DYSTER LETEAKSJON: 30 omkomne er til nå hentet opp fra farvannet der AirAsias rute 8501 styrtet for en uke siden. Flyet hadde 162 mennesker om bord da det styrtet på vei fra Surabaya til Singapore. Foto:Athit Perawongmetha,Reuters

Tror AirAsia-flyet fikk is i motoren

Indonesias meteorologiske institutt virker sikre på at værforholdene førte til at et passasjerfly fra AirAsia styrtet i Javasjøen for en uke siden.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

AirAsias rute 8501 fra Surabaya til Singapore forsvant fra radarskjermene 42 minutter etter avgang søndag 28. desember.

Vrakrester fra flyet, som hadde 162 mennesker om bord, er funnet på rundt 30 meters dyp. Flyets ferdsskriver er ennå ikke funnet, og årsaken til ulykken er ikke fastslått.

Avgjørende faktor

Indonesias meteorologiske institutt (BMKG) konkluderer i en rapport med at værforholdene trolig spilte en avgjørende rolle, og at flyet kan ha fått problemer med ising i motorene.

– På bakgrunn av tilgjengelige data fra området der man sist hadde kontakt med flyet, synes det som om været var en avgjørende faktor bak ulykken, heter det i rapporten.

– Det mest sannsynlige værfenomenet var ising, som kan forårsake skade på motorene, heter det videre.

Foto:,

Fikk avslag

Kapteinen på flyet ba før avgang om tillatelse til å fly høyere enn vanlig for å unngå en storm over Javasjøen, men dette ble avslått fordi det var stor trafikk i luftrommet, opplyser den indonesiske flygelederkontrollen AirNav.

Kapteinen, som var en erfaren flyger med lang erfaring fra det indonesiske flyvåpenet, gjentok forespørselen kort tid før flyet forsvant, men fikk nok en gang avslag.

Det indonesiske transportdepartementet opplyser nå at AirAsia ikke hadde tillatelse til å trafikkere strekningen Surabaya– Singapore på søndager, og at lavprisselskapet heller ikke har søkt om å få gjøre det.

– Selskapet har kun tillatelse til å fly strekningen på mandager, tirsdager, torsdager og lørdager, opplyser en talsmann for transportdepartementet til avisa Wall Street Journal.

Indonesiske luftartsmyndigheter har nå gitt AirAsia et midlertidig forbud mot å fly denne ruten. Samtidig varsler de at flyselskapet nå skal etterforskes. Myndighetene vurderer også å trekke alle AirAsias lisenser i Indonesia inn til videre.

Nye vrakdeler funnet

Letemannskapene lokaliserte lørdag til sammen seks nye vrakdeler fra det styrtede AirAsia-flyet. Vrakdelene ble funnet på rundt 30 meters dyp i samme område der det de siste dagene også er hentet opp 30 omkomne.

Dykkere skal nå gå ned til flyvraket i håp om å finne flere omkomne, samt flyets ferdsskriver og taleregistrator, de såkalte svarte boksene, som kan gi svar på hvorfor det styrtet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder