Kontakt med kidnappet nordmann i Liberia

Den norske hjelpearbeideren Trond Heldaas (53) er blant de seks som ble bortført av væpnede menn onsdag morgen i det vestafrikanske landet Liberia.

  • NTB

MSF i Monrovia har kontakt med kidnapperne, men informasjonsansvarlig Hanne Bauer vil ikke opplyse hvem de er. MSFs folk har også vært i kontakt med Trond Heldaas, som har det «etter forholdene bra».
- Krever kidnapperne løsepenger?
- Det vil jeg ikke kommentere nå, sier Bauer.

Utenriksdepartementet opplyser at man ennå ikke har fått klarhet i hvem kidnapperne er. Fungerende pressetalskvinne Hanne Marie Kaarstad sier at det ikke er kommet krav om løsepenger, sier fungerende pressetalskvinne Hanne Marie Kaarstad til NTB. Det er Leger uten grenser som har kontakt med kidnapperne, og som holder UD orientert.

Norske myndigheter samarbeider med britiske og italienske myndigheter for å forsøke å få de seks løslatt.

Bekymret

Britiske myndigheter sier de blir mer og mer bekymret for situasjonen til de seks hjelpearbeiderne som er kidnappet, melder BBCs nettnyheter torsdag ettermiddag.

Omtrent samtidig med bortføringen onsdag, erklærte Liberias president Charles Taylor unntakstilstand i Lofa-fylket fordi opprørere skal ha trengt seg inn i landet fra nabolandet Guinea og okkupert byen som hjelpearbeiderne oppholdt seg i.

Liberias utenriksminister Moni Kaptan sier til BBC at det trolig er opprørsbevegelsen ULIMO som har invadert fra Guinea. Han sier han ikke aner hvilke krav kidnapperne kan komme med.

ULIMO var president Taylors fiende under borgerkrigen i Liberia, og kjempet mot Taylors gerilja Liberias nasjonal-patriotiske front (NPFL).

I april i år ble to norske diplomater bortført i Lofa-fylket av væpnede menn som ga seg til kjenne som medlemmer av ULIMO-geriljaen.

Lofa-fylket

Haldaas ble kidnappet sammen med fire briter og en italiener. Heldaas arbeidet med praktisk tilrettelegging av flyktningearbeidet i byen Kolahun i Lofa-fylket nordvest i landet, da kidnapperne slo til kort tid etter klokka sju onsdag morgen.

Den kidnappede italienske sykepleieren arbeider også for Leger uten grenser. Tre av britene er utsendt fra den London-baserte organisasjonen Merlin, den fjerde fra en amerikansk hjelpeorganisasjon som heter International Rescue Committee.

En kvinnelig norsk lege som også er på oppdrag for Leger uten grenser i Liberia, befinner seg ifølge Bauer i sikkerhet i hovedstaden Monrovia.

Gerilja

De norske diplomatene Rigmor Skjeie og Stig Traakvik ble bortført av væpnede menn i det samme området, ikke langt fra Kolahun, i april.

Flyktningeattaché Rigmor Skjeie ble sammen med fem andre diplomater vekket i grålysningen og fraktet fra sted til sted i et område der opprørere og regjeringssoldater kjempet mot hverandre. Neste dag ble de plyndret for pass og verdisaker og etterlatt uskadde.

Ambassadesekretær Stig Traavik ved Norges ambassade i Abidjan og Nederlands ambassadør i Liberia klarte å rømme i bil over grensa til Guinea.

- Kidnapperne sa selv at de tilhørte ULIMO-geriljaen, men vi vet jo ikke om det var riktig, sier Traakvik til NTB. Det er også umulig å si om ULIMO-geriljaen står bak bortføringen onsdag, sier han. Traakvik beskriver hele området som ekstremt uoversiktelig, vanskelig fremkommelig og nesten uten kommunikasjon. - Telefonkontakten er brutt. Vi har bare radiokommunikasjon, forteller han i Abidjan. Den norske ambassaden på Elfenbenskysten har kontakt med Monrovia.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder