I ØVELSE: Et fotlag og et pansret kjøretøy i aksjon under oppvisningen på Byneset tirsdag. Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix

Russisk forsker håner NATO-øvelsen: Ville blitt massakrert hele gjengen

Dersom det hadde vært en ekte krig, ville styrkene i Norge blitt nedkjempet, sier russisk forsker til Putin-vennlig nyhetskanal.

Tirsdag holdt NATO oppvisning på Byneset i Trondheim for å demonstrere deler av Natos kapasiteter. En times tid tidligere uttalte NATO-sjef Jens Stoltenberg seg om grunnlaget for gigantøvelsen Trident Juncture:

– Vi trener for å sende en melding – til egne nasjoner og de som vil utfordre oss. Nato er klare og i stand til å forsvare alle allierte mot enhver trussel.

Alliansens største øvelse på mange år skremmer ikke Russland, mener den russiske forskeren Alexandr Mozgovoy, som er ekspert på sjøforsvar. Han sier til Sputnik Litauen at de ville ha blitt nedkjempet.

Han peker på at NATO-styrkene har fått problemer allerede før øvelsen startet, og viste til at det amerikanske fartøyet USS Gunston Hall fikk skader i et uvær ved Island og var nødt til å legge til kai der. Noen av mannskapet ble skadet.

Hendelsen skjedde mandag 22. oktober, skriver det amerikanske nettstedet for forsvarsnyheter Stars and Stripes. De siterer en pressemelding fra sjøforsvaret.

les også

Stoltenberg om russisk missiltest: Tror de vil opptre ansvarlig

Mozgovoy mener hendelsen med USS Gunston kommer som følge av dårlig trent mannskap.

– Dette dreier seg om navigasjonsfeil og dårlig forberedelse, sier han i et radiointervju med Sputnik Litauen.

Han fremholder at øvelsen vil skade NATO mer enn den vil skremme Russland.

– Denne øvelsen kan utgjøre store tap, både av folk og noe tap av moral, for NATO, istedenfor å skremme Russland, sier han, og fortsetter:

– Kan du se det for deg – hadde det vært snakk om en ekte krig, er dette bare tull. De ville blitt nedkjempet, massakrert, hele gjengen

les også

Russland skal prøveskyte missiler i Norskehavet: – Kan oppfattes som symbolsk markering

VG har ikke lyktes i å få en kommentar om saken fra Russlands ambassade i Norge.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder