FORLOT NORGE: - Nå vil jeg først til Storbritannia, men får jeg sjansen kommer jeg gjerne tilbake til Norge. Jeg har gode venner i Melbu, sier Rebwar Muhamad Awlla. Kurderen forteller at han har brukt penger han fikk av norske myndigheter for tre år siden til å betale smuglere med. Foto: Kristofer Sandberg ,

Han betaler flukten med penger fra Norge

Kurderen Rebwar (29) vil til Storbritannia

TETEGHEM (VG) Rebwar Muhamad Awlla (29) sier han
fikk 6000 dollar av norske myndigheter for å returnere til Irak for tre år siden og at pengene nå hjelper ham på flukten mot Storbritannia.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Jeg hadde fått avslag på tre søknader om permanent opphold i Norge, og fikk tilbudet om å få med meg seks tusen dollar om jeg forlot Norge frivillig. Pengene sparte jeg, og nå er de brukt til å betale de som hjalp meg hit, sier Rebwar på klingende Melbu-dialekt.

Tre år på asylmottaket der har gjort en forsiktig nordlending av ham.

– Men jeg snakker ikke så godt norsk lenger, sier han. Men det holder for oss, all den tid han ikke snakker fransk eller engelsk.

Les også: Hun skremmer flyktningene bort fra Danmark

Hentes av menneskesmuglere

VG møter ham i flyktningleiren i Teteghem nord i Frankrike. Her henter menneskesmuglere flyktninger midt på natten og frakter dem videre over den engelske kanalen til Storbritannia.

TELTLEIR: Barnefamiliene får bo i containere, de andre må bo telt mens de venter på at ferden skal gå videre. Foto: Kristofer Sandberg ,

Rebwar blir, akkurat som de andre flyktningene VG snakker med, taus på spørsmål om det er menneskesmuglere som hjelper ham.

De fleste sier de husker dårlig og ønsker ikke å snakke om hvordan de kom seg til Frankrike.

– Jeg fikk hjelp av en jeg kjenner hjemme i Kirkuk, sier kurderen.

Venter på å bli sendt videre

Han går nå og venter på å bli plukket ut til å bli fraktet over til England.

– Noen skal gi meg skyss og hjelpe meg til England, sier han selv.

– Hvem da?

– Det vet jeg ikke. De kommer til å ringe meg, sier han.

Vi inviterer ham med ut av leiren til et måltid på McDonald`s. Da snakker han bedre norsk og hukommelsen blir litt bedre.

– De som snakker om smuglere, eller om når eller hvordan de skal bli tatt over den engelske kanalen, risikerer å bli drept, forteller han.

– Folk har fortalt meg at de som henter oss, kommer inn i teltet om natten. Lyser deg i ansiktet, spør etter navnet ditt, og så er det av gårde, sier Rebwar.

Les også: Erna strammer inn asylpolitikken

SMUGLERJAKT: Fransk politi har økt innsatsen mot britiske smuglere. Her aksjonerer de i leiren, Grande-Synth utenfor Dunkerque. Rundt 1600 flyktninger har tilhold her, forholdene er trøstesløse og nå står vinteren for døren. Foto: Philippe Huguen , Afp

VG har fått forklart at da smuglerne kontrollerte alt i leiren, før politiet begynte å patruljere her for noen uker siden, ble flyktningene plukket ut og kjørt av gårde i lastebiler, døgnet rundt.

Nå har smuglerne forandret taktikk.

For ikke å vekke oppmerksomhet blir flyktningene som kan betale de 5–6000 dollar som er det den siste etappen over til England koster, geleidet inn i raske personbiler. Via ferjehavner langs kanalkysten fraktes de over til Storbritannia.

– Er det slik du vil komme deg over?

– Æ veit ikke, sier han.

Les også: - Smugling av flyktninger er mer lukrativt for mafiaen enn narkohandel

Fikk penger for å dra

Kanskje det er det riktig. Men hadde Rebwar kjent til reiseruten, skal det mer til enn en stor pose med chicken-nuggets å fortelle oss det. Flyktningene er klar over at prisen for å tyste kan være døden.

Den norske avdelingen i International Organization for Migration (IOM) opplyser til VG at personer fra Irak som returnerte frivillig med IOM i 2012, fikk en samlet sum på 6300 dollar. 1800 dollar var kontaktstøtte, mens resten opp til 4500 dollar ble fordelt på boligstøtte og støtte til utdanning eller opplæring. Støtten var en del av IRRINI-programmet som nå er nedlagt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder