TREKKER VARER: Hestekjøttskandalen fortsetter å spre seg. Mandag ble det klart at også Nestlé må trekke varer fra markedet. Her fra hovedkontoret i Vevey, Sveits. Foto: Fabrice Coffrini, Keystone / AP Photo / NTB Scanpix

Nestlé trekker varer i tre land etter hestekjøttfunn

(VG Nett) Nå har også verdens største matselskap funnet spor av hestekjøtt i sine varer.

  • Jorid Nordmelan
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Selskapet er det siste blant en rekke store matprodusenter som har måttet trekke varer fra hyllene.

Sent mandag ble det klart at Nestlé nå har tilbakekalt to pastaretter fra markedet i Spania og Italia, etter at det ble funnet spor av hestekjøtt i det som skulle være biff. I tillegg vil en lasagnerett bli trukket fra markedet i Frankrike.

En talsmann sier ifølge BBC at mengden heste-DNA som er påvist er liten, men at det utgjorde over 1 prosent.

- Det er ikke farlig å spise maten, men den er feilmerket og produktene møter derfor ikke de høye standarene som kundene våre venter av oss, heter det på Nestlés hjemmesider.

Ifølge Reuters er det bekreftet funn av hestekjøtt i to pastaretter, men at lasagnen også trekkes tilbake siden kjøttet stammer fra samme produsent.

Stammer fra tysk produsent

Tilbaketrekkingen av varer skjer senest en uke etter at selskapet uttalte at det ikke var hestekjøtt i noen av Nestlés produkter.

De aktuelle rettene som nå trekkes er Buitoni Beef Ravioli, Beef Tortellini og Lasagnes a la Bolognaise Gourmandes. Alle rettene skal stamme fra en produsent i Tyskland, kalt HJ Schypke.

HJ Schypke er en underleverandør til JBS Toledo som er et stort kjøttprodusentfirma med hovedkontor i Belgia.

Nestlé understreker at de tar saken alvorlig og at de som følge av funnene vil gjennomføre flere tester av sine produkter.

Hestekjøtt i lasagne

Minst 13 europeiske land er rammet av hestekjøttskandalen så langt. Også i Norge er det påvist hestekjøtt i lasagneretter.

Til Norge kommer hestekjøttet fra den franske matgiganten Comigel. Selskapet leverer frossenlasagne til Findus, ICA, Norgesgruppen, Rema 1000 og Coop.

Før kjøttet ble omdannet til lasagne hos Comigel, ble det levert fra det franske selskapet Spanghero. Selskapet har blitt anklaget av franske myndigheter for å ha skiftet etiketten fra hestekjøtt til storfekjøtt.

Spanghero fikk mandag opphevet sin produksjonsstopp etter anklagene. Selskapet har hele tiden benektet skyld.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder