OKKUPERT: ISIL har tatt kontroll over Al Muthanna-anlegget, som tidligere har vært et anlegg for produksjon av kjemiske våpen. Bildet viser røyk som stiger fra oljeraffineriet Baiji, nord for Bagdad, som ble okkupert torsdag. Foto:,Reuters

USA: Irakiske opprørere erobret anlegg for kjemisk våpen

Sunnimuslimske opprørere i Irak har tatt kontroll over et av Saddam Husseins gamle anlegg for produksjon av kjemiske våpen, hevder USA.

 • Line Orfjell

Artikkelen er over seks år gammel

Ifølge en talskvinne for amerikansk UD er det opprørere fra Den islamske staten Irak og Levanten (ISIL) som har okkupert anlegget, som ligger drøyt 70 kilometer nordvest for Bagdad.

– Vi er kjent med at ISIL har okkupert Al Muthanna-anlegget, sier Jen Psaki.

Nervegass

Hun tror ikke opprørerne vil være i stand til å gjenoppta produksjon av kjemiske våpen ved anlegget, som ikke har vært i drift siden slutten av 1980-tallet.

På begynnelsen av 1980-tallet produserte regimet i Bagdad ifølge CIA nervegassen sarin ved Al Muthanna-anlegget.

Produksjonen ble trappet opp under krigen mot Iran noen år senere, da Saddam Hussein fortsatt var USAs allierte.

Stengt

Ifølge CIA ble anlegget stengt etter den første Golfkrigen i 1991, og i årene etter ble det brukt for å destruere Iraks lagre av kjemiske våpen, et arbeid som skjedde under oppsyn av FN-inspektører.

Ti år senere brukte daværende president George W. Bush likevel Saddam Husseins påståtte lagre av kjemiske og biologiske våpen som argument for å invadere landet, uten at slike lagre noensinne ble funnet.

Bekymret

USA gjør nå likevel et poeng av at det gamle anlegget har havnet i ISILs hender.

– Vi er bekymret over hvert eneste militære anlegg ISIL tar over, sier Jen Psaki, men medgir at man ikke bør overdrive faren for at opprørerne skal produsere kjemiske våpen.

– Vi tror ikke at dette anlegget inneholder kjemikalier av militær verdi, og det vil være svært vanskelig, om ikke helt umulig å flytte det som måtte være der på en trygg måte, sier hun.

OPPRØRERE: En medlem av av ISIL holder vakt ved en kontrollstasjon i nærheten av Baiji, nord for Bagdad. De siste ukene har ISIL tatt kontroll over flere byer i Nord-Irak. Foto: Reuters,

Ingen militær gevinst

Men ifølge Wall Street Journal opplyser en talsperson for militæret at USA var fullstendig klar over Muthanna-anleggets beredskapslager, og at dette ikke ville blitt etterlatt hvis det faktisk utgjorde en militær trussel.

Flere amerikanske representanter har dessuten understreket at de kjemiske våpnene ikke vil utgjøre noen militær gevinst for ISIL. Selv om oppførerne skulle få tilgang til anleggets forseglede områder - hvor våpnene er lagret - vil de sannsynligvis ikke kunne bruke dem til noe. ISIL skal ikke ha greid å få tilgang til disse områdene ennå.

- Trolig er det bare de som forsøker å bruke eller flytte på disse kjemiske våpnene, som vil bli skadet, uttaler en av militærets talsmenn.

Dyp splittelse

ISILs grusomme herjinger skjer etter at gruppen har fått pengestøtte fra mektige sunnimuslimske miljøer i Persiabukta og kamptrening i Syria.

Men flere eksperter peker på at krisen i Irak også skyldes helt andre forhold. Blant annet oppløste USA etter 2003 Iraks viktigste institusjoner, og sunnimuslimene er blitt diskriminert under Malikis styre.

– Løsningen har hele tiden vært å få inkludert den delen av Irak som til nå ikke har vært med i den politiske prosessen i Bagdad, nemlig sunniene. Da ville ISILs handlingsrom vært mye mindre, sier Thune.

Han viser til at fraværet av en forsoningsprosess etter 2003 har ført til at splittelsen mellom sjia og sunni bare er blitt dypere.

– Vi har gått fra et sunniprivilegert styre under Saddam Hussein til et sjiaprivilegert regime under Maliki. Dette er kjernen i konflikten som kunne ha vært løst politisk, sier han.

Sunniekstremister angrep onsdag Iraks største oljeanlegg, Baiji-raffineriet, hvor det siden har vært harde kamper mellom dem og det irakiske militæret. De siste arbeiderne som var fanget på anlegget, ble torsdag sluppet ut fri under en kortvarig våpenhvile.

Kilde: NTB / VG

Les også

 1. EU frykter ISIL-angrep i Europa

  Den ekstremistiske gruppen ISIL trener trolig utenlandske militssoldater med mål om å gjennomføre angrep i…
 2. Angrep på irakisk anlegg ryster oljemarkedene

  Det som skjer i Irak nå er noe av det man fryktet mest, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt.
 3. BBC: Irak ber USA gå til luftangrep

  Irakiske myndigheter har formelt bedt USA om å gå til luftangrep på militante ekstremister i landet, melder BBC.
 4. Obama sender militærrådgivere til Irak

  Barack Obama valgte torsdag kveld å ikke etterleve Iraks ønske om å sende amerikanske styrker for å bombe de militante…
 5. Opprørerne flagger kontroll over irakisk raffineri

  Opprørerne som har angrepet Iraks største oljeraffineri, har hengt sine bannere på vakttårnene inne på anlegget.

Mer om

 1. Irak

Flere artikler

 1. Opprørere: Har tatt Iraks største oljeraffineri

 2. Dette er nøkkelspillerne i Irak-konflikten

 3. Nye ISIL-angrep: Rike personer står bak

 4. Maliki vil slå ISIL på to fronter

 5. BBC: Irak ber USA gå til luftangrep

 6. ISIL stjeler amerikanske militærkjøretøy fra Irak-krigen

Fra andre aviser

 1. Irakiske opprørere erobret anlegg for kjemisk våpen

  Fædrelandsvennen
 2. En region i oppløsning

  Bergens Tidende
 3. Kamp om Iraks største oljeraffineri

  Bergens Tidende
 4. Opprørere har inntatt oljeraffineri

  Bergens Tidende
 5. ISILs skjøre allianse slår sprekker

  Aftenposten
 6. Derfor kommer situasjonen i Irak til å forverres i tiden fremover

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder