USA vil angripe igjen dersom Syria bruker giftgass

USA sier til FNs sikkerhetsråd at de ikke kan tillate at kjemiske våpen blir brukt. Dersom det skjer, er president Donald Trump klar for å angripe.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Russland innkalte til hastemøte i FNs sikkerhetsråd lørdag, etter at USA, Frankrike og Storbritannia gjennomførte et koordinert angrep mot tre kjemiske anlegg i Syria natt til lørdag norsk tid.

USA: – Kan angripe igjen

Nikki Haley, USAs ambassadør til FN, sier USA brukte en uke på å diskutere «det forferdelige som skjedde i Syria» 7. april, og at disse samtalene endte i går kveld, da de angrep Syria.

les også

Syrisk nyhetsbyrå: Slik ser det ut etter angrepet

– Jeg snakket med president Donald Trump i morges, og han sier at vi er klar til å angripe igjen, dersom det syriske regimet bruker giftgass nok en gang, sier hun.

– Når presidenten vår trekker en rød linje, håndhever han den røde linjen.

– Vi kan ikke stå på sidelinjen og la Russland ignorere enhver internasjonal norm som vi står for, og tillate at bruken av kjemiske våpen blir ubesvart.

les også

Vladimir Putin om Syria-angrepet: – Gjør situasjonen verre

Også USAs visepresident, Mike Pence, sier at Syria vil måtte «betale en pris» dersom de bruker kjemiske våpen igjen.

USA mener det ble brukt sarin og klorgass i det kjemiske angrepet mot Douma i Øst-Ghouta forrige helg. Det sier en ikke navngitt amerikansk tjenestemann lørdag, ifølge NTB.

Russland ba FN om å fordømme angrepet - ble nedstemt

Flere land har uttrykt forståelse for det USA-ledede angrepet, deriblant Norge.

– Angrepet er et klart signal om at bruk av kjemiske våpen har konsekvenser. Fra norsk side har vi forståelse for aksjonen, sier statsminister Erna Solberg.

les også

Erna Solberg: – Norge har forståelse for angrepet mot Syria

Russland sier at over 70 av missilene ble skutt ned før de nådde sine mål, mens USA avviser dette, og sier at alle missilene traff målene sine.

Russlands ønske om at FN skulle fordømme missilangrepet ble nedstemt av sikkerhetsrådet lørdag. Åtte land stemte mot forslaget, mens kun Russland, Kina og Bolivia stemte for.

– Denne avstemningen sender et klart signal om at bruk av kjemiske våpen ikke kan bli tolerert, sier Frankrikes FN-ambassadør, Francois Delattre, om resultatet.

– USA gjør en katastrofal situasjon enda verre

Russlands FN-ambassadør, Vassily Nebenzia, går hardt ut mot missilangrepet.

Russland er Syrias viktigste allierte.

les også

Derfor eskalerte Syria-krisen

– USA gjør en allerede katastrofal humanitær situasjon i Syria enda verre. Den nåværende eskaleringen i Syria er ødeleggende for FNs autoritet, sier Nebenzia.

Han sier også at angrepet var med på å ødelegge den syriske økonomien.

– Vi gjorde alt vi kunne for å overbevise USA om å la være å gjennomføre et militært angrep. Hvorfor ventet dere ikke på resultater fra etterforskningen før dere angrep?

Russland har også uttalt at de har beviser for at Storbritannia iscenesatte Douma-angrepet. Dette har blitt blankt avvist av britene, som kaller anklagen en «grotesk løgn».

Syria: – Et angrep mot hele FN

Syrias FN-representant, Bashar Jaafari, sier til sikkerhetsrådet at missilene etterlot tre skadede mennesker, og store materielle ødeleggelser.

– Dette er ikke bare et angrep mot Syria, men et angrep mot de 193 statene representert i FN, sier han.

Han understreker at det ikke finnes bevis for at den syriske regjeringen står bak angrepet i byen Douma for en uke siden.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder