MISLYKKET FORSØK: – Riksdagen vil ikke godkjenne meg som statsminister for en sentrumsregjering. Socialdemokraterna og Moderaterna vil bare stemme for en konstellasjon der en av dem får statsministeren, sier Centern-leder Annie Lööf. Foto: Henrik Montgomery / TT

Ekspert: – En unik politisk krise i svensk politikk

Sannsynligheten for at det blir nyvalg i Sverige har blitt større, mener norsk ekspert.

Det er snart ti uker siden høstens valgthriller begynte, og for tredje gang har sonderingene rundt hvem som blir landets nye statsminister strandet.

Bakgrunn: Ekstremt jevnt svensk valg

Sentralt i regjeringsfloken står det innvandringskritiske partiet Sverigedemokraterna, som fikk stor nok oppslutning til å blokkere ethvert regjeringsalternativ fra høyre- og venstresiden. Samtidig vil ingen av de øvrige partiene samarbeide med dem.

– Sverigedemokraternas store oppslutning er den direkte årsaken til at regjeringsforhandlingene drar ut i tid, konstaterer førsteamanuensis Terje Knutsen ved Institutt for sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen til VG.

Tidligere statsminister Göran Persson: Kan bli nyvalg i Sverige

Tre svenske partiledere har ledet sonderingene: Ulf Kristersson (M), Stefan Löfven (S) og Annie Lööf (C). Samtlige har mislyktes.

Sverige-ekspert: – Usannsynlig at Löfven får støtten som trengs

GA OPP: I midten av oktober avsluttet Moderatlederen Ulf Kristersson regjeringsforhandlingene. De politiske lederne for Socialdemokraterna og Centerpartiet har gjort det samme. Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Dette er en unik politisk krise i svensk politikk, sier Knutsen ved UiB.

– Hvem tror du blir den neste personen som skal lede forhandlingene?

– Norlén begynner å gå tom for kandidater. Det blir nok sannsynligvis Socialdemokraterna eller Moderaterna som skal forsøke seg en gang til, mener han.

Nyvalg

Dersom stortingspresidentens forslag til statsminister blir nedstemt i Riksdagen fire ganger, kan et nyvalg bli aktuelt. Tidligere i høst skrev Aftonbladet at hver andre svenske tror dette blir realitet.

Et nyvalg har aldri skjedd i moderne tid – sist var i 1958, ifølge Knutsen ved UiB.

(Saken fortsetter under valgresultatene)

– Når får vi vite svaret?

– Det blir bare spekulasjoner, men i løpet av en ukes tid vil nok en ny person få et oppdrag, og vedkommende vil måtte bruke tid på sonderinger. Nå går vi jo mot desember og juletider, så når det eventuelt blir et nyvalg, er usikkert.

– Problemet med den fastlåste situasjonen i Sverige, er at et nyvalg sannsynligvis ikke vil løse noen ting. Det vil sannsynligvis gi den samme oppslutningen som man har i Riksdagen i dag.

– STYRER IKKE: – Nå er Stefan Löfven mer som en administrator uten mandat til å iverksette ny politikk, sier Knutsen om Sveriges statsminister i tiden etter høstens valg. Foto: Erik Simander/TT / NTB scanpix

To alternativer

Slik den politiske situasjonen er i Sverige nå, ser eksperten kun to alternativer for å få en levedyktig regjering:

– Det ene alternativet er en storkoalisjon mellom Socialdemokraterna og Moderaterna. Det vil sitte langt inne, sier Knutsen og viser til at det ville ha vært som at norske Arbeiderpartiet og Høyre skulle ha gått i regjering sammen.

Sverigedemokraterna: – Frp har alltid vært et forbilde for oss

Ulempen ville imidlertid ha vært at Sverigedemokraterna, som det eneste reelle opposisjonspartiet, ville fått mye medieoppmerksomhet, ifølge eksperten.

(Saken fortsetter under videoen)

– De ville ha blitt sett på som det eneste reelle alternativet til regjeringen.

Det andre alternativet, ifølge Knutsen, er at høyresiden av svensk politikk bestemmer seg for å snakke med Sverigedemokraterna og gi dem en viss form for innflytelse.

Erna om søsterpartiet i Sverige: – Jeg blander meg ikke inn i den typen spørsmål

– Det har de fleste borgerlige partiene sagt at de ikke vil gjøre, og da må de i så fall bryte det valgløftet. I en eventuell ny valgkamp vil de kanskje moderere seg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder