SPESIALVALG: USAs president Donald Trump forsvarer både egen innsats og det republikanske partiets resultater i gårsdagens valg. Foto: Reuters

Trump skryter av egen innsats i spesialvalg

Flere Trump-kandidater sliter i motvind tre måneder før det viktige mellomvalget i den amerikanske kongressen.

Artikkelen er over ett år gammel

Tirsdag var det primærvalg og spesialvalg til kongressen i fem amerikanske delstater. Donald Trump skryter av egen innsats, og sier at så lenge han hjelper kandidatene, så vil de vinne.

– Jeg elsker folkene, og de ser absolutt ut til å like jobben jeg gjør. Hvis jeg får tid mellom Kina, Iran, økonomien og alt det andre, noe jeg må, kommer vi til å få en gigantisk rød bølge, tvitrer presidenten fornøyd.

Flere kommentatorer mener imidlertid at resultatene bør bekymre republikanerne.

Spesielt spesialvalget i Ohios tolvte kongressdistrikt dras frem som bekymringsverdig. Her skulle velgerne bestemme erstatteren til det republikanske kongressmedlemmet Pat Tiberi.

les også

Trump-venn til VG: Han er ikke alltid helt presis

Distriktet ligger i de nordre forstedene til Columbus, og skulle på papiret være svært vanskelig å vinne for demokratene.

Likevel er det onsdag kveld norsk tid fremdeles ikke utropt en vinner. Hvis det skiller mindre enn et halvt prosentpoeng mellom kandidatene, er det automatisk omtelling av alle stemmene.

DEMOKRAT: Danny O’Connor kjemper for å vinne et republikansk sete i et spesialvalg i Ohio. Foto: John Minchillo / TT NYHETSBYRÅN

Åpnet lommebøkene

Selv om republikanerne og deres kandidat Troy Balderson skulle hale i land seieren i spesialvalget i siste minutt kan det likevel være skummelt. Trump vant nemlig distriktet med hele 11 prosentpoeng i 2016.

Republikanerne har også brukt mye mer penger enn demokratene i spesialvalget, i tillegg til at Trump selv også har kommet på besøk.

Amber Phillips i Washington Post mener at resultatet vil være en moralsk seier for demokratene i kongressen, uavhengig av utfallet.

– Nesten uansett hvordan du ser på tallene, så skulle ikke Ohios tolvte distrikt i de nordre forstedene til Columbus være mulig å vinne for demokratene. Likevel har deres kandidat Danny O’Connor fått republikanerne til å bite negler i dette spesialvalget. Med tusenvis av foreløpige stemmer igjen å telle, er Balderson fremdeles foran, men O’Connor har ikke gitt opp kampen, skriver hun.

Samtidig som spesialvalget i Ohio var det flere viktige primærvalg for kandidater til det republikanske partiet, blant annet til guvernørvalget i Kansas.

Her valgte Donald Trump å gi sin anbefaling til den konservative Kris Kobach, istedenfor den sittende guvernøren Jeff Colyer i samme parti.

LEDER: Troy Balderson ligger i tet, men har slitt i motbakke i et spesialvalg hvor republikanerne forventet å gjøre rent bord. Foto: Jay Laprete / TT NYHETSBYRÅN

Dypere problemer

Kobach hadde en liten ledelse onsdag kveld norsk tid, men Trump har ennå til gode å vise at en anbefaling fra den sittende republikanske presidenten gir uttelling i stemmer ved valg.

Både i Virginias guvernørvalg, spesialvalget i Alabama i desember, spesialvalget i Pennsylvania i mars, og i tirsdagens valg i Ohio, har Trumps kandidater enten tapt eller fått en mye tøffere kamp enn hans parti trodde de skulle få.

les også

Makedonske «fake news-gudfedre» hevder de hjalp Trump med å vinne valget

Alexander Burns og Jonathan Martin i New York Times peker på mer dyptpløyende problemer for Trump-koalisjonen.

I spesialvalget i Ohio var oppmøtet klart størst for folk i forstedene, som er mer skeptiske til Trump, mens folk på landsbygda, hvor Trump står sterkere, ikke møter opp i samme grad.

Republikanerne er avhengig av begge velgergrupper ved mellomvalget.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder