DØMT IGJEN: Tidligere president Mohamed Mursi blir sittende i fengsel. Her avbildet 21. juni 2015 iført en rød drakt som indikerer at han er dømt til døden. Dødsdommen ble senere omgjort. Foto: AMR Dalsh / Reuters Reuters

Egypts ekspresident dømt til 25 års fengsel for spionasje

Domstolen mener Mohamed Mursi spionerte på vegne av Qatar under sin tid som president i Egypt.

Den tidligere presidenten soner allerede en 20 år lang fengselsstraff for drap på demonstranter i 2012, året før han selv ble styrtet og fengslet, skriver Reuters.

Straffeutmålingen på 25 år i fengsel er en reduksjon fra de 40 årene han opprinnelig ble idømt i den første rettssaken.

Ifølge domstolen har Mursi, som nå er blitt 66 år gammel, lekket hemmeligstemplede dokumenter til Qatar og solgt klassifisert informasjon til TV-kanalen Al Jazeera.

Ifølge Reuters skal informasjonen handlet om Egypts militære virksomhet og kapasitet. Informasjonen er av en karakter som kan skade rikets sikkerhet, mener domstolen.

Dødsdømt egyptisk professor: Egypt forsvinner ned i en ond sirkel av blodsutgytelse og vold

Mursi ble Egypts første demokratisk valgte president i juni 2012 og regjerte frem til juli 2013 da han ble felt i et militærkupp. VG dekket det dramatiske kuppet fra Tahrir-plassen i hovedstaden Kairo:

Dommen er avsagt i landets høyeste ankedomstol og kan derfor ikke ankes videre, ifølge det statlige nyhetsbyrået MENA.

Tre andre medlemmer av den politiske organisasjonen Det muslimske brorskapet er alle dømt til døden i samme sak.

Egypt var et av flere land som i begynnelsen av juni kuttet alle diplomatiske bånd til Qatar. Myndighetene i Qatar har flere ganger uttrykt sin støtte til Mursi.

Kan skape VM-kaos: Derfor er det Qatar-krise i gulfen

Siden kuppet har landet vært styrt av president Abdel Fatteh el-Sisi, som har gjort seg populær blant mange ved å fengsle en rekke Mursi-tilhengere og medlemmer av Det muslimske brorskapet.

I mai 2015 ble Mursi og 106 andre medlemmer av Det muslimske brorskapet dømt til døden, en dom som senere ble overstyrt.

Kaos under kuppet: Her filmer fotografen sin egen død

Den nye dommen mot Mursi inkluderer også ulovlig oppbevaring av våpen, oppfordring til voldelige handlinger og medvirkning til drap på 21 kristne arbeidere i Libya, skriver The Hindu.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder