Ekspert: – Usedvanlig tynt

NUPI-forsker Sverre Lodgaard mener at det meste som kommer frem i erklæringen mellom USA og Nord-Korea har blitt avtalt før, men at man kan se konturene av et arbeid mot en ny fredsavtale mellom sør og nord.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Nord-Koreas leder Kim Jong-un og USAs president Donald Trump skrev historie tirsdag da de møttes i Singapore tirsdag. Opptakten til møtet har vært preget av krast munnhuggeri og trusler, men de to statslederne anla en vennskapelig tone da de møttes.

Etter møtet signerte de to statslederne en erklæring, som blant annet inneholder forpliktelser fra nordkoreansk hold om å bygge ned atomarsenalet, og en felles forpliktelse om å jobbe for et varig fredsregimet mellom de koreanske landene.

Se innholdet i avtalen her!

HISTORISK: Donald Trump holder opp den historiske erklæringen for pressen etter toppmøtet i Singapore. Foto: Saul Loeb / Scanpix

– Ganske innholdsløst

Forsker ved NUPI, Sverre Lodgaard, sier at erklæringen er usedvanlig tynn.

– Dette er ganske innholdsløst. Nord-Korea har gått med på dette flere ganger tidligere, sier Lodgaard, med henvisning til landets forpliktelse om å jobbe for nedrusting av atomarsenalet.

les også

Trump og Kim undertegnet dokument: – Verden vil se en stor forandring

Ett punkt legger han imidlertid merke til, at landene vil jobbe for å bygge et fredsregime mellom Nord- og Sør-Korea.

– Med litt velvillighet, kan innholdet tolkes som at USA nå vil forhandle om en fredsavtale på den koreanske halvøy. Det blir ikke uttalt direkte, men de legger seg på hjul for å jobbe «mot et fredsregime». Det kan tolkes som et ønske om en fredsavtale, sier Lodgaard.

NUPI-forsker Sverre Lodgaard mener erklæringen i stor grad inneholder de samme forpliktelsene som landene har gjort tidligere. Foto: Christopher Olssøn

Ingen grunn til å gi opp atomvåpen

Kim Jong-un har ingen grunn til å gi opp atomvåpnene, mener forsker Øystein Tunsjø ved Institutt for forsvarsstudier.

Han løfter fram at en fredsavtale kunne vært et interessant utfall, men tror ikke at Nord-Korea vil gi opp atomvåpnene.

– Hvorfor skal Kim gi opp disse? Han har sultet befolkningen sin de siste 20 årene for å dem.

– Jeg spår at Nord-Korea vil fortsette å være en atommakt om fem år.

TROR IKKE NORD-KOREA GIR OPP VÅPNENE: Øystein Tunsjø ved Institutt for forsvarsstudier tviler på at Nord-Koreas leder Kim Jong-un er villig til å gi opp atomvåpnene. Foto: Institutt for forsvarsstudier

Må tenke på de allierte i regionen

Tunsjø peker på at trass flere signaler fra Kim om at han er villig til å ruste ned, men at det så langt ikke er kommet noen konkrete forpliktelser. Det er heller ikke klart hva slags våpen Nord-Korea har og hvor mye de har.

Det Trump er nødt til å forholde seg til, som hans forgjengere har sluppet, er at Nord-Korea har utviklet missiler som kan nå det amerikanske fastlandet. Inntil nå er det USAs allierte i regionen, samt amerikanske baser i området som har vært truet.

les også

Trump: Møter med representanter har ikke noe å si

– Med denne nye situasjonen kunne man sett for seg at nordkoreanerne ga opp akkurat denne kapasiteten på interkontinentale ballistiske missiler, men beholdt atomvåpnene sine. Men en sånn hestehandel ville ikke sett bra ut for en amerikansk administrasjon og heller ikke med tanke på troverdigheten til deres allierte.

– Dersom en stat som Nord-Korea kan forhandle seg fram til slike avtaler med verdens mektigste stat på bekostning av amerikanske allierte- Sør-Korea og Japan i dette tilfellet- så åpner man jo pandoras boks for hva Russland og en rekke andre aktører rundt omkring i verden kan gjøre.

Vennskapelig tone

De to statslederne møttes tirsdag morgen til en symboltungt møte. Omgitt av nordkoreanske og amerikanske flagg tok de hverandre i hånden i 12 sekunder.

les også

Kims høyre hånd: Anklages for drap på 46 sørkoreanere

– Ingen av dem var innstilt på å være dominerende. Trump har tidligere brukt lange håndtrykk som en hersketeknikk, men her la han en hånd på Kims skulder, sier Tunsjø.

Etter håndtrykket snakket de to sammen i 41 minutter, kun med sine tolker tilstede. Møtet ble fulgt av et lunsjmøte.

Kim har oppfylt faren og farfarens store drøm: Gjorde Nord-Korea til atommakt

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder