En av politiets vannkanoner er plassert blant høyreradikale demonstranter i den tyske byen Chemnitz. Foto: Ralf Hirschberger / dpa via AP / NTB scanpix Foto: Foto: Ralf Hirschberger / DPA via AP / NTB scanpix

Minst ni skadet i protester i Chemnitz

Minst ni personer ble skadet i tumultene i Chemnitz lørdag da høyreradikale demonstranter ble møtt av antifascistiske motdemonstranter.

 • uvakt@ntb.no

Artikkelen er over ett år gammel

Politiet opplyser at minst 25 lovbrudd ble registrert, blant annet skadeverk, kroppsskade, motstand mot å la seg pågripe og bruk av symbolene til forbudte organisasjoner.

les også

Ny demonstrasjon i Chemnitz: – Vi er folket!

Tumultene oppsto da politiet tidligere enn planlagt avbrøt den innvandringsfiendtlige demonstrasjonen i nærheten av den kjente Karl Marx-statuen i sentrum av byen. Da var de høyreradikales marsj blokkert av motdemonstrantene.

En 20 år gammel afghansk mann ble angrepet og lettere skadd et annet sted i byen. Politiet sier det var fire maskerte personer som angrep ham.

Demonstrasjonene og uroen i Chemnitz har pågått i flere dager. De tok til etter at en tysk mann ble drept forrige helg. To menn fra henholdsvis Syria og Irak er siktet.

Utrivelig stemning

Lørdagens demonstrasjon ble arrangert av det innvandringsfiendtlige partiet AfD og den innvandringsfiendtlige gruppa Pegida i fellesskap.

les også

Stordemonstrasjon mot innvandring i kveld: Nezar (22) tør ikke gå ut

Statspolitiet i Sachsen opplyste at en gruppe på rundt 4.500 demonstranter kom sent i gang lørdag og bare kunne bevege seg langsomt på grunn av forstyrrelser fra rundt 3.500 motdemonstranter.

Selv om demonstrasjonen etter hvert tok slutt, nektet mange demonstranter fra begge sider å forlate området, noe som førte til en utrivelig stemning. Politiet forsterket derfor innsatsen og satte inn vannkanoner da kvelden falt på.

Men myndighetene meldte senere at de fleste hadde forlatt sentrum og at alt var rolig.

Falske rykter

Chemnitz er blitt sentrum for den tyske innvandringsdebatten etter knivdrapet forrige helg. Politiet har lagt lokk på detaljene i saken, men rykter som er spredt i sosiale medier har satt sinnene i kok.

les også

Ytre høyre samlet tusenvis av tyskere til protest etter knivdrap i Chemnitz

Blant annet er det spredt en uriktig påstand om at offeret beskyttet en tysk kvinne.

I uken som har gått, har det vært flere demonstrasjoner organisert av ytre høyre-grupper, og det har vært meldinger om at folk som antas å være utlendinger, har blitt angrepet.

Mens den ene siden argumenterer for multikulturalisme, argumenterer den andre siden for at ubegrenset innvandring har gjort Tyskland mindre trygt.

Mer om

 1. Tyskland

Flere artikler

 1. Politiet om terrormistenkte i Tyskland: Øvde på angrep

 2. Store demonstrasjoner i Tyskland: – Det koker over

 3. Stordemonstrasjon mot innvandring i kveld: Nezar (22) tør ikke gå ut

 4. Østlige Tyskland koker etter knivdrap

 5. Ny demonstrasjon i Chemnitz: – Vi er folket!

Fra andre aviser

 1. Minst ni skadet i høyreradikale protester

  Aftenposten
 2. Titusener møtte opp til antirasistisk konsert i Chemnitz

  Aftenposten
 3. Ytre høyre samlet tusenvis av tyskere til protest etter knivdrap

  Aftenposten
 4. Tyskland rystet etter voldelige sammenstøt

  Bergens Tidende
 5. Over 1000 demonstrerer i Tyskland

  Aftenposten
 6. I kveld kan det smelle igjen i Chemnitz

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder