FYRT AV MISSIL: Nord-Korea, her representert av landets leder Kim Jong-un. Foto: Kcna

Trump om Nord-Koreas missiloppskytning: – Vi tar oss av det

Nord-Korea sier de har gjennomført en vellykket test av et nytt missil, som kan nå det amerikanske fastlandet.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Missilet ble skutt opp fra Sain-ni i Nord-Korea onsdag morgen lokal tid, og tilbakela om lag 1000 kilometer i luften før det falt ned innenfor Japans økonomiske sone i Japanhavet, 50 minutter senere.

Missilet skal ha nådd en svært høy bane, 4500 kilometer over jordens overflate. Hvis det er korrekt, betyr det at missilet gikk ti ganger høyere enn banen som Den internasjonale romstasjonen befinner seg i.

Satellittbilder: Nord-Korea kan utvikle nye missil-ubåter

Nesten tolv timer etter missil-testen kom nordkoreanske myndigheter natt til onsdag norsk tid med en forhåndsvarslet kunngjøring på statlig fjernsyn der de hevder at oppskytingen var en vellykket test av en ny type interkontinentalt ballistisk missil, som har fått navnet Hwasong-15.

De hevder videre at det nye missilet er «betydelig mer» kraftfullt enn de tidligere missilene som er testet, og at det kan nå hele det amerikanske fastlandet.

I uttalelsen blir også Kim Jong-un sitert på at landet med dette har nådd et historisk gjennombrudd ved å bli en atommakt.

Dramatisk flukt: Her rømmer soldaten fra Nord-Korea

Hvor mange missiler har Nord-Korea, hvor langt kan de nå, og hvor stor skade kan de gjøre? Få innsikt her:

Som et svar på oppskytingen, gjennomførte Sør-Korea sin egen rakettoppskyting bare minutter etter provokasjonen fra naboen i nord. I tillegg har Japan, Sør-Korea og USA bedt om et hastemøte i FNs sikkerhetsråd.

Pressetalskvinne Sarah Sanders i Det hvite hus opplyser at president Donald Trump var i Kongressen da oppskytingen skjedde, og at han ble orientert om oppskytingen mens raketten fortsatt var i luften.

Over to timer etter oppskytingen kommenterte presidenten selv hendelsen da han kom tilbake til Det hvite hus. Han var ordknapp, og sa:

– Det er en situasjon vi tar oss av. Vi tar dette veldig alvorlig. Ingenting er endret.

Fikk du med deg denne? Senator om Trumps atommuligheter: – Bekymret for at han er ustabil

USAs forsvarsminister James Mattis sa i den samme pressekonferansen at missilet nådde en høyere bane enn noen tidligere oppskytning Nord-Korea har gjort, og at oppskytingen utgjør en global trussel.

Senere la den ansvarlige for sosiale medier i Det hvite hus, Dan Scavino, ut et bilde på Twitter av Donald Trump ledsaget av en tekst der presidenten diskuterer hendelsen med Japans statsminister Shinzo Abe på telefon.

Dette er det første ballistiske missilet som er avfyrt siden 15. september. Nord-Korea har testet flere missiler så langt i år, samtidig som spenningen øker på grunn av landets atomprogram.

Natt til onsdag norsk tid gjentok Nord-Korea at de ikke er interessert i diplomati med USA før regimet har fått vist at deres atomvåpenprogram har en avskrekkende effekt.

En nordkoreansk tjenestemann sier til CNN at to skritt er nødvendig for å oppnå diplomati med amerikanerne. Første trinn er å teste en ICBM, en ny interkontinental ballistiske rakett, som er i stand til å nå USA. Deretter gjenstår en prøvesprengning av en stor hydrogenbombe, opplyste tjenestemannen.

VG i Nord-Korea: – Atomvåpen er dessverre nødvendig

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg fordømmer Nord-Koreas nye rakettoppskyting i en Twitter-melding.

– Pyongyang må gå bort fra sitt atom- og missilprogram, som er uforsvarlig og en trussel mot internasjonal fred og sikkerhet, skriver han.

NATO-sjef Jens Stoltenberg i Japan: – Felles trusler bringer oss tett sammen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder