Fotballag fanget i grotte i Thailand: – Vi kjemper mot klokka

Pårørende og redningsmannskapene tror fortsatt at ungdommene som har vært innesperret i en grotte i Thailand siden lørdag er i live, men redningsarbeidet betegnes som ekstremt vanskelig. Natt til onsdag hindrer regn redningsarbeidet.

De 12 unge guttene og treneren deres skal ha befunnet seg i Tham Luang Nang Non-grotten i Chiang Rai-provinsen lørdag ettermiddag, da inngangen til grotten plutselig ble blokkert etter et kraftig regnvær.

Ifølge talsmann for nasjonalparken der grotten ligger, Kamolchai Kotcha, er passasjen «ekstremt trang» og foreløpig full av sand og gjørme.

les også

Her redder speidere fem seilere fra forlis

Dykkere har siden natt til søndag søkt etter guttene, men så langt har alle forsøk på å lokalisere gruppen vært mislykkede. Dykkere tok seg mandag inn til et kammer i grotten som kalles Pattaya Beach, der fant de ferske fotspor, men ikke guttene. Kammeret ligger fem kilometer inn i grotten og er 60 meter høyt med et luftehull på toppen. Redningsmannskapet satte igjen mat og vann ved det første kammeret, og har siden forsøkt å nå et kammer som ligger enda dypere.

Guttenes sykler skal ha stått parkert utenfor inngangen til grotten, der det også ligger henslengte treningsbager, fotballstøvler, leggskinn og klær.

Har fortsatt håp

Utenfor grotten har pårørende samlet seg for å følge redningsarbeidet og be for sine kjære. Namhom Boonpiam savner sin 13 år gamle sønn Mongol. Søvn har det blitt lite av siden hun fikk den dramatiske meldingen. Fortsatt nekter hun å gi opp håpet.

les også

Dramatisk redningsaksjon: Så ekstremt som du får det

– Jeg håper alle kommer trygt ut. Min sønn er sterk. Jeg har fortsatt håp, sier hun til nyhetsbyrået AP.

Pumper vann

Også redningsmannskapene jobber ut fra teorien at de savnede ungdommene fremdeles er i live, men at gruppen er fanget innerst i grotten bak vannmassene.

les også

Norsk offiser i ukjent konge-drama

Pluss content

17 marinesoldater startet søket klokken 06 mandag morgen. Tirsdag morgen gjenopptok spesialsoldatene søket. De prøvde da å ta seg inn åtte kilometer inn i grotten og ville igangsette pumping av vann fra et reservoar under grotten for å senke vannivået.

Natt til onsdag melder Bangkok Post at kraftig regn hindrer redningsarbeidet og gjør de pårørende fortvilte. Ifølge AFP gjør regnet også at utpumpingen av vann med høytrykkspumper motvirkes. Vannivået skal ha steget 15 centimeter i løpet av nattten og øversvømt et tredje kammer i grotten.

Provinssekretær Kanchit Chomphudaeng sier 1000 mennesker totalt er involvert i søket på bakken, i luften og vannet.

Har funnet flere innganger

En geologi-ekspert fra departementet for mineralressurser, Chaiporn Siripornpibul, sier de har lokalisert en alternativ inngangtil grotten rundt fire kilometer sørvest for hovedinngangen, og at de har begynt å undersøke om den leder til et annet kammer de kaller Punkt B.

– Vi vet ennå ikke om den nye inngangen vil føre oss dit eller ikke. Vi fortsetter å lete etter andre mulige innganger og er fortsatt optimistiske. Vi tror det er en god sjanse for at de er i live og venter på at vi skal finne dem, sier han til Bangkok Post.

Han sier også at de er bekymret for at okygenet i luftlommene kan ta slutt. Tirsdag fant de nok en inngang, et én meter bredt hull ned til grotten. De forsøkte å fire seg ned ved hjelp av tau, men endte opp med å fire ned forsyninger i stedet.

Ifølge militærleder Chalermchai Sitthisad har de militærhelokoptre parat til å støtyte redningsoperasjonen. De har også satt inn et fjernstyrt undervanns-kjøretøy og to varmesøkende droner. Undervannskjøretøyet vil gi dykkerne info før de beveger seg dypere inn i den oversvømte grotten.

Lys og ventilasjon

Natt til tirsdag fikk mannskapene trukket en strømkabel som gir lys og ventilasjon til dykkerne rundt én kilometer inn i grotten .

les også

Gutt falt i kloakkrør i Hollywood – funnet i live etter 13 timer

Vannet stiger

Australske Nine News meldte tirsdag morgen at stigende vannivå i grotten hindret redningsarbeidet. Helikoptre søkte da også i området etter andre innganger til grotten.

BER FOR SINE KJÆRE: Pårørende er samlet i bønn utenfor grotten der 12 ungdommer har vært innesperret siden lørdag. Foto: KRIT PHROMSAKLA NA SAKOLNAKORN / AFP

Selv om redningsmannskapene skulle klare å lokalisere guttene, vil de fortsatt stå overfor en svært krevende operasjon for å få dem ut av grotten. Ifølge AP kan de bli nødt til å lære ungdommene grunnleggende dykkeferdigheter. I verste fall må de få inn mat og vann slik at de kan overleve til vannet synker igjen.

les også

Mann omkom etter fall i Månafossen

Krever dykkekunnskaper

Ifølge politiets talsmann, Chote Narin, har personer som tidligere har vært innesperret i grotten blitt reddet ut etter at vannet trakk seg tilbake.

– Akkurat nå håper vi at barna er samlet i en gruppe, at de er trygge og venter på redningsmannskapene, sier Noppadol Kantawong, faren til en av de savnede guttene, til Thai PBS.

Dersom marinejegerne lykkes med å ta seg inn og finner dem i live, vil det i første omgang bli sendt inn mat.

– Vi må gi dem førstehjelp og mat før vi tenker på hvordan de kan hentes opp, sier Anupong Paojinda

– Vi jobber 24 timer i døgnet og kommer ikke til å stanse. Vi kjemper mot klokka, sier innenriksministeren.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder