VIL BLI PRESIDENT: President Erdogan er favoritt til å vinne valget, men møter konkurranse fra HDP-leder Selahattin Demirtas (t.v.), Iyi Parti-leder Meral Aksener og CHP-parlamentariker Muhrarrem Ince. Foto: Ozan Kose, AFP/ Murad Sezer, Reuters/ AP

Valget i Tyrkia: Disse vil ta makten fra Erdogan

ISTANBUL (VG) En sitter i fengsel. En er ikke leder for eget parti. En kan forbys å stille. Utfordrerne til Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan vil selv få det utfordrende.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Presidentvalget i Tyrkia skulle egentlig ikke avholdes før november 2019, men er blitt fremskyndet til 24. juni. Den som vinner valget vil bli Tyrkias mektigste president noensinne.

Bakgrunn: Derfor tjener Erdogan på nyvalg

Opposisjonen har bare tiden og veien. Om under to måneder får den sjansen til å utfordre Tyrkias sterke mann, Recep Tayyip Erdogan (64), som har sittet ved makten siden 2003. Blir han gjenvalgt i juni, kan han sitte helt frem til 2029.

VIL BLI SITTENDE: President Recep Tayyip Erdogan har fremskyndet valget med halvannet år for å sikre seg mer makt. Her taler han for partiet sitt under en kongress i egeerhavsbyen Izmir 28. april. Foto: KAYHAN OZER / AFP

Erdogan stiller på vegne av sitt parti AKP og nasjonalistpartiet MHP, som har inngått en allianse.

Han er klar favoritt til å vinne valget, men en nyetablert opposisjonsallianse kan gi konkurranse.

De fire partiene CHP, Iyi Parti, Saadet Partisi og Demokrati Parti stiller samlet til parlamentsvalget, som også avholdes 24. juni, men har ikke klart å enes om en presidentkandidat.

Opposisjonsleder nekter å stille

Dette er politikerne som vil bli Tyrkias nye president:

CHP, Tyrkias største opposisjonsparti og det sekulære partiet som bærer videre arven etter landsfader Atatürk, har tatt et overraskende valg. I stedet for å sette CHPs partileder Kemal Kiliçdaroglu (69) til jobben, har det valgt å stille med en relativt ukjent presidentkandidat: Murharrem Ince (53).

– Jeg vil bli presidenten for 80 millioner; høyreorienterte og venstreorienterte, alevier og sunnimuslimer, tyrkere og kurdere. Jeg vil bli en upartisk president, sa Ince under et partimøte fredag, skriver den tyrkiske avisen Hurriyet Daily News.

I GANG: Muharrem Ince, en mangeårige parlamentariker for CHP, lanserte sitt presidentkandidatur i Ankara fredag med et selvsikkert kroppsspråk. Foto: AP

Ince kommer fra Yalova like sør for Istanbul og er utdannet fysikklærer. 53-åringen har sittet i parlamentet for CHP i en årrekke. I 2014 forsøkte han å ta over som partileder, men tapte mot Kilicdaroglu. I Tyrkia har Ince gjort seg bemerket med sine illsinte taler og verbale angrep på Erdogan.

les også

Gülenister til VG: Flyktet fra Tyrkia etter terroranklage

Partileder Kilicdarolgu har forklart at han nekter å stille til valg fordi han er uenig i at presidenten skal få utvidet makt – noe som ble vedtatt med minimalt flertall i en folkeavstemning i april i fjor. Etter valget i juni, vil lovendringen tre i kraft.

HOLDER SEG UNNA: CHPs partileder Kemal Kiliçdaroglu beskrives av mange politiske analytikere som blottet for karisma, men i fjor klarte han å fenge massene ved sin 450 kilometer langs frihetsmarsj Adalet. Her ved endepunktet Istanbul i juli. Foto: OSMAN ORSAL / Reuters

Presidentkandidat bak murene

Det kurdervennlige partiet HDP stiller med en presidentkandidat fra bak murene. Partiets tidligere leder Selahattin Demirtas (45) har sittet fengslet siden høsten 2016, tiltalt for presidentfornærmelser og propaganda for den terrorstemplede kurdiske gruppen PKK. Han risikerer 142 år i fengsel.

FENGSLET: HDP-leder Selahattin Demirtas er blant mange partimedlemmer som er fengslet, anklaget for å større terrorisme. Bildet er tatt under et valgmøte i Istanbul i 2015. Foto: DIMITAR DILKOFF / AFP

les også

Her møter han i retten etter 435 dager

Partiet, som fikk tolv prosent i 2015-valget, er hardt rammet av regjeringens «krig mot terror»: Elleve av HDPs folkevalgte er kastet ut av nasjonalforsamlingen og ni parlamentsmedlemmer sitter fengslet sammen med tusenvis av partifeller.

– Vi kan allerede se den lyse fremtiden. Våre drømmer og håp styrkes ved den gode nyheten, skriver HDP-lederne Pervin Buldan og Sezai Temelli i en presseuttalelse der Demirtas’ kandidatur lanseres.

FRYKTER INGEN: Meral Aksener har startet et eget parti og stiller som presidentkandidat. Til VG sier hun at «hun frykter ingen». Foto: Ingeborg Huse Amundsen/VG

Kan «jernkvinnen» stille?

Det er knyttet forventninger til Meral Aksener (61), som stiller som presidentkandidat for det nyetablerte partiet Iyi Parti («det gode partiet»). Aksener er en ultranasjonalist som for kort tid siden brøt ut av MHP. Hun har fått tilnavnet asena (hunnulven) og jernkvinnen, og vil bli Tyrkias første kvinnelige president. Hun regnes som Erdogans sterkeste utfordrer.

– Vi lover ved Gud at vi skal vinne valget og dømme regjeringen for de feilene den har begått. Vi skal løfte Tyrkia ut av gjørmen, sa Aksener under en partisamling i mars der VG var til stede.

les også

Hvem er kvinnen som skal utfordre Erdogan?

Men for å kunne bli godkjent av valgkommisjonen, må Aksener samle 100.000 underskrifter. Underskriftskampanjen er allerede i gang, melder storavisen Hürriyet. Samtidig møter hun et annet hinder: Alle partier som stiller til parlamentsvalg i Tyrkia må ha minst seks måneders fartstid etter første kongress. Det hersker tvil om Iyi Parti passerer denne grensen.

PS! Det islamistiske Saadet Partisi (SP) stiller med partileder Temel Karamollaoğlu. Partiet fikk 0,68 prosent av stemmene ved parlamentsvalget i 2015.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder