SUPERTYFON: Mangkhut er ventet å nå en vindstyrke på maksimum 278 kilometer i timen. Foto: Agustin Paullier/ AFP

Filippinene evakuerer - titalls millioner innenfor stormens rekkevidde

Torsdag evakuerer tusenvis av filippinere i påvente av vindkast som kan velte hus, stormflo, store bølger og kraftig regn. Titalls millioner bor innenfor stormens rekkevidde i Filippinene og Kina.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Evakueringsinnsatsen er konsentrert rundt de nordlige områdene i øystaten, der tyfonen vil treffe først, og ødeleggelsene er ventet å bli størst. 17 områder har hevet farenivået, og begynt å evakuere, skriver Bloomberg. Ifølge den fillipinske avisen philstar er faresignalet hevet til nivå én i 14 områder.

les også

Supertyfon på vei mot Filippinene og Kina

Mangkhut, som er ventet å slå innover Filippinene lørdag, er sesongens sterkeste. Den klassifiseres som en supertyfon av Hong Kong-observatoriumet, og har nå en vindstyrke på 240 kilometer i timen – tilsvarende en nivå 5-orkan, og langt kraftigere enn orkanen Florence som torsdag er ventet å slå inn over USA.

– Jeg understreker at denne skiller seg ut. Dette er mer komplisert på grunn av mulige stormflo, sier Manuel Mamba, guvernør i Cagayan-provinsen til AP.

SIKRER HUSET: En mann i Candon City i Filippinene, i Ilocos Sur-provinsen, binder taket på huset sitt fast i et tre, for å sikre det for superstormen Mangkhut. Foto: STR / AFP

Titalls millioner utsatt

Ifølge FNs naturkatastrofe-system Global Disaster Alert (GDACS) kan opp mot 31.4 millioner mennesker utsettes for vindstyrker på 120 kilometer i timen, eller høyere. Enda flere millioner kan merke vinden fra stormen med lavere styrke.

les også

Verdens nest mest dødelige vulkaner – kan drepe millioner og gi hungersnød verden over

Tidlig torsdag filippinsk tid nådde tyfonen nå maksimum styrke, på 278 kilometer i timen, ifølge GDACS.

Filippinenes president Rodrigo Duterte møter torsdag morgen norsk tid de nasjonale katastrofesikringsmyndighetene for å vurdere å sette inn ekstra beredskaptiltak før stormen treffer lørdag.

FORBEREDER: Redningsarbeidere gjør seg klare til innsatsen i Filippinene lørdag Foto: Erik de Castro/Reuters

Stormflo og store bølger

Sjef for sivilforsvarskontoret, Ricardo Jalad, sa til nyhetsbyrået at de lavtliggende områdene i de nordlige provinsene også skulle evakueres torsdag.

– De verste områdene er dem som vil bli direkte truffet av vindkast som kan velte hus, stormflo, og kraftig regn som kan føre til flom. Og det kan forekomme jordskred i mer høytliggende områder.

les også

Hetebølger, ekstremvær og skogbranner verden over: – Det vil fortsette å bli varmere

Ifølge verdens meteorologiorganisasjon kan det komme opp mot 200 til 350 millimeter regn i utsatte områder, og bølger med en høyde fra 3 til 12 meter, i tillegg til stormflo.

Guvernør Mamba i Cagayan sier til AP at stormen treffer i begynnelsen av ris- og korn-høstingssesongen. I Cagayan, der mange er bønder, har folk prøvd så godt de kan å redde det som kan reddes av avlingene.

VENTER: En fisker trekker opp garn på øya Luzon, der stormen er ventet å treffe først. Foto: Erik de Castro/Reuters

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder