Muslimtopp i Israel var om bord i dødsskipet

Ekspert: - Kan utløse tredje intifada

SKAL VÆRE I AVHØR: Raed Salah, leder for den muslimske bevegelsen i Israel, var fryktet å være blant de hardest rammede etter skytedramaet på Gaza-konvoien. Flere israelske nettaviser melder nå at han er i live. Foto: AFP

Frykter blodbad dersom denne mannen er drept

(VG Nett) Dersom det stemmer at lederen for den islamske bevegelsen i Israel er drept, kan det gi blodige ringvirkninger både i Israel og på Vestbredden, frykter ekspert.

 • Kathrine Hammerstad

Artikkelen er over ti år gammel

Selv om både antall drepte og skadede og identiteten deres mandag kveld fortsatt var ubekreftet, var det et navn som tidlig pekte seg ut. Raed Salah, som leder den muslimske bevegelsen i Israel, fryktes ifølge en rekke arabiske medier drept eller hardt skadet etter at israelske soldater bordet hjelpekonvoien på vei til Gaza. Salah nyter stor status blant den muslimske minoriteten i Israel, så vel som blant araberne på Vestbredden. Han skal ha vært om bord i skipet hvor minst ni personer ble drept og flere skadet.

MASSIVE PROTESTER:Verden roper på hevn

- Det er ennå ikke kommet noen avklaring på hva som har skjedd med han. Er han drept, er Israel direkte ansvarlige, sier Salahs talsmann Kamel Khatib i et radiointervju, ifølge Haaretz.

Stemmer det at han er blitt hardt skadet eller drept i angrepet, kan det utløse et blodig opprør, ifølge Midtøsten-ekspert Dag Henrik Tuastad. En eventuell bekreftelse tirsdag vil komme på et svært følsomt tidspunkt - samme dag har nemlig lokale myndigheter i de tettest arabiskbefolkede områdene i Israel varslet generalstreik.

Artikkelen fortsetter under bildet...

- Ild som sprer seg i tørt gress

- Hvis det er riktig at lederen for den arabiske bevegelsen i Israel er drept, kan det føre til veldig store protester inne i Israel, hvor man skal ha generalstreik blant arabiske statsborgere tirsdag. Han har svært mange tilhengere i Israel, hvor det nå er stor spenning, sier Tuastad til VG Nett.

TETT PÅ NETT TIRSDAG KLOKKEN 12:* Send inn spørsmål til Palestinakomiteenherog Israels ambassaderådher

I verste fall snakker vi om en tredje intifada, et begrep som refererer til perioder med palestinske aksjoner mot Israel. Felles for de to foregående var at de, i tillegg til sivil ulydighet, handelsboikott, graffiti og barrikader, var preget av utstrakt voldsbruk, hvor begge sider svarte med stadig hardere mynt etter hvert som situasjonen tilspisset seg. Flere tusen mistet livet.

- Dette kan bli en ild som sprer seg som i tørt gress, helt til Vestbredden. Israel risikerer en tredje intifada. Dette kan gi sterke ringvirkninger, sier Tuastad.

Salah har blitt fulgt med argusøyne av israelske myndigheter i flere år. I 2003 fikk han forbud mot å forlate Israel, et forbud som ble opprettholdt i 18 måneder. Israelske myndigheter mente han hadde gitt økonomiske bidrag til Hamas. Han har vært under massiv avlytting og blitt sett på som en trussel mot rikets sikkerhet.

Artikkelen fortsetter under bildet...

MASSIVE PROTESTER: Da det ble kjent at Salah kan være blant de drepte, gikk palestinere ut i gatene i Gaza og protesterte mens de viste frem plakater av mannen som taler deres sak i Israel. Foto: AFP

VGTV:Folkvord sa Henning Mankell var skutt - her legger han seg flat

Israel blokkerte satelittelefoner om bord i skipene umiddelbart etter bordingen mandag morgen. Det har derfor vært stor knapphet på informasjon om hvem som er rammet. For eksempel vet norske myndigheter fremdeles ingenting om de tre nordmennene som var om bord i et av skipene i hjelpeflåten. Det er varslet at Israel vil lette på sløret tirsdag. Inntil da er det uvisst hva som har skjedd med de involverte - deriblant Salah.

- Noe må ha gått galt

Det har vært store protester både blant arabere i Israel og innad i Gaza mandag, i tillegg til demonstrasjoner over hele verden. Tyrkia, som tidligere har prøvd å profilere seg som en brobygger i den fastslåste konflikten, er rasende på Israel etter angrepet, som trolig rammet de tyrkiske deltakerne på konvoien hardt. Professor i Midtøsten-historie ved Universitetet i Oslo, Hilde Henriksen Waage, stiller seg imidlertid tvilende til om den dødelige bordingen av konvoien vil føre til en massiv opptrapping av voldeligheter i regionen. Selv om drapene på nødhjelpsarbeiderne har ført til massivt raseri, er dette lite i den store sammenhengen, den voldelige hverdagen i Gaza tatt i betraktning, mener hun.

VGTV:- Dette er for jævlig!

Artikkelen fortsetter under bildet...

ANGREP: Israelske marinesoldaer tok seg om bord i Gaza-konvoien 31. mai i år. Foto: Reuters Foto:

- Dette er bare ytterligere en spiker i kisten for den døde fredsprosessen. Denne situasjonen har fått stor oppmerksomhet i Europa og USA fordi det er europeiske aktivister som er blitt drept. I Gaza er man vant til aksjoner hver dag. Man er skuffet over at hjelpesendingene ikke kom inn, men utover det er ikke denne episoden verre enn andre. Den fører kun til internasjonal diplomatisk støy, sier Henriksen Waage til VG Nett.

Selv om hun ikke er overrasket over at Israel går hardt til verks for å vise at den israelske blokaden ikke er gjennomtrengelig for noen i verden, har hun vanskelig for å tro at konvoien ble bordet for å drepe europeiske aktivister.

- Noe må ha gått litt galt på denne båten. Det virker jo fullstendig uten mål og mening å gå til et slikt actionfilm-angrep på europeiske aktivister. Det er ingen tvil om at Israel fører en politikk som går på å svare på militær styrke og at de bruker hard makt dersom de føler sin sikkerhet truet. Men jeg har på den annen side vanskelig for å tro at det var ment med overlegg å drepe så mange europeere, sier hun.

Les også

 1. Frykter for livene til nordmenn

  (VG Nett) Margrete Slettebø i Fellesutvalget for Palestina frykter for livene til de tre nordmennene som befinner seg om…
 2. Israelsk ambassaderåd: - Frykter Gaza-konvoien frakter våpen

  (VG Nett) - Det er ingen Mahatma Gandhi, mor Teresa eller Martin Luther King om bord i skipene, mener Israels…
 3. Spontane protester mot Israel-aksjon: Tåregass og gatekamper i flere europeiske byer

  (VG Nett/NTB) Israels aksjon mot flåten med forsyninger til Gazastripen har skapt sterke reaksjoner over hele verden.
 4. Tyrkia: - Israelsk angrep er statsterrorisme

  Tyrkias statsminister kaller det israelske angrepet mot en nødhjelpskonvoi for et terrorangrep.
 5. Ny video: - Her angripes israelske soldater med slagvåpen og stoler

  (VG Nett) Israelske militærkilder hevder at kommandosoldatene først skjøt med paintballvåpen mot aktivistene ombord…
 6. Rundt 1.000 demonstrerte rolig ved Israels ambassade

  ISRAELS AMBASSADE (VG Nett) Demonstrasjonen utenfor den israelske ambassaden i Oslo gikk rolig for seg.
 7. Israel: - Vi angrep i internasjonalt farvann

  (VG Nett) Israel innrømmer at bordingen av nødhjelpskomvoien skjedde i internasjonalt farvann, men påberoper seg…

Mer om

 1. Midtøsten

Flere artikler

 1. - Muslimtopp i avhør etter bording av Gaza-skip

 2. Ny video: - Her angripes israelske soldater med slagvåpen og stoler

 3. Norge ser ikke behov for ny Gaza-konvoi

 4. - Bordingen av konvoien må granskes

 5. Slik skal Israel stanse Gaza-konvoien: Israel: - Vi skal overraske aktivistene

Fra andre aviser

 1. Israel hyller egne soldater

  Aftenposten
 2. – Ingenting tyder på at nordmenn er såret

  Fædrelandsvennen
 3. Dropper tiltaler mot Gaza-aktivister

  Aftenposten
 4. - 14 drept i angrep på Gaza-konvoien

  Bergens Tidende
 5. – Minst 19 drept ved bording av hjelpekonvoi

  Aftenposten
 6. Nødhjelpskip bordet av israelske styrker

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder