Jens Stoltenberg på Blair-skole

Ap-lederen vil lære av kolleger i hele Europa

LONDON (VG) Jens Stoltenberg var på partilederskole hos Tony Blair i nummer 10 Downing Street i går.

ARTIKKELEN ER OVER 16 ÅR GAMMEL

- Jeg kommer til å snakke med både Göran Persson og Gerhard Schröder i månedene som kommer. Et møte med Persson er allerede avtalt, selv om datoen ikke er bestemt. Jeg skal også møte Poul Nyrup Rasmussen i Danmark, sier Stoltenberg til VG.

Irak var hovedtemaet da Stoltenberg møtte den britiske statsministeren til en halvtimes samtale i går formiddag. Men den kommende Ap-lederen bekrefter at de to også snakket om sosialdemokratiets stilling i flere europeiske land.

- Ja, det gjorde vi. Og jeg tror nok vi i Norge kan lære både av tyske og britiske sosialdemokrater, men jeg tror ikke vi kan kopiere noen av dem.

- Har Tony Blair noen personlige egenskaper som gjør at han lykkes der dere i Norge kanskje famler?

- Han tror veldig på sin sak, det er en styrke.

- Har dere manglet det i Ap?

- Nei, men de har jo et enhetlig parti, det har ikke vi hatt. Vi har jo hatt sterke interne diskusjoner og uenighet i lang tid. Ett av de målene jeg har med landsmøtet er at vi skal legge interne diskusjoner bak oss, sier Stoltenberg - som synes å være på offensiven etter en tung sommer og høst.

Kom tilbake

- Og Labour her var jo langt nede, de slet med interne problemer og var et parti man aldri trodde ville komme tilbake.

Tony Blair viste i samtalen til at innvandring har vært et sentralt tema i alle de land der sosialdemokratene har tapt valg i det siste - i Frankrike, Nederland, Danmark - og Norge.

- Så en viktig jobb blir å formulere en sosialdemokratisk innvandringspolitikk, sier Stoltenberg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder