EKSTREMT: Samtlige bilder er fra Juli 2018: Øverst til venstre: Et enormt isfjell truet det lille samfunnet Innaarsuit på Grønland. Øverst til høyre: Innbyggerne i Tianjin i Kina sykler i vann etter at en tyfon førte til store oversvømmelser. Nederst til venstre: En massiv tørke traff England etter en intens hetebølge. Nederst til høyre: Skogbranner herjer i deler av Europa, her fra katastrofen i Hellas denne uken. Foto: Reuters / AFP /Getty Images /VG

Hetebølger, ekstremvær og skogbranner verden over: – Det vil fortsette å bli varmere

De uvanlig høye temperaturene som har rystet den nordlige halvkule, kan ha kommet for å bli.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Brannmannskaper fra hele Europa har reist til Sverige for å bistå i slukkingen av skogbrannene som har herjet landet de siste ukene. Brannene kommer av den verste tørken vi har hatt på mange tiår. I Athen har minst 74 personer mistet livet i de voldsomme flammene det siste døgnet.

VGs reporter i Athen: Her ble 26 døde funnet sammen

Norge har de siste ukene registrert varmerekord i Troms, månedsrekorder i Finnmark og Nordland, varmeste natt siden 1933, en måned i strekk med temperaturer over 30 grader og den verste tørken siden andre verdenskrig.

I Japan er rundt 80 døde i en dramatisk hetebølge.

les også

Hetebølge herjer i Japan – over 70 personer har mistet livet

Det uvanlige været skaper overskrifter verden over, og lenger ned i saken er en oversikt over noen av vær- og naturhendelsene som har preget denne sommeren.

UVÆRET TREFFER: Tyfonen Ampil traff Kinas østkyst mandag. Bildet er fra Qingdao i Shandong-provinsen. Foto: STR / AFP

Ekstremværet i Norge

Klimaforsker Rasmus Benestad ved Meteorologisk institutt følger hetebølgene og tørken. Han forklarer fenomenene med at klimaet generelt er under oppvarming, og at det vil fortsette med å bli varmere.

– Hvor i verden er ekstremværet verst?

– Akkurat nå er det ganske ille hos oss. Jeg tenker også at det Japan opplever er ille. I tillegg er det varmt i andre deler av Nord-Europa, Nord-Russland, California, Alaska og Sahara. I dag er det for eksempel mellom 40 og 50 grader i Sahara.

Ekstremværet i Norge skyldes for det meste global oppvarming, ifølge Benestad.

Golfstrømmen kan også påvirke variasjonene i været, men forskeren tror ikke disse endringene har vært betydelige for at Norge nå opplever både tørke og høye temperaturer denne sommeren.

– Vi har en del andre faktorer som spiller inn, som blant annet vindretning, og om det er høy- eller lavtrykk. Det har mye å si for hvordan sesongene blir i Norge.

HELLAS: Skogbrannene rundt Athen kostet over 70 mennesker livet. Foto: ANGELOS TZORTZINIS / AFP

– Hetebølger var en sjeldenhet før

Klimaforskeren tror man på sikt vil oppleve flere hetebølger i verden, og viser til at dette også er noe som FNs klimapanel beskriver som en utfordring i sine rapporter.

les også

Tørken gir strømstopp

– Hetebølgene har vært mer utbredt de siste ti årene. Det var sjelden man hørte om det på 70- og 80-tallet.

Samtidig som klimaet er under oppvarming, ser forskeren også en utvikling med stadig mer ekstreme mengder nedbør, og at havnivået i verden stiger.

– Dette er hovedtrekkene i klimaendringene, forklarer forskeren.

KJØLER SEG NED: Japan er rammet av en hetebølge som er ventet å vare en god stund fremover. Foto: Koji Sasahara / TT NYHETSBYRÅN

Dødelig hetebølge i Japan

Japan har blitt hardt rammet denne uken. Mandag ble den varmeste temperaturen noen gang registrert i Japan, på 41,1 grader, målt i byen Kymagaya utenfor Tokyo, melder Kyodo news. I juli har omtrent 80 personer omkommet som følge av varmen. Flere enn 35.000 personer er innlagt på sykehus.

Den høye temperaturen skal få like høy prioritet som terrorberedskap, lover Tokyo-guvernør Yuriko Koike.

– Det er like viktig fordi det handler om å beskytte folks liv, sier hun.

les også

Klimaforsker: – Langvarige høye temperaturer og nedbør vil bli vanligere

I begynnelsen av juli ble landet også rammet av den største flomkatastrofen Japan har hatt på flere tiår, som følge av kraftig regnvær. Nærmere 200 personer er bekreftet omkommet og minst 10.000 var nødt til å evakuere hjemmene sine.

HØYE TEMPERATURER: Gradestokken målte 40,3 grader i Kumagaya nord for Tokyo mandag 23. juli. Foto: Kyodo News via AP / TT NYHETSBYRÅN

Derfor ble Athen-brannen så katastofal

Sør-Europa har ikke hatt uvanlige temperaturer slik som Nord-Europa denne sommeren. Imidlertid er det svært tørt langs Middelhavet, noe som gjør området sårbart for skogbranner.

Visebrannsjef i Skien, Ove Stokkeland, har selv hatt skogbranner å slite med i sommer. Han lister opp tre faktorer for at en brann som Athen-brannen natt til tirsdag kunne bli så katastrofal.

  • 1. Temperatur
    Det var over 40 grader i området da brannene brøt ut. – All vegetasjon og alt brennbart er allerede oppvarmet til 42 grader. Det kreves mye mindre for å antenne det enn når vegetasjonen er kaldere, som den ofte er i Norge, sier han.
  • Topografi
    Flammene bredte seg over fjellene. – En brann som brenner i oppoverbakken blir mye mer intens, med større hastighet, mer varme og mer energi, sier Stokkeland.
  • Vind
    Vinden hadde en hastighet på 124 kilometer i timen, ifølge en måling som ble foretatt ved havnebyen Rafina utenfor Athen mandag kveld.

Filippinene er siden 15. juli truffet av tre forskjellige tropiske sykloner. Syklonene har utløst jordskred, som har krevd seks liv, mens 12.000 har måttet evakuere.

I Vietnam er 27 personer døde etter at det tropiske uværet Son Tinh kom inn over landet i forrige uke. Også der har jordskred og flom gjort store ødeleggelser.

I GRENSELAND: Folk bader i elven Rio Bravo ved grensebyen Ciudad Juarez i Mexico søndag. Foto: JOSE LUIS GONZALEZ, Reuters

70 døde i Canada

Rundt 70 personer døde som følge av hetebølgen som rammet provinsen Quebec i Canada i begynnelsen av juli, melder landets helsemyndigheter, ifølge CNN.

Søndag ble en rekke gamle temperaturrekorder slått, melder Alaska Public Media. I Nenana ble det registrert 31,6 grader, drøyt en og en halv grad over rekorden på 30 grader fra 1968. Deadhorse, helt i nord, hadde 24,4 grader søndag, én grad høyere enn den gamle rekorden fra 2001.

I år slo Pakistan varmerekorden for april, med 50,2 grader i byen Nawabshah, melder New York Times.

Da solen gikk ned over Ouargla i Algerie torsdag 5. juli, hadde ørkenbyen trolig hatt den varmeste temperaturen noen gang registrert i Afrika, på 51,3 grader.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder