FENGSLET: Frode bergs russiske advokat, Ilja Novikov, snakker med klienten sin i retten i Moskva. Foto: ARTHUR BONDAR, VG

Frode Bergs advokat: Tror Berg kan bli sittende i fengsel i minst ett år

På onsdag skal en domstol i Moskva ta stilling til videre varetektsfengsling av den spionsiktede nordmannen Frode Berg. Advokaten tror Berg vil sitte fengslet i minst ett år til før han kan bli løslatt.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Det er Frode Bergs russiske advokat, Ilja Novikov, som opplyser om fengslingsmøtet på Facebook. Varselet om fengslingsmøtet skal ha kommet kort tid i forveien, men Novikov opplyser overfor VG at de ikke har tenkt å klage.

– Han får forlenget fengsling uansett, sier advokaten.

Les også: Dagene før han reiste: Historien om Frode Berg (+)

Dårlig helse

I begynnelsen av mai ble fengslingen av berg forlenget med tre måneder. Den gangen anket han avgjørelsen, men fikk ikke medhold. Berg har tidligere sagt at han har vært i Russland flere ganger på oppdrag for den norske etteretningstjenesten, og at han følte seg presset til å gjøre dette.

les også

Russisk etterretning: Dette er Frode Bergs spionturer

Novikov så Berg forrige uke. Da sto det dårlig til med Berg, forteller advokaten til VG.

– Han er meget plaget med varmen og mygg. Det virker som om han har en allergi mot den typen mygg som er i fengselet, sier Novikov.

Advokaten skriver på Facebook at han tror det kan ta et år før Frode Berg eventuelt kan slippes fri.

– Han må trolig vente til avgjørelsen av rettssaken og anken, og bare etter det kan vi håpe på en politisk avgjørelse. Jeg tror Frode Berg har minst ett år foran seg i fengsel før han kan ha noen mulighet for å bli løslatt, sier han.

les også

Russland bruker Frode Berg mot Norge

Det fordrer at Berg blir benådet etter å ha blitt dømt, mener Novikov.

– Hvis saken kommer opp for retten i for eksempel desember, kan vi vente en dom i januar og en anke i mars eller april. Før det er muligheten for at han blir benådet utelukket. Bare dømte personer kan bli benådet, sa Novikov i juni.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder