Lege Denis Mukwege og Nadia Murad fikk fredsprisen 2018 - var på operasjonssalen

OSLO (VG): Mottageren av Nobels fredspris 2018 er den kongolesiske gynekologen Denis Mukwege og IS-overlevende Nadia Murad, for deres kamp mot krigsforbrytelser. Mukwege var på jobb på operasjonssalen da han fikk beskjeden.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Denis Mukwege er hjelperen som har viet sitt liv til å tale ofrenes sak. Nadia Murad er vitnet som forteller om overgrep mot seg selv og andre. Hver på sin måte har de bidratt til at seksualiserte overgrep i krig blir synliggjort, slik at gjerningsmennene kan bli stilt til ansvar, står det i komiteens begrunnelse.

Både Mukwege og Murad var blant forhåndsfavorittene til prisen.

Mukwege forteller til VG at han var på operasjonssalen på Panzi-sykehuset i Bakavu da han fikk beskjed om at han var tildelt prisen.

– Jeg var på operasjonssalen da det plutselig ble masse bråk utenfor, og så kom det folk inn i rommet og fortalte meg nyheten. Du kan se for deg hvor glad jeg er, sier Mukwege til VG.

Prisen ble offentliggjort av leder for Nobelkomiteen, Berit Reiss-Andersen, klokken 11 fredag.

Begge har bidratt med viktige bidrag til å rette oppmerksomhet mot krigsforbrytelser, skriver Nobelkomiteens i begrunnelsen. Særlig er det arbeidet for å stoppe bruken av seksuell vold som vektlegges.

JUBEL: Denis Mukwege blir hyllet og bejublet på Panzi-sykehuset i Bukavu i Øst-Kongo etter å ha blitt tildelt Nobels fredspris 2018. Foto: Kirkens Nødhjelp

Mukwege var på jobb

Hverken han eller Murad visste at de skulle motta prisen da den ble annonsert. Da VG først ringte Mukweges pressekontakt Daniel Musaka, var beskjeden at han var på jobb.

– Han er på sykehuset og jobber. Jeg er på vei dit nå, sa Musaka til VG på telefon fra Kongo.

Se VG ringe til fredspristageren i videoen under!

les også

VG møtte Denis Mukwege: Kampen mot krigsvoldtektene

Pluss content
les også

Nobel-favoritt til VG: – Vanskelig å tilgi dem som tillot IS å begå grusomme overgrep

Åsa Runström Awad jobbet som kommunikasjonsrådgiver for Dr. Mukwege ved sykehuset i Bukavu i to år. Hun sier at det at Mukwege befinner seg på jobb mens fredsprisen ble offentliggjort, er symbolsk for den kongolesiske legen.

– Selv om han har fått mye internasjonal oppmerksomhet for sitt humanitære arbeid, er han ikke bare en mann som reiser rundt og holder taler. Han har en jobb å gjøre for alle de kvinnene som har stor tiltro til ham, sier hun til VG.

– Jeg er utrolig glad på hans vegne, og at han endelig får prisen nå etter mange år, er vanvittig fortjent. Han har satt de katastrofale konsekvensene av seksualisert vold på verdensagendaen, sier Runström Awad.

Murads forlovede: Svært glad

VG snakket like etter klokken 13.00 med Abid Shamdeen, Nadia Murads forlover. De to er nå på reise i USA. Han fortalte at Nadia er svært glad for å ha mottatt Fredsprisen og at hun nå jobber med en uttalelse som vil bli publisert om litt.

VG møtte Nadia Murad på forsommeren: Hun sa da at hun ikke forholdt seg til favorittstempelet, men at hun håper prisutdelingen kaster lys på problemer som menneskehandel og folkemord.

– Det er viktig for meg og jezidi-samfunnet at verden får høre vår historie, og at vi får bekreftelser på at vi ikke er overlatt til oss selv. Jeg setter pris på at arbeidet vårt blir lagt merke til, og ønsker at det skal gi håp til forfulgte folkegrupper over hele verden, sa Murad til VG.

Seksualisert vold

Denis Mukwege (63) har brukt store deler av livet på å jobbe mot seksuell vold i republikken Kongo, der borgerkrig har kostet over seks millioner mennesker livet.

– Mukwege er blant de fremste i kampen mot krigsforbrytelser av seksuell art. Han har gjentatte ganger snakket den kongolesiske regjeringen imot, sa Berit Reiss-Andersen fra talerstolen.

Nadia Murad (25) tilhører den kurdiske jezidi-minoriteten i Nord-Irak. Hun ble i 2014 kidnappet og holdt som sexslave av IS, men greide å flykte etter tre måneder. Siden har hun fortalt åpent om det hun var utsatt for. Siden 2016 har hun vært FNs første goodwillambassadør for overlevende av menneskehandel.

– Murad er selv et offer for voldtekt og mishandling, som med ualminnelig mot har fortalt sin historie og snakket ut på vegne av ofre, sa komitélederen.

Jobber med hjertet

Svein Haugstvedt, som er pensjonert barnelege, har gjennom mange år jobbet med Mukwege. De har fortsatt god kontakt.

– Denis Mukwege er en fantastisk og varmhjertet mann, veldig klok og med en sterkt ønske om å hjelpe, sier Haugstvedt til VG.

– Han har kalt meg for sin mentor, men jeg skal ikke svare på om det er så sant, sier Haugstvedt, som var med og bygde Panzi-sykehuset der Mukwege jobber i Kongo på 2000-tallet.

Ifølge Haugstvedt er det en spesiell drivkraft i Mukweges handlinger.

– For å orke å håndtere alt det han må, kreves en spesiell innstilling. Da jeg spurte han om hva som driver han, sier han at de fleste kirurger jobber med hendene, og med hodet. Det viktige er å jobbe med hjertet, forteller han.

– Viktig og gledelig

Direktør i PRIO, Henrik Urdal, kaller prisen viktig og gledelig.

– Det er en pris som anerkjenner at seksuell vold brukes som middel i krig, og som understreker at verdenssamfunnet må jobbe for forebygging og straffeforfølging av dette, sier Urdal.

Han legger til at det er gledelig at prisen går til en mann og en kvinne som belyser både ofre og innsatsen som gjøres for å forebygge og behandle skadede.

Hans kollega i PRIO, Inger Skjelsbæk, har lang fartstid med å forske på vold mot kvinner i konflikt.

– Det viktige med denne prisen akkurat nå er at tilliten til internasjonale organisasjoner, slik som Den internasjonale straffedomstolen, akkurat nå er synkende. Hvis ikke slike handlinger straffeforfølges, får det ikke konsekvenser, og da kan det bare fortsette, sier hun.

– Verdifull pris

Haci Akman, som er kurder og professor i kulturvitenskap ved Universitetet Bergen, mener prisen til Murad er utrolig viktig for kurderne, og spesielt den jesidiske minoriteten.

– Prisen kan skape bevissthet rundt hva jesidiene er utsatt for. Dette er en gruppe som berørt av flere angrep og folkemord gjennom tidene. I dag er det rundt 150.000 jesidier igjen, sier Akman

Akman mener prisen også går til alle kvinnene som er tatt til fange av IS.

– 50000–6000 kvinner og jenter er tatt til fange av IS og solgt som sexslaver. Det er snakk om barn helt ned i seksårsalderen. Jeg er veldig overrasket over at Murad fikk prisen, men det er en verdifull pris, sier Akman.

PRISTAGER: Nadia Murad møtte statsminister Erna Solberg da hun besøkte Oslo i 2016. Foto: Helge Mikalsen

Statsminister Erna Solberg gratulerer mottagerne av prisen, og vektlegger at de på forskjellige måter har bidratt til rette søkelyset mot seksualisert vold.

– De er viktige forkjempere for vern for disse kvinnene og deres rettigheter. Typisk nok var Muguwe på jobb da han fikk vite om prisen. Jeg traff Murad for ikke lenge siden, og det er umulig å ikke bli berørt av historien hennes, sier Solberg.

Tviler på kontrovers

Afrika-ekspert og NUPI-forsker Morten Bøås mener begge er verdige prismottagere.

– Min umiddelbare tanke er at Denis Mukwege fortjener internasjonal anerkjennelse for arbeidet han har gjort over tid. Hvis dette bidrar til å løfte frem, ikke bare seksualisert vold i seg selv, men også den humanitære situasjonen i øst Kongo, så ser jeg positivt på det her. Når det kommer til Nadia Murad, så virker også dette helt klart fortjent. Det er klart at det er viktig spørsmål som aksentuerte seg i Irak i forbindelse med IS’ fremrykking, sier Bøås.

– Kan tildelingene skape kontrovers?

– Ingen av dem har inntatt noen spesielt kontroversielle posisjoner, så jeg tror dette blir allment anerkjent og verdsatt, svarer NUPI-forskeren.

Mukwege er en kandidat som har sirkulert i mange år.

– Han kunne godt fått fredsprisen tidligere, det hadde kanskje vært viktigere for hans arbeid dersom han fikk den før. Det blir mer interessant å se hvordan prisutdelingen blir forsøkt politisert i forbindelse med det kommende valget i Kongo. Det blir interessant å se hvordan han vil prøver å bruke prisen.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre kaller prisen viktig og velfortjent.

– Prisen er en anerkjennelse av modige mennesker som med fare for eget liv
hjelper andre. Seksualisert vold og overgrep er en grusom side av
moderne krigføring som særlig rammer kvinner. Denne tildelingen vil bidra til å åpne verdens øyne for dette alvorlige problemet, sier han.

Støre har selv nominert Mukwege til prisen tidligere.

Forhåndsfavoritter

I alt 331 kandidater er nominert til årets fredspris, hvorav 216 er personer og 115 er organisasjoner.

Både Mukwege og Murad var nevnt som favoritter på forhånd, og Mukwege har vært nominert flere ganger de siste årene.

På forhånd var kandidater innenfor humanitærarbeid, IS-overlevende og hjelpeorganisasjoner for flyktninger ekspertenes beste tips. På bookmakersiden var Nord-Koreas leder Kim Jong-un sammen med den sørkoreanske presidenten Moon Jae-in, etterfulgt av Donald Trump, favoritter.

PRISTAGER: Nadia Murad besøkte Oslo i 2016. Foto: Helge Mikalsen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder