REDDET: En sørkoreansk mann hjelpes i sikkerhet etter å ha blitt berget sammen med sin kone fra cruiseskipet Costa Concordia. Foto: REUTERS

Brudepar reddet ut av kantret cruiseskip

SISTE: Redningsmannskapene skal ha lokalisert en tredje person om bord i skipet

(VG Nett) Over et døgn etter at cruiseskipet grunnstøtte, ble det nygifte paret reddet ut i live.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Redningsmannskapene skal i morgentimene søndag også ha lokalisert en tredje person om bord havaristen «Costa Concordia». Arbeid pågår nå for å finne frem til personen, melder nyhetsbyrået AP.

Fortsatt skal over 40 personer være savnet etter grunnstøtingen og den påfølgende kantringen ved øya Giglio utenfor Italias vestkyst.

Sent lørdag kveld reddet redningsmannskapene ut et nygift par fra Korea. Paret, som var på bryllupsreise, var innesperret i en lugar i det halvsukne skipet. Redningsmannskapene skal ha hørt stemmene til de to mens de gjennomsøkte skipet.

VGTV: Her reddes de fra det synkende skipet

Det tok en stund før redningsmannskapene fant frem til paret. De kunne snakke med dem, men det var vanskelig å nå frem til lugaren, to dekk under, der paret befant seg.

35 mennesker jobbet for å komme fram til paret, ifølge talsmann Luca Cari for brannbrigaden som jobber med å gjennomsøke skipet.

Dødstallet kan stige

Tre mennesker er bekreftet omkommet, og lørdag kveld var fortsatt 50-60 mennesker savnet etter at skipet Costa Concordia gikk på grunn ved øya Giglio med over 4.200 mennesker om bord. Alle de øvrige ble berget i land i livbåter og med kystvaktens båter og helikoptre.

Tidligere het det at 41 var savnet, men tallet er uansett svært usikkert fordi det kan dreie seg om personer som ikke er med i opptellingen av dem som er berget.

KANTRET: Bergingsmannskap leter etter savnede i og rundt «Costa Concordia» som ligger på siden ved øya Giglio. Foto: AP


Savnede kan også befinne seg i eller under skipet, og i løpet av lørdag ble dykkere satt inn for å lete etter savnede under og rundt skipet, og inne i den delen av fartøyet som er under vann.

- Dette er en risikabel operasjon. Skipet ligger på 30 meters dyp, men kan lett skli videre nedover og synke helt, sier Cosimo Nicastro, talsmann for kystvakten.

Kaptein arrestert

Både skipets kaptein og førstestyrmann ble lørdag pågrepet og blir trolig siktet for uaktsomt drap og for å ha forlatt skipet før alle passasjerene var i sikkerhet. De skal heller ikke ha sendt nødsignal da skipet gikk på grunn.

STEIN I SKROGET: Da cruiseskipet kantret lørdag morgen, kom en flere meter lang flenge i skroget til syne. I flengen ligger en stor stein som skipet traff da det grunnstøtte. Foto: AP

En representant for påtalemyndigheten sier at kaptein manøvrerte skipet på en klønete måte inn mot et rev, og beboere sier han lå altfor nærme land, og at revet han traff, var godt kjent av befolkningen på Giglio.

Les også: Kapteinen: - Skjæret fantes ikke på kartet

De tre som er bekreftet omkommet, er to franske passasjerer og et besetningsmedlem fra Peru. Minst 42 er også skadd, to av dem alvorlig.

En norsk kvinne som var om bord, er i trygghet og innlosjert i Roma, ifølge Utenriksdepartementet.

Lignet Titanic

Overlevende fra en rekke land forteller om scener som lignet Titanic etter at de var brakt i land på Giglio, noen av dem barbeint og bare i undertøyet og andre i aftenantrekk direkte fra skipets restauranter. Ingen fikk med seg bagasjen.

De klager over dårlig informasjon og kaotiske forhold under evakueringen etter at Costa Concordia gikk på revet fredag kveld, fikk slagside og deretter kantret.

- Vi er heldige at vi var så nær land. Alle var veldig redde, sier José Rodríguez, en 43 år gammel bartender fra Honduras.

Borgermesteren i lille Giglio med 800 innbyggere slet hardt for å finne tak over hodet til mer enn 4.000 mennesker i skoler, kirker og barnehager. Lørdag var alle fraktet inn til Porto Santo Stefano på fastlandet og videre til hoteller.

Dramatiske minutter

En rekke passasjerer fortalte om grusomme og dramatiske minutter da de skjønte at noe var galt med skipet fredag kveld.

- Det var som en katastrofefilm. Det brøt ut vill panikk da skipet for alvor grunnstøtte. Mennesker, glass og andre gjenstander veltet rundt overalt, sier danske Peter Christensen.

NORSK KVINNE OM BORD: UD opplyser at det var en norsk kvinne om bord i cruiseskipet som grunnstøtte utenfor Italias vestkyst fredag kveld. Kvinnen skal være i god behold. Foto: Reuters

Han skulle spise i skipets største restaurant da ulykken skjedde. Først ristet det da skipet traff klippene. Da det like etter grunnstøtte skikkelig, brøt panikken løs.

- Like etter gikk lyset, og alt ble mørkt. Folk ropte og skrek og løp hysteriske rundt, sier han.

Les også: - Barna var redde og foreldre hadde panikk

Christensen fikk beskjed fra mannskapet om at alt var under kontroll, men skjønte raskt at det ikke stemte.

- Plutselig begynte skipet å krenge, og da brøt panikken ut for andre gang. Jeg må innrømme at jeg da selv tenkte om vi ville komme oss ut derfra, sier han.

Folk hoppet i havet fra dekkene, mens andre sloss om redningsvestene i panikk.

Costa Concordia tilhører rederiet Costa Crociere, som eies av Carnival Cruises, et av verdens største cruiserederier med hovedkontor i Miami.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder