Ny redningsaksjon i gang: – Håper vi har gode nyheter senere i dag

MAE SAI (VG) MAE SAI (VG) Situasjonen begynner å bli kritisk for guttene som er fanget i grotten i Thailand, ifølge prosjektleder for aksjonen. Det melder NRK.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Samme dykkere som reddet ut fire personer fra grotten i Thailand søndag, er godt i gang med en ny redningsaksjon mandag.

Lavt oksygennivå i hulen gjør at det er kritisk å få guttene ut av hulen så snart som mulig.

– Akkurat nå er oksygennivået på 15 prosent der guttene befinner seg. Derfor er dette tidsvinduet nå så kritisk, sier prosjektleder for vannsituasjonen, Thanet Natisri, til NRK.

På en pressekonferanse mandag formiddag norsk tid opplyser redningsledelsen at arbeidet med å tømme grotten for vann fortsetter, og at de foreløpig har kontroll, melder VGs reporter på stedet.

– Vi håper vi har gode nyheter senere i dag, sier provinsguvernør Narongsak Osatanakorn, som leder redningsoperasjonen.

Bruker samme dykkere

Det er de samme dykkerne som reddet ut fire personer søndag, som deltar i dagens redningsaksjon, som startet klokken 11.00 lokal tid. Disse har fått hvilt seg, ifølge provinsguvernøren.

Forholdene skal være de samme som under søndagens redningsaksjon, men redningsledelsen er bekymret for regnværet som er meldt, og besøker grotten regelmessig for å være oppdatert på situasjonen.

Osatanakorn sier at de har satt inn mer redningspersonell, og at han forventer at dagens redningsaksjon kommer til å ta kortere tid.

HAR FÅTT HVILE: Provinsguvernør Narongsak Osatanakorn (i midten) sier at dykkerne har fått hvilt seg, og er i gang med en ny redningsaksjon. VGs reporter er på stedet, og melder om mye aktivitet og sirener i nærheten av grotten. Foto: Georg Mevold/VG

– Foreldrene er bekymret

Redningsmannskapet ble møtt med jubel utenfor Tham Luang Nang Non-grotten søndag kveld lokal tid, da det ble kjent at fire personer var reddet ut fra grotten. Det var den 23. juni at et fotballag, bestående av 12 yngre gutter og en 25 år gammel trener, var savnet.

les også

Dette vet vi om guttene i grotten

Familiene og lokalbefolkningen i Mae Sai frykter nå det verste med tanke på de ni som fremdeles sitter innesperret.

FIRE REDDET UT: Etter 16 dager har fire av de totalt 13 personene blitt reddet ut fra Tham Luang Nang Non-grotten. Mandag fortsetter redningsaksjonen. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Guttenes foreldre er bekymret for den vanskelige ferden ut av grottekomplekset, som inneholder trange passasjer og krever at guttene må dykke i til sammen én kilometer.

– De er bekymret for både redningsmannskapenes og guttenes sikkerhet. De er samtidig veldig takknemlige for arbeidet redningsmannskapet gjør, sier Suwicha Jitbarn til VG.

les også

Grottedramaet: – Guttene var under medisinsk bedøvelse

Han er teknologilærer på skolen hvor noen av guttene er elever, og har hatt daglig kontakt med flere av foreldrene.

– De er også bekymret for helsen til barna, sier teknologilæreren. Foreldrene skal ha brukt mye av tiden på å be utenfor grotten, samt å besøke helligdommer.

SNAKKER MED FORELDRENE: Teknologilærer Suwicha Jitbarn forteller at han har daglig kontakt med noen av guttenes foreldre. Foto: Georg Mevold/VG

Ble satt på vent

Redningsaksjonen ble søndag satt på vent i påvente av nye flasker med oksygen, men ble gjenopptatt mandag.

Det er fremdeles ikke kjent hvem som ble reddet ut av grotten. Noen lokale medier melder at fotballtreneren Ekapol Chantawong var en av dem, mens andre melder at det var fire gutter fra fotballaget «Wild Boars».

Mandag er det de sterkeste guttene som skal berges først ut av grotten, ifølge Reuters, som har snakket med faren til en av dem som er innesperret. Dette er ikke bekreftet fra offisielt hold.

Kan ha pådratt seg sykdommer

De fire som er reddet ut er på sykehuset i Chiang Rai, hvor hele åttende etasje er satt av til fotballaget og treneren.

Personene får nå behandling og må overvåkes i minst 24 timer. Selv om de virker å ha god helse, får de ikke ha nærkontakt med besøkende før resultatene fra blodprøvene foreligger, ifølge The Guardian.

Sykehuset er forberedt på at de fire kan ha pådratt seg en rekke sykdommer og infeksjoner. Deriblant en type lungesykdom, kjent som «grottesyken», som forårsakes av flaggermus- og fugleekskrementer. I tillegg kan insekter i grotten være bærere av en rekke sykdommer.

De fire personene har også vært utsatt for en omfattende psykisk påkjenning, skriver NTB.

– Kan hjelpe til med leksene

Engelsklærer Anton Nicholas sier til VG at både lærere og elever følte på en enorm glede da de fire personene ble reddet ut søndag.

– Det brøt ut spontan nynning over hele skolen, sier Nicholas, og legger til at flere av elevene drar til grotten etter skoletid for å hjelpe til.

Kittichok Kankeaw, en lagkamerat av Nuttawut Takamai, en av guttene i grotten, sier ifølge The Guardian at han vil hjelpe vennen med å ta igjen tapt skolearbeid.

– Jeg kan hjelpe ham med hjemmeleksene, sier Kankeaw.

Lærer Thongyaud Kejorn, som underviser flere av guttene som er fanget i grotten, sier at de ikke trenger å ta eksamen neste uke.

DRAR TIL GROTTEN: Engelsklærer Anton Nicholas sier at flere av guttenes medelever drar til grotten etter skoletid for å hjelpe til. Foto: Georg Mevold/VG

Forbereder guttenes hjemkomst

Mandag møtte lærere og elever ved den mangespråklige skolen Prasitsart i Mai Sai pressen.

Hele 3000 elever, fra elleve stammer, både fra Thailand og Myanmar, går på skolen hvor seks av guttene fra grotten er elever.

Lærerne fortalte at elever ved skolen har fått helseoppfølgning. De informerte også om hvilke forberedelser som er gjort til guttenes hjemkomst. Ved skolen er det blant annet hengt opp et banner hvor det står «Du vet aldri når du får behov for engelsk».

En av de tolv guttene viste seg nemlig å være svært så språkdyktig da dykkere fikk kontakt med dem for første gang. Han fortalte at de var 13 i tallet, og spurte om hvordan de skulle komme seg ut.

Elon Musk håper å kunne bistå i grotten, og har sendt en miniubåt til Thailand:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder