Norsk lege på katastrofesykehuset: - Grusomme scener etter terrorangrepet

LONDON (VG Nett) Vegar Johansen (31) fra Hammerfest er lege ved London Royal Hospital, der 208 av de skadde etter terrorangrepene ble behandlet.

ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

LEGE PÅ KATASTROFESYKEHUS: Vegar Johansen (31) jobber som assistentlege på London Royal Hospital. Foto: Jarle Brenna

Lang natt

Nordmannen Vegar Johansen jobber som assistentlege ved sykehuset, og ble tilkalt tidlig torsdag morgen.

- Jeg fikk beskjed om å komme meg opp fordi det ville bli en lang natt, forteller Johansen.

VG Nett møter ham utenfor ambulanseinngangen ved sykehuset etter kveldsskiftet sent fredag kveld etter å ha vært på jobb i 12 timer.

Trafikkproblemer og kjærestens innstendige bønn om at han ikke skulle reise gjorde at Johansen holdt seg hjemme på torsdag. I ettertid angrer han på den beslutningen.

- Det var litt merkelig å komme på jobb igjen dagen etter. Jeg skulle gjerne ha vært her og hjulpet til, sier han.

Grusomme scener

Kollegene fortalte ham om grusomme scener da de mange skadde ble bragt inn.

- Det var mye stygt og mange forferdelige scener. Flere var brannskadet, og det var mange amputasjoner av ben og armer. Bombene var trolig plassert på gulvet, noe som gjorde at det ble mange skader på passasjerenes ben. I tillegg var det en del øyeskader og en del småskader, forteller finnmarkingen.

En av legene ved avdelingen ble kalt ut til T-banestasjonen i Edgware Road der den tredje bomben gikk av torsdag morgen.

- Han var med på å bringe folk ut av tunnelen, og fortalte at det var mange tøffe scener, sier Johansen.

Miljøet ved sykehuset er godt, og nordmannen forteller at kollegene kom seg gjennom opplevelsene etter terrorangrepet ved hjelp av godt samhold og mye galgenhumor.

- Folk takler slike påkjenninger forskjellig, men det hjelper å snakke med familie og venner, sier Johansen, som forteller at alle de 208 pasientene var ute av akuttavdelingen i løpet av tre timer.

- Forferdelig

Johansen har flere ganger tenkt på faren for et mulig terrorangrep når han har satt seg på T-banen til og fra jobb. Da angrepet kom var det ingen stor overraskelse.

- Det var selvsagt helt grusomt, og det er forferdelig å se de menneskelige lidelsene, sier han.

Fredag benyttet han T-banen til jobb, slik han pleier.

- Jeg merket at folk stirret veldig på de andre passasjerene, og tok meg i å se meg godt rundt selv. Mens folk vanligvis snakker sammen, var det nesten helt stille. Alle satt og skulte på hverandre og fulgte med på hva andre hadde med seg inn i vognen, sier Johansen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder