Slik har Trump satt Tyrkia i en umulig skvis

ISTANBUL (VG) Tyrkia kan føle seg forpliktet til forsvare sin NATO-allierte USA, men er avhengig av russernes gunst for å fortsette sin militæroperasjon i Nord-Syria.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Sent onsdag kveld diskuterte Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og USAs Donald Trump den siste utviklingen i Syria under en telefonsamtale. De to skal ha utvekslet synspunkter og blitt enige å holde tett kontakt, melder den tyrkiske avisen Hurriyet Daily News. Hva mer som ble sagt, er ikke kjent.

– Vi er svært bekymret over at noen land med stor tiltro til sin egen militærmakt gjør Syria om til en arena for håndbak, sa Erdogan i en tale i Ankara torsdag.

les også

Syrisk offiser til VG: Trump må være gal som tror han kan angripe oss

Natt til fredag hadde Erdogan en telefonsamtale med Russlands president Vladimir Putin, og den russiske presidenttalsmannen Dmitry Peskov har bekreftet til nyhetsbyrået Interfax at de to diskuterte den svært anspente situasjonen i Syria.

Verden holder fortsatt pusten etter at Trump gikk ut på Twitter og truet med å avfyre missiler mot Assad-regimet og dets støttespiller Russland i Syria etter et angivelig gassangrep i Øst-Ghouta utenfor Damaskus. Eksperter frykter en storkrig mellom USA og Russland, og naboene i Midtøsten, som alle har en finger med i krigen, er i ferd med å posisjonere seg.

VIL HAN REKKE UT EN HÅND? Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og USAs president Donald Trump er allierte i NATO, og skal i prinsippet stå sammen i krig. Foto: Evan Vucci / AP

Tyrkias tre alternativer

– Den tyrkiske regjeringen signaliserte først en implisitt støtte til USAs mulige angrep, men plutselig, sannsynligvis etter en prat med russerne, sa den stopp og ville ha en slutt på «gatekampene» mellom USA og Russland, forteller Behlül Özkan, professor i internasjonale relasjoner ved Marmara-universitetet i Istanbul.

Tyrkia har den siste tiden fått et stadig dårligere forhold til USA, og et desto bedre forhold til Russland. Nå settes begge relasjoner på prøve.

les også

Dette kan USA gjøre i Syria – og slik kan Russland svare

Tyrkia har havnet i en svært krevende posisjon i Syria, mener Özkan.

– Tyrkia har tre alternativer: Bli alliert med enten USA eller Russland, stå på sidelinjen, eller stå i midten av de to. Hittil har Tyrkia valgt det siste. Regjeringen klarer ikke å velge side, og det vil bringe oss inn i en krise, sier professoren til VG.

BALANSEØVELSE: Tyrkias sterke mann må balansere mellom USA og Russland i Syria-krigen. Foto: Kayhan Ozer / AP

Mellom barken og veden

Tyrkia er medlem av forsvarsalliansen NATO og huser den amerikanske flybasen Incirlik, som ligger svært strategisk til ved Middelhavet. Det er foreløpig ukjent om militærbasen skal spille en rolle i et mulig amerikansk Syria-angrep.

USA og Tyrkia har vært NATO-allierte siden 1952, og Tyrkia vil kunne føle seg forpliktet til å støtte amerikanerne.

les også

Syria-krisen: Eksperter frykter storkrig

Men – Tyrkia er avhengig av Russlands velsignelse for å fortsette sin militæroffensiv mot den kurdiske militsen YPG i Nord-Syria. Russerne har kontroll over syrisk luftrom, og Tyrkias hovedstrategi er luftangrep. I krigen mot kurderne er Tyrkia allerede i klinsj med USA, som har støttet YPGs kamp mot terrorgruppen IS.

Mener amerikanere i Nord-Syria lever farlig

Dersom USA går til angrep på syriske og russiske mål, vil et kontraangrep kunne ramme amerikanerne som allerede finnes inne i Syria, poengterer den tyrkiske professoren.

– Ett av USAs største problemer er at USA har styrker sammen med kurderne i Nordøst-Syria, og disse vil være i fare. Jeg tror det er en reell fare for eskalering dersom det første missilet blir fyrt av. Russland og Irans neste mulige mål vil kunne bli amerikanske styrker på bakken i Syria, sier Özkan.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder