KRASJSTEDET: Bildet viser ulykkesstedet i Gilgit nord i Pakistan hvor et helikopter styrtet fredag. Bildet er brukt med tilltatelse.
KRASJSTEDET: Bildet viser ulykkesstedet i Gilgit nord i Pakistan hvor et helikopter styrtet fredag. Bildet er brukt med tilltatelse. Foto:MAHA MUSSADAQ/The Express Tribune.,

Norsk ambassadør omkom i helikopterstyrt

Pakistansk UD: Med veldig tungt hjerte bekrefter vi at

UTENRIKS

Norges ambassadør er omkommet

Talsmann til VG: Fikk tekniske problemer under landing

ISLAMABAD/OSLO (VG) Sammen med kolleger fra flere andre land skulle Norges ambassadør Leif H. Larsen (61) på et VIP-arrangement nord i Pakistan. Det endte i tragedie.

Publisert: Oppdatert: 09.05.15 11:14

– Mine tanker går til hans nærmeste familie, hans kone og sønn, og pårørende, sa Brende (H) på en pressekonferanse fredag ettermiddag.

Utenriksministeren møtte Larsen i den pakistanske hovedstaden Islamabad senest i februar.

– Der så jeg hvor respektert han var. Han var en av våre beste og erfarne diplomater, sier Brende.

– Med et veldig tungt hjerte kan vi bekrefte at et helikopter krasjet under landing i Naltar i morges. Det fraktet ambassadører fra flere ulike nasjoner, noen av dem fulgt av sine ektefeller, skriver Pakistans utenriksdepartement i en epost til VG.

– Ambassadørene fra Norge og Filippinene, og ektefellene til ambassadøren fra Indonesia og høykommissæren fra Malaysia, har beklageligvis mistet livet. I tillegg er også de to pilotene på helikopteret døde, skriver departementet i eposten.

EU sender sine kondolanser og gir uttrykk for sorg etter helikopterstyrten.

– Vi er svært bedrøvet over nyheten om at et helikopter fra den pakistanske hæren med utenlandske diplomater har styrtet. Vi gir våre dypeste kondolanser til ofrenes familier, heter det i en uttalelse fra EUs utenrikstjeneste, ifølge NTB.

Flere helikoptre

MI-17-helikopteret fra den pakistanske hæren fraktet en delegasjon av utenlandske diplomater og deres følge til Naltar nord i Pakistan fredag morgen lokal tid, da noe gikk fryktelig galt.

Mellom 17 og 20 personer var om bord i MI-17-maskinen, som ifølge det pakistanske forsvaret opplevde tekniske problemer like før det styrtet – angivelig i en skolebygning.

Sjefstalsmannen for det pakistanske forsvaret gjentar overfor VG at det skal være den norske ambassadøren som er drept i helikopterstyrten.

– Av de omlag 20 om bord på helikopteret, døde den norske og den filippinske ambassadøren, sier general Asim Bajwal til VG.

VG har fått tilgang til bilder fra krasjstedet. Det viser hvordan røyken velter opp fra en bygning som står i full fyr. Ifølge lokale medier er dette skolen helikopter skal ha styrtet i – det skal ikke ha vært noen barn i bygningen.

Artikkelen fortsetter under kartet!

Ambassadører fra mer enn 30 land - og flere av deres familiemedlemmer - var invitert til et tre dager langt VIP-arrangement i regi av pakistanske myndigheter nord i landet denne helgen.

– De ble fløyet til Gilgit i et C-130-fly. Derfra skulle de flys videre til Naltar i fire helikoptre på en tre dager lang ekskursjon. Slike eksursjoner blir jevnlig arrangert av utenriksdepartementet i samarbeid med diplomatkorpset, skriver Pakistans UD i eposten til VG.

Avviser Taliban-angrep

Talibans søsterorganisasjon i Pakistan, Tehreek-e-Taliban (TTP), gikk raskt ut og påtok seg skylden for at helikopteret styrtet. De hevder å ha skutt det ned.

Men overfor VG avviser general Bajwal kategorisk at det dreier seg om et terrorangrep slik Taliban hevder.

– Helikopteret fikk tekniske problemer under landingen, sier han.

Et øyenvitne forteller om dramatiske scener til den pakistanske avisen Express Tribune:

– Vi måtte knuse vinduene på helikopteret for å dra ut passasjerene, sier han.

– Jeg så helikopteret svinge før det falt mot bakken. Det er den høyeste lyden jeg noensinne har hørt, sier vitnet.

Flere utenlandske VIP-er skadet

Ifølge Bajwal omkom også konene til Malysias og Indonesias ambassadører til Pakistan i styrten. Det samme gjorde de to pilotene og et tredje besetningmedlem på helikopteret.

– 13 personer er alvorlig skadet, blant dem den polske og nederlandske ambassadøren. Seks av de skadede er fra Pakistan, resten utlendinger, sier Bajwal.

– Statsministeren har sørget for at de skadede skal få tilgang til den beste tilgjengelige medisinske behandlingen og andre fasiliteter, skriver utenriksdepartementet i eposten.

Artikkelen fortsetter under videoen!

Statsministeren og presidenten kondolerer

Den pakistanske statsministeren Nawaz Sharif skal også ha reist på samme tur til det nordlige Gilgit, men i et separat helikopter, skriver al Arabiya.

På statsministerens egne sider opplyser de at Sharif kansellerte sitt besøk etter den tragiske ulykken.

– Presidenten, statsministeren, statsministerens spesialrådgiver i utenrikssaker, statsministerens spesialassistens i utenrikssaker og utenriksministeren uttrykker sin dypeste sorg og medfølelse, og har uttrykt sin inderligste kondolanser til de berørte familiene, skriver utenriksdepartementet i eposten til VG.

Artikkelen fortsetter under bildet!

Erklærer landesorg

Expressen skriver at Sveriges ambassadør også deltok i besøket, men at vedkommende er uskadet etter fredagens hendelse.

De skadede er blitt fraktet til et militærsykehus i Gilgit, opplyser talspersoner overfor pakistanske medier.

Statsminister Nawaz Sharif har uttrykt stor sorg over fredagens tragiske sier at landet vil holde én dag nasjonal sørgedag etter helikopterulykken for de minst fire diplomater og to pilotene som mistet livet.

Naveed Siddiqui i Islamabad bidro også til denne artikkelen.

Her kan du lese mer om