Grottedramaet i Thailand er over: – Et umulig oppdrag som vi klarte å gjennomføre

MAE SAI (VG) Etter tre dramatiske og krevende redningsaksjoner, har guttene og treneren på fotballaget «Wild Boars» blitt berget ut av Tham Luang-grotten, melder Thai Navy Seal.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

I en Facebook-melding klokken 14.00 norsk tid bekrefter den thailandske marinen at alle de 12 guttene og treneren deres er reddet ut av grotten, hvor de har vært innesperret siden 23. juni.

«Wild Boars», som betyr villsvin, er navnet på fotballaget guttene spiller på.

– Vi vet ikke om vi har vært vitne til et mirakel, vitenskap eller noe helt annet. Alle de 13 «Wild Boars» er nå ute av grotten, skriver Thai Navy Seal på Facebook.

Stor jubel på området

På presseområdet jubler og vinker folk og frivillige når et helikopter flyr forbi like tirsdag kveld.

Der får VG en prat med distriktssjefen Somsak Kanakham.

– Jeg, sammen med hele Thailand og hele verden, er så veldig glade for at guttene og treneren er ute.

Han forteller at hans jobb ikke er ferdig.

– Nå må vi plante nye trær oppe ved grotten og bygge opp området igjen. Vi håper at turister og andre skal kunne få oppleve grotten på trygt vis i fremtiden, sier han, før nok et helikopter flyr forbi til stor jubel.

Foreldrene skal få se barna

Tidligere guvernør, nå ansvarlig for redningsaksjonen, Narongsak Osatanakorn, var også til stede. Han takket kongen, og fortalte at alle barna er trygge på sykehus:

– Foreldrene skal få se barna gjennom glass, sa han.

BBC skriver at det vil skje allerede i kveld.

– Ingen vil oppleve en slik situasjon igjen - noe sted i verden. I dag er vi veldig glade, sier Osatanakorn, som understreker at han ikke har all informasjon i dag, men at det vil komme mer informasjon onsdag.

– Listen over navn å takke er for lang til å kunne si nå, sier han.

JUBLER OG VINKER: Da redningshelikoptre fløy over hodene til distriktssjef Somsak Kanakham og andre frivillige, jublet og vinket de. Foto: Cicilie S. Andersen, VG

Umulig oppdrag

Videre sendte redningslederen kondolanser til dykkeren som døde i redningsaksjonen:

– «Hvil i fred». Han er virkelig en helt.

– Dette er en lærepenge for hele verden. Vi har lært mye av dette også, sier han.

Han sier at alle har sendt kjærlighet inn i grotten, til guttene og redningsmannskaper.

– Dette var et umulig oppdrag som vi klarte å gjennomføre, sier han med høy stemme til stor applaus.

REDDET: 12 gutter og en fotballtrener har sittet innesperret i en grotte i Thailand siden 23. juni. Nå er alle reddet ut. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Ville ha alle ut i dag

Det har blitt gjennomført totalt tre redningsaksjoner. De første fire guttene ble berget ut søndag, før ytterligere fire ble hentet ut mandag.

Tirsdag morgen, like etter klokken ti, satt fremdeles fire gutter og fotballtreneren innesperret, rundt fire kilometer inn i den oversvømmede grotten. Klokken 05.00 tok 19 dykkere seg inn, og jobbet på spreng for å få berget ut de siste gjenværende.

Fire av dykkerne og doktoren er fremdeles inne i grotten, meldte Thai Navy Seal da.

Ved god helse

Helsetilstanden til de fire guttene og treneren, som har vært i grotten i 17 dager, er foreløpig ikke kjent.

Guttene som ble reddet ut mandag var ved bevissthet, og hadde bedre helse enn de fire som ble reddet ut søndag. Det opplyste redningsleder Narongsak Osottanakorn på en pressekonferanse tirsdag.

les også

Dette vet vi om guttene i grotten

De første fire guttene som ble reddet ut, er i alderen 14 til 16 år. To av dem har muligens en lungeinfeksjon, ifølge AP.

Krevende redningsaksjon

Siden guttene og treneren ikke var svømmedyktige, har redningsmannskapene den siste uken jobbet med å planlegge utførelsen av den svært krevende og redningsaksjonen.

På vei ut av grotten har guttene vært festet til dykkerne. De har også fått beroligende, for å ikke få panikk. Det smaleste punktet på ruten skal være 38 centimeter høy og 72 centimeter bredt.

PÅ VEI UT: Her er ambulanser på vei ut fra grotteområdet i Mae Sai. Guttene og treneren som har vært fanget i grotten siden 23. juni, ble fraktet til sykehuset i Chiang Rai, en times kjøretur fra grotten. Foto: Cicilie S. Andersen, VG

les også

Brev fra grotten: – Jeg skal hjelpe mamma selge alle tingene i butikken

Ettersom veien ut er såpass lang, og krever 1 kilometer med dykking, var det satt ut oksygentanker på strategiske steder, i tilfelle noe skulle gå galt.

Guttene skal ha vært iført heldekkende ansiktsmasker, og hatt på seg flere lag med våtdrakter for å unngå varmetap.

Må få riktig helsehjelp

Redningsaksjonen består imidlertid ikke bare av å få guttene trygt ut av grotten: De må også få riktig helsehjelp i ettertid.

Etter hvert som guttene har blitt berget ut av grotten, har oksygennivået og pusten deres blitt sjekket. Før helgen hadde oksygennivået i grotten falt fra 21 til 15 prosent, noe brannmann og grottedykker Ronny Arnesen beskriver som «ned mot menneskets smertegrense».

les også

Grottedramaet i Thailand: Legenes frykt for guttenes helse

Sykehuset Chiang Rai Prachanukroh i Muang-distriktet, hvor alle blir fraktet, er forberedt på at guttene kan ha pådratt seg en rekke sykdommer og infeksjoner under oppholdet.

Deriblant en type lungesykdom, kjent som «grottesyken», som er forårsaket av flaggermus- og fugleekskrementer. I tillegg kan insekter i grotten være bærere av en rekke sykdommer.

Fysisk og psykisk påkjenning

Legen Marc Siegel skriver i et innlegg på Fox News at guttene mest sannsynlig har blitt underernærte og dehydrerte i grotten.

Han mener guttene kan få senskader av underernæringen, og av å ha drukket vann fra stalakittene i grotten. Han skriver videre at legene må sjekke leverfunksjonen, blodprosenten og elektrolytt-nivåene.

Guttene har også vært utsatt for en omfattende psykisk påkjenning. Psykolog og dykker Carole Lieberman sier til CNN at helsepersonellet må sjekke guttene for posttraumatisk stress og andre psykiske plager.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder