PROTESTERER: Spanjoler protesterer mot et mulig forbud mot tyrefekting, som kan bli vedtatt onsdag denne uken. Foto: AP

Catalonia kan forby tyrefekting

Men et flertall av spanjolene er i mot

(VG Nett) Onsdag stemmer det katalanske parlamentet over om de skal forby tyrefekting i regionen eller ikke. Det opprører mange spanjoler.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Tyrefekting er nemlig en tradisjon med solid fotfeste i Spania og forslaget om å forby det blir derfor møtt med avsky av blant flere.

- Mange spanjoler ser tyrefekting som noe som er veldig tett knyttet til den spanske identiteten og det å forby det blir dermed sett på som en fornærmelse mot det som gjør Spania til Spania, sier den kanadiske professoren og tyrefektereksperten Adrian Shubert til VG Nett.

- Du kan kanskje sammenligne det med hvalfangst i Norge. Det er sikkert noen nordmenn som ville bli veldig opprørte når folk i andre land kritiserer hvalfangsten fordi dette er noe dere «alltid» har gjort, sier han.

Shubert er professor i historie ved Universitetet i York i Canada og forfatter av boken «Death and Money in the Afternoon: A History of the Spanish Bullfight». Selv om flere spanjoler fremdeles trykker den tradisjonsrike tyrefektingen til sitt bryst, tror Shubert det er gode muligheter for at det katalanske parlamentet vedtar forbudet på onsdag.

- Ja, det tror jeg. De har allerede et forbud mot tyrefekting i Barcelona, som er hovedstaden i Catalonia, men dette vil være et generelt forbud, som vil gjelde hele regionen, sier han.

- Vil distansere seg

Dyrevernere jubler høyt over forslaget og håper det vil føre til at resten av Spania følger etter. Det tror ikke Shubert kommer til å skje.

Catalonia er en autonom region, som siden 1979 har kjempet hardt for å bli enda mer selvstendig. Det har ført til at katalanerne har blitt beskyldt for å bruke den heftige debatten som en måte å distansere seg fra resten av Spania på, slik at regionen kan få den friheten den har kjempet for i mange år.

LES OGSÅ:Her spiddes tyrefekteren i halsen

- Det er mange som mener at Catalonia gjør dette mer fordi de vil distansere seg mer fra Spania enn fordi de vil beskytte dyrene. Og det er nok begge deler. Det er nok også noe av grunnen til at dette skjer i Catalonia og ikke i andre deler i landet, sier Shubert.

Det mener også forslagets politiske motstandere.

- Har blitt gissel

- Denne avstemningen kunne ikke ha kommet på et verre tidspunkt. Det er en legitim debatt om fordelene og ulempene ved tyrefekting, men den har nå blitt gissel i de katalanske nasjonalistenes kamp for å vise at de ikke deler de samme verdiene som resten av Spania, sier Luis de Grande Pascual i partiet Partido Popular til avisa The New York Times.

VG NETT-LESER:- Noe må gjøres med tyrefektingen, Alle siviliserte land skulle nektet handel med Spania inntil tyrefekting blir ulovlig.HVA MENER DU? DISKUTER HER!

Luis de Grande Pascual har markert seg som en av dem som klart støtter tyrefekting og partiet hans skal stemme mot forbudet.

Påstanden hans blir imidlertid tilbakevist av andre katalanske politikere.

- Dette er ikke et direkte angrep på Spania, men en mulighet til å vise at vi i Catalonia har et samfunn som har utviklet seg og ikke lenger tror at det å drepe dyr i offentlighet er noe som er akseptert, sier Joseph Rull fra partiet Convergència i Unió til New York Times.

LES OGSÅ:Brite (20) spiddet i Pamplona

Spanjolene sier nei

Men et flertall av spanjolene sier klart nei til det nye forslaget, ifølge en undersøkelse utført for den spanske avisen La Razón. Der sier 60,3 prosent at de ikke støtter et eventuelt forbud mot tyrefekting i Catalonia, mens 35,8 sier at de gjør det.

Enda færre støtter et hypotetisk forbud mot den tradisjonelle sporten i sin egen region - på spørsmålet «ville du ha støttet et forbud mot tyrefekting i din region» sier hele 63,9 prosent nei, mens 30,8 prosent sier ja.

Mandag kveld er det langt i fra klart hva utfallet av avstemningen kommer til å bli. Mens partiene Convergència i Unió og partiet Partit dels Socialistes de Catalunya har sagt at deres representanter er frie til å stemme det de vil, er Esquerra Republicana og Iniciativa per Catalunya klart i mot og Partido Popular og Ciudadanos for, skriver El Confidencial.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder