GJELD: Den russiske eks-spionen Victor Boyarkin hevder han var tilknyttet Trumps daværende valgkampsjef Paul Manafort. FOTO: SVOP/AFP NTB SCANPIX

Russisk eks-spion sier han presset Paul Manafort for russisk milliongjeld

Den russiske eks-spionen Victor Boyarkin sier han presset Donald Trumps valgkampsjef knallhardt.

Artikkelen er over ett år gammel

Da amerikanske myndigheter tidligere i desember kunngjorde sin siste sanksjonsliste knyttet til den angivelige russiske innblandingen i det amerikanske presidentvalget, sto navnet Victor Boyarkin øverst.

les også

Russland-etterforskningen: Fire tidligere Trump-medarbeidere er til nå idømt fengsel

Han blir omtalt som en tidligere etterretningsagent som er anklaget for å ha tilknytninger til en mektig russisk oligark med bånd til president Vladimir Putin.

Time Magazine skriver imidlertid i en omfattende artikkel om Boyarkin at han også hadde tilknytninger til Trump-kampanjen i forkant av 2016-valget.

Var blakk

Manafort skal ha vært tilnærmet blakk da han våren 2016 gjorde sitt inntog i Trump-kampanjen. Han skal ha vært i tung gjeld til den russiske milliardæren Oleg Deripaska etter mislykkede forretningseventyr i blant annet Ukraina.

Ifølge dokumenter fra Cayman Island påsto Deripaskas advokater i 2014 at Manafort og en kompanjong forsvant med 19 millioner dollar av russerens penger, skriver Time.

Ifølge Boyarkin var det han som fikk ansvaret om å samle inn Manaforts gjeld til nettopp Deripaska, som har tette bånd til Kreml.

Skyldte penger

I et intervju med Time, som skal være det eneste intervjuet Boyarkin har gjort, forteller han om sin tilknytning til Trumps tidligere valgkampsjef Paul Manafort.

– Han skyldte oss mye penger, og tilbød oss måter å betale tilbake, sier russeren til magasinet.

les også

Cohen om «hysj»-penger: Trump visste det var galt

Opplysningene om forbindelsen kan være gull verdt for spesialetterforsker Robert Mueller, som gransker om Trump, eller personer rundt ham, samarbeidet med Russland for å styrke valgkampen mot Hillary Clinton.

Boyarkin avviser overfor Time at han vil samarbeide med Mueller, og ingen fra Mueller-temaet vil kommentere opplysningene. Manafort ønsker heller ikke å kommentere saken.

les også

Trump høster kritikk for Irak-besøk

Boyarkin sier han fikk oppgaven om å samle inn gjelden til Manafort.

– Jeg slo til hardt mot ham, sier han, uten å utdype hvordan.

Washington Post har tidligere avslørt at Manafort under valgkampen tilbød å gi «private briefer» til den nevnte milliardæren Oleg Deripaska. Den gangen ble det ikke avslørt hvem som hadde vært Manaforts kontakt.

I oktober 2017 ble Manafort tiltalt for å ha mottatt store beløp fra Ukrainas tidligere president Viktor Janukovitsj, og for å ha holdt det skjult.

Manafort har tidligere uttalt at han har vært åpen om alle sine bånd til Deripaska.

Boyarkin på sin side sier han ikke har jobbet for Deripaska siden 2016, selv om amerikanske myndigheter i sin melding før jul skrev at Boyarkin rapporterer direkte til Deripaska.

Rapport kommer

Det er ventet at Mueller vil levere en rapport til justisministeren i januar. Det er foreløpig ukjent om rapporten besvarer det avgjørende spørsmålet om Trump-kampanjens mulige Russland-forbindelser.

les også

Eks-statsadvokat til VG: Mueller bryr seg ikke om Trumps sjikane

I august ble Manafort dømt for skattesvindel, banksvindel og for ikke å ha oppgitt en utenlandsk bankkonto.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder