HERJER: Tyfonen Jebi nådde land tirsdag. Japanske myndigheter advarer om bølger på opptil tolv meter. Foto: Ichiro Banno / Kyodo / AP / NTB scanpix

Kraftigste tyfon på 25 år feier over Japan

Tyfonen Jebi har truffet Japan med full styrke. Uværet er det kraftigste i landet på 25 år.

are.foli@ntb.no
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Jeg ber det japanske folk om å gjøre det dere kan for å beskytte deres liv, sier statsminister Shinzo Abe, som oppfordrer folk til å evakuere i tide.

Jebi traff vestkysten tirsdag morgen norsk tid, og japanske meteorologer advarer om mulige jordskred, flom, stormflo, lynnedslag og tornadoer.

1,2 millioner mennesker i den vestlige delen av landet har fått beskjed om at de bør evakuere. Over 700 flyginger og en rekke tog er innstilt.

Gigantby rammes

Med vindkast opptil 216 kilometer i timen, traff Jebi land i nærheten av områdene som ble rammet av flomkatastrofen i begynnelsen av juli.

Jebi er den kraftigste tyfonen i Japan siden 1993, ifølge meteorolog Ryuta Kurora. Allerede natt til tirsdag, da tyfonen lå 90 kilometer utenfor kysten, hadde den vindkast på opptil 60 meter per sekund.

Det vedvarende vindstyrken er blitt målt til 45 meter per sekund. 33 meter per sekund regnes som grensen for orkan.

Osaka, en av verdens største byer, er blant dem som får merke uværet. Det gjør også Kobe og Kyoto.

Flom og hetebølge i sommer

Det er ventet opptil 500 millimeter nedbør i Tokai-regionen og 400 millimeter i regionene Kinki og Kanto, som omfatter Tokyo, fram til onsdag morgen.

les også

– Hvorfor ba jeg henne ikke om å evakuere?

En rekke barne- og ungdomsskoler er stengt av sikkerhetshensyn. Myndighetene advarer om bølger på opptil tolv meter.

I løpet av sommeren ble Japan rammet av to ekstreme værhendelser. Flommen og jordskredene i starten av juli, landets verste værkatastrofe på mer enn tre tiår, ble utløst av rekordkraftig regn.

Kort tid senere ble landet utsatt for en hetebølge som kostet over hundre mennesker livet. I byen Kumagaya steg gradestokken til 41,1 grader – den høyeste temperaturen registrert i Japan noen gang.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder