ADVARER: USAS NATO-ambassadør Kay Bailey Hutchison talte til NATOs forsvarsministere tirsdag. Foto: FRANCOIS LENOIR / NTB SCANPIX

Tilbaketoget: USA vil ikke «ta ut» raketter, men legge press på Russland

BRUSSEL (VG) USAs NATO-ambassadør har trukket tilbake uttalelsen om at USA vil «ta ut» russiske missiler som bryter med INF-avtalen, etter knallharde reaksjoner både i Moskva og Washington.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

USAs ambassadør til NATO Kay Bailey Hutchison skapte internasjonal furore da hun møtte NATO-landenes forsvarsministere tirsdag. På møtet hevdet hun at Russland bryter en avtale om å ikke produsere enkelte typer atommissiler.

VGs spørsmål om hvilke tiltak USA vil bruke for å stoppe Russland fra å utvikle missiler i strid med nedrustningsavtalen, svarte Hutchison slik:

les også

Russland svarer på USAs rakett-trussel: Farlig retorikk

– Mottiltaket vil være å ta ut rakettene Russland holder på å utvikle, og som bryter med avtalen. Så det vil i siste instans være vårt mottiltak, sa ambassadøren.

SAMSTEMTE: NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sammen med Kay Bailey Hutchison i Texas i 2015. Foto: KLAUDIA LECH

Måtte presisere

Nyheten om at USA var villig til å «ødelegge» russiske missiler spredde seg raskt, og NATO-ambassadøren måtte legge ut en presisering på Twitter tirsdag kveld:

«Jeg snakket ikke om et forkjøpsangrep på Russland. Poenget mitt: Russland må overholde seg til INF-avtalen, ellers vil vi måtte ha tilsvarende kapasiteter for å beskytte USAs og NATOs interesser. Dagens situasjon, som er et åpenbart brudd, kan ikke fortsatte», skrev Hutchison.

Ifølge New York Times ble Hutchison satt under press fra myndighetene hjemme i Washington, spesielt etter at russerne reagerte så kraftig og hevdet at det var USA og ikke Russland som var i brudd med IMF-avtalen.

Ikke plassert nær Norge

Da den norske forsvarsministeren Frank Bakke-Jensen (H) kom til ministermøtet i NATO onsdag formiddag, viste han til at Hutchison allerede har dempet ned uttalelsen.

Overfor VG svarte Bakke-Jensen et tydelig «nei» på om den nye missilet, som USA mener er i brudd med IMF, er observert i norske nærområder.

– Men vi har sett eksempler på at russiske Iskander-missiler har vært utplassert nær Norge. Vi er iblant misfornøyd med måten de informerer og varsler øvelser, og spesielt når det kommer til noe så følsomt som INF-avtalen. Da bør vi stille krav om åpenhet og få svar på våre spørsmål, sa Bakke-Jensen.

Striden handler om utviklingen av et nytt russisk rakettsystem med evne til å bære atomvåpen, 9M729, som USA mener er i brudd med INF-avtalen.

– Virker skremmende

Oberstløytnant ved Forsvarets høgskole Tormod Heier er bekymret over ambassadørens retorikk. Ifølge Heier har Russlands mønster med utplassering av avanserte atommissiler i Øst-Europa blitt tydeligere utover 2000-tallet, og spesielt etter Russlands anneksjon av Krim i 2014.

Heier mener Hutchisons ordbruk var urovekkende.

– Russlands atomvåpen blir stadig viktigere for å hindre at USA får et stadig sterkere militært fotavtrykk i regionen. Men dessverre fører det foreløpig bare til det motsatte: Russlands vestlige nabostater blir bare enda mer bekymret og åpner opp for enda flere amerikanske styrker på egen jord, sier oberstløytnanten.

les også

USAs NATO-ambassadør til VG: Kan bli aktuelt å «ta ut» nye russiske raketter

Og det er i de minste NATO-landene faren for konfrontasjon er størst, mener han:

– De som lider mest under denne utviklingen er de europeiske småstatene i randsonen rundt Russland. Innad i Norge, Baltikum og blant de østeuropeiske NATO-landene blir stormaktsrivaliseringen stadig mer intens. Det skal med andre ord mindre til før selv små episoder mellom USA og Russland blir et alvorlig sikkerhetsanliggende for stadig flere i Europa, sier Heier.

INF-avtalen er en nedrustningsavtale som ble inngått mellom USA og Sovjetunionen i 1987. I henhold til avtalen, skal ikke USA og Russland ha landbaserte mellomdistansemissiler med atomstridshoder, med en rekkevidde mellom 500 og 5500 kilometer.

ADVARER: Oberstløytnant Tormod Heier tror rivaliseringen mellom stormaktene går utover små stater, som Norge. Foto: FORSVARET

– Farlig situasjon

Uttalelsen til Hutchison skapte også russiske reaksjoner.

«En veldig farlig uttalelse fra USAs NATO-ambassadør i morges. Vi tolker «ta ut» entydig i dette tilfellet», skrev Russlands ambassade i Canada på Twitter.

Nuclear Crisis Group, som består av forsvars- og sikkerhetsveteraner fra både Vesten og Øst-Europa, sendte ut en pressemelding kort tid etter NATO-ambassadørens uttalelser.

«Ambassadør Hutchisons kommentarer var utydelige, og overskriften om uttalelsene hennes var tilsvarende uklare, men hendelsen viser hvor farlig den nåværende militære situasjonen er mellom Russland og NATO, og hvordan en løs kommentar eller handling kan utløse en krise», skriver Jon Wolfsthal, lederen for Nuclear Crisis Group, i pressemeldingen.

Ruster opp

– Det er ikke helt nytt at man hevder fra USAs side at det er et avtalebrudd på INF konvensjonen fra den kalde krigens dager. Og Russland anklager USA for det samme, sier Julie Wilhelmsen, seniorforsker på Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI).

– Amerikanerne fikk også en ny kjernevåpendoktrine i 2018. USA utvikler små, taktiske atomvåpen, som for eksempel kan brukes mot terrorister og cyberangrep, sier Wilhelmsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder