Åkesson etter SVT tok avstand fra innvandringsinnlegg: – Skandale!

Etter intens møtevirksomhet mellom Sverigedemokraterna og SVT har den svenske rikskringkasteren besluttet å ikke be om unnskyldning overfor partiet.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Møtet var et resultat av fredagens partilederdebatt, hvor SVT tok avstand fra SD-leder Jimmie Åkessons innlegg om innvandring.

les også

Hamret neven i bordet mot Jimmie Åkesson

– Hvorfor er det så vanskelig for disse menneskene å få seg jobb? Jo, fordi de ikke er svenske. De passer ikke inn i Sverige, og da er det klart det er vanskelig å få jobb, sa Åkesson.

Utspillet vakte sterke reaksjoner – ikke bare fra de andre partilederne, men også fra rikskringkasteren selv.

Få oversikt: Stor guide til valget i Sverige

les også

SVT: Ble tilbudt 3000 stemmer i bytte mot ny moské-tomt

Tok avstand på direkten

Etter debatten valgte SVT, som er et statlig fjernsynsselskap, å gå ut og ta avstand fra SD-lederens utspill på direkten:

– Vi skal begynne med å si at Jimmie Åkessons uttalelse her i innledningen var grovt generaliserende, og at SVT tar avstand fra det, sa programleder Martina Nord.

Det skriver Aftonbladet.

Administrerende direktør i SVT Hanna Stjärne forsvarer beslutningen til programlederen, skriver Expressen.

Sverigedemokraterna krevde en beklagelse fra SVT, noe de ikke fikk, og nå truer partiet med å boikotte rikskringkasteren på valgvaken førstkommende søndag.

– Vi kommer til å bringe saken inn for Granskningsnämnden, og vi kommer til å bestemme oss for om vi skal delta på valgvaken søndag eller ikke, sier Vinge til Expressen.

Ansvarlig utgiver og programsjef i SVT Nyheter, Eva Lendahl, tok beslutningen på vegne av kanalen. Hun sier avgjørelsen ble tatt etter «flere personer reagerte omgående under sendingen».

les også

Sverigedemokraterna-topp trekker seg etter penge-avsløring

– Vi bestemte oss for å ta avstand fordi han etter vår bedømming utpekte innvandrere som gruppe, og påsto at de hverken er svensker eller passer inn i vårt land. Vår bedømming er at det er en generaliserende uttalelse, sier hun til Aftonbladet.

Lendahl henviste så til radio- og tv-lovens femte kapittel om at programvirksomheten må «preges av styresmaktens grunnleggende demokratiske grunnideer og prinsipper om alle menneskers likeverd».

les også

Intern strid om SD: Tybring-Gjedde krevde at Jimmie Åkesson skulle tale på Frps landsmøte

SD truer nå med å klage inn SVT til Granskningsnämnden, Sveriges svar på Pressens Faglige Utvalg, om de ikke kommer med en unnskyldning på møte i dag.

SVT har tidligere blitt felt i Granskningsnämnden når politikere har kommet med utskeiende uttalelser i deres programmer. Programsjef Eva Landahl kan imidlertid ikke huske at dette har hendt i forbindelse med en partilederdebatt, skriver Aftonbladet.

Les også: Drama i det svenske «folkhemmet»

– Skandale, mener Jimmie Åkesson

Expressen melder at flere ledende sverigedemokrater har reagert kraftig i kjølvannet av SVTs avgjørelse. Jimmie Åkesson er intet unntak:

– Vi har knapt to døgn til valglokalene stenger, også velger statskanalen å blande seg i debatten gjennom å «ta avstand» fra en partileders standpunkt. Det er en skandale. Jeg har vært kritisk til allmennkringkasting tidligere under valgkampen: Man klarer åpenbart ikke å holde seg upartiske, ikke engang når det er riksdagsvalg, sier han i en kommentar til svenske aviser.

les også

Socialdemokraterna lanserer kampanje mot Sverigedemokraterna

– Det er åpenbart at rikskringkasteren må granskes hardere når det gjelder objektiviteten, legger han til.

Les også: Sverige risikerer regjeringskrise

VG+: Dette er SD-land: – Jeg er sønn av Sverige. Jeg vil ta tilbake landet mitt

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder