henriksen Waage.

Les også

 1. Slik hevder Israel at Hamas traff sine egne

  Det israelske forsvaret (IDF) hevder dette kartet beviser…
 2. – Gjenoppbyggingen i Gaza vil ta år

  Over 180.000 mennesker har søkt tilflukt i…
 3. AFP: 20 drept i bombeangrep mot FN-skole

  20 personer ble drept i et israelsk bombeangrep mot en FN-skole på Gazastripen onsdag morgen.

Flere artikler

 1. Dette er Israels mål

 2. Eksperter om påstått Hamas-kidnapping: Soldat-gissel kan være ren propaganda

 3. Her er Israels krigsplan

 4. Israel vil trekke bakkestyrkene ut av Gaza

 5. Israel forbereder evakuering fra Gaza-grensen

Fra andre aviser

 1. Israel får kritikk for ikke å ha oppdaget Hamas' tunneler

  Aftenposten
 2. Hamas-video fra dødelig angrep avslører israelske feil

  Aftenposten
 3. Obama krever at mer blir gjort for å spare liv

  Aftenposten
 4. Israel vil trekke bakkestyrkene ut av Gazastripen

  Bergens Tidende
 5. Israelsk militære klare for opptrapping - sier bakkeinvasjonen kan vare i to uker

  Aftenposten
 6. Israel avviser krav om gransking av Gaza-drap

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no