Sri Lanka-møte uten resultat

(VG Nett) Ingen resultater kom ut av møtet mellom Sri Lankas statsminister og president onsdag morgen.

Elisabeth Breien Ellingsen
ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

Statsminister Ranil Wickremesinghe kom til president Chandrika Kumaratungas hjem sammen med sin sekretær onsdag morgen. Men etter et kort møte, forlot statsministeren presidentpalasset uten at de to skal ha blitt enige.

- De to utvekslet synspunkter, sier statsministerens sektretær til nyhetsbyrået AP.

Han opplyser at de to nå skal konferere med sine partier, og at de skal møtes til nye samtaler i neste uke.

Samlingsregjering

Ingen hadde store forhåpninger om at de to skulle bli enige på møtet. President Kumaratunga inviterte statsministeren for å diskutere dannelsen av en samlingsregjering. Men statsministeren sa før møtet at han heller ville diskutere hvilke følger den politiske krisen kan få for fredsprosessen.

Statsministeren sier at han har støtte fra mer enn halvparten av nasjonalforsamlingen, og at det derfor ikke er behov for noen samlingsregjering med presidenten.

- Jeg kan ikke se noe behov for å skifte statsminister, skrev Wickremesinghe i et brev til presidenten før møtet.

Norske utsendinger

Tirsdag hadde statssekretær Vidar Helgsen og spesialrådgiver Erik Solheim møter med statsminister Ranil Wickremesinghe, en av presidentens rådgivere og flere sentrale aktører. Onsdag skal de møte president Chandrika Kumaratunga. Helgesen og Solheim forsøker å få i gang fredssamtalene mellom myndighetene og tamiltigrene igjen.

Helgesen og Solheim møter representanter for tamiltigrene torsdag.

Overtok departementer

President Kumaratunga kom i en tale før helgen med en oppfordring til å danne en bred nasjonal samlingsregjering bestående av alle partier i nasjonalforsamlingen. Tidligere i uken avsatte hun forsvars-, innenriks- og informasjonsministerne og overtok disse departementene selv.

Statsminister Wickremesinghe har tidligere tilbudt president Kumaratunga å overta ansvaret for fredsforhandlingene. men da vil hun miste støtten fra det ekstreme, venstrenasjonalistiske partiet JVP.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder