Kokkvold om topplederne i Paris-marsjen: – Dobbeltmoralsk!

De leder land som har fengslet eller angrepet journalister, men søndag gikk de i marsjen i Paris for ytringsfriheten.

Artikkelen er over fem år gammel

Sammen med 3,3 millioner franskmenn gikk de over 40 verdenslederne (men ikke USAs president Barack Obama!) i tog for ytringsfrihet og mot terror i Paris' gater.

Grafikken i toppen av artikkelen kan du rulle frem og tilbake, og se noen av lederne som deltok i marsjen.

Klikk i de røde sirklene for å lese mer om hvem de er og hva de representerer!

Ikke frihetsforkjempere

To av dem som deltok var Norges statsminister Erna Solberg og Tysklands forbundskansler Angela Merkel, som klemte til mot terror søndag.

Per Olav Ødegaard kommenterer: Den store frihetsmarsjen

Men blant deltagerne i marsjen var også noen stats- og regjeringsledere som ikke står øverst på listen over land med sterkest beskyttelse av ytrings- og pressefriheten.

Blant dem var Saudi-Arabias ambassadør, Russlands utenriksminister og statsministrene fra Tyrkia og Tunisia.

Feie for egen dør

På det sosiale mediet Twitter har studenten og menneskerettighetsaktivisten Daniel Wickham laget en liste over dem som deltok i marsjen, men som har et trøblete forhold til presse- og ytringsfriheten.

Tidligere generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, er glad for listen.

– Det er veldig bra at det rettes oppmerksomhet mot dette. Det er ikke overraskende at disse politikerne deltar i marsjen, men det er viktig at mediene setter søkelys på hvordan situasjonen er i politikernes hjemland, sier Kokkvold.

Hykleri

Til tross for sympatien med lista, sier Kokkvold at han er skeptisk til å ha med NATO-sjef Jens Stoltenberg og Irlands statsminister Enda Kenny der:

– Jeg har vært kritisk til Stoltenberg og de rødgrønne i flere ytringsfrihetssammenhenger, men Norge kåres tross alt til å være blant de fem beste landene i ytringsfrihet, sier Kokkvold.

Han synes også det er drøyt å ta Irland med i verstinggruppen – for å fortsatt ha blasfemiparagraf:

– Norge fjernet den i 2009, og da foreslo Senterpartiet en ny og strengere lov om straff for kvalifiserte angrep på religion, men den ble lempet som følge av press fra mediene og ytringsfrihetsorganisasjoner, sier Kokkvold.

Han reagerer likevel på flere av navnene som deltok i marsjen.

– En del begår alvorlig menneskerettsbrudd i sine hjemland. De er dobbeltmoralske som deltar i marsjen, selv om det altså ikke er noe overraskende, sier Kokkvold.

– Er de hyklere?

– Når de stiller opp i marsjen for ytringsfrihet, men har lite å stille opp med på hjemmebane kan det selvsagt virke noe hyklersk, men jeg bruker ikke ordet hyklere, jeg sier dobbeltmoralsk, sier Kokkvold.

– Nesten komisk

Også Norske PEN, som er en del av et nettverk som jobber internasjonalt for ytringsfrihet, reagerer på noen av deltagerne i marsjen.

– Når land som Saudi-Arabia og Tyrkia stiller opp er det nesten komisk. Vi får håpe at når den tyrkiske statsministeren marsjerer i tog for ytringsfrihet blir han konfrontert med det av ytringsfrihetsorganisasjoner når han kommer hjem, sier generalsekretær i PEN, Carl Morten Iversen.

Han er i hovedsak enig i kritikken i VGs gjennomgang av statslederne som var til stede på demonstrasjonen, og trekker selv frem Bahrain og Polen som problematiske land på ytringsfrihet.

– Hvorfor tror du disse stiller opp?

– I tillegg til å være en manifestasjon til støtte for ytringsfrihet var dette også en demonstrasjon til støtte for det franske folket, så det blir litt dobbelt. De kan jo vise sin støtte etter det som har skjedd, sier Iversen.

Han tror det kan bringe noe bra med seg at statsledere fra noen problemland stilte opp.

– Ja, vi må jo håpe det, men det fordrer at de nasjonale organisasjonene i de aktuelle landene konfronterer dem med dette, og bruker dette som argument, sier Iversen.

Svart rulleblad

Også Norsk Journalistlag (NJ) stusser over deltagelsen til noen av landene i Paris-demonstrasjonen:

– Det var mange som gikk i toget for ytringsfrihet søndag som har et svart rulleblad på hjemmebane, så de har en jobb med å følge opp der, sier NJ-leder Thomas Spence til VG.

Han sier at Russland har tatt mange steg for å begrense informasjonsfrihet, og at Tyrkia er et av landene som arresterer flest journalister i Europa.

– De har riktignok sluppet en del fri igjen, men rett før jul raidet de en ny avis, sier Spence.

Han er likevel glad for at statsledere også fra land som ikke respekterer journalistisk frihet deltok.

– Vi er glad for alle som er med og tar avstand fra volden, og dermed støtter opp om ytringsfrihet. Nå må vi bruke dette til å stille strengere krav om at de skal respektere ytringsfrihet hjemme, sier Spence.

– Hvorfor tror du statsledere fra land som ikke respekterer redaksjonell frihet i hjemland stilte opp?

– For en del statsledere fra muslimske land var det nok viktig å vise at de tar avstand mot å bruke koranen som veiviser for vold og terror, og å si at det ikke er muslimenes måte å gå frem på, sier Spence.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder