KONDOLERER: President Barack Obama blir mottatt på flyplassen av politisjef Dan Oates og borgermester Steve Hogan i Aurora for å treffe pårørende til dem som ble drept av en væpnet mann i en kino som viste den siste Batman-filmen. Foto: Larry Downing / Reuters / NTB scanpix

Obama møtte pårørende etter massakre i Colorado

Gjerningsmannen møter i retten i dag

President Barack Obama møtte søndag ettermiddag pårørende til dem som ble drept i Batman-massakren i Colorado fredag.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Obama sa han hadde felt noen tårer da han trøstet slektninger av de drepte på sykehuset ved Colorado-universitetet i Aurora, der noen av de kritisk skadde også er innlagt.

- Jeg fortalte dem at ord aldri strekker til i denne type situasjoner, sa Obama mens tusener av mennesker samlet seg til en minnestund søndag kveld utenfor kommunesenteret i Aurora, som er en forstad til Denver.

I dag vil gjerningsmannen, James Holmes, møte i retten. Det er ikke kjent hva han vil komme til å si om ugjerningen han har begått, men ifølge Sky News skal politikilder ha hevdet at mannen foreløpig har vist liten vilje til å samarbeide.

VGTV: Panikk etter skuddrama på Batman-premiere

- Jeg hadde anledning til å gi dem noen klemmer og felle noen tårer sammen med dem, men også le litt sammen med dem mens familiene mintes de vidunderlige livene til sine kjære, sa han videre.

Kort etter Obamas tale jublet tusener av mennesker for politifolk, militære og andre tjenestemenn som kom til minnestunden.

- Selv om våre hjerter er knust, er ikke lokalsamfunnet vårt knust, sa Auroras ordfører Steve Hogan.

Søker trøst

Colorados guvernør John Hickenlooper leste opp navnene til alle de tolv døde, og fikk applaus da han nektet å nevne gjerningsmannen ved navn, bare «mistenkt A». Han insisterte på at det er de døde som skal prioriteres.

Søndag strømmet folk også til gudstjenester for å minnes de tolv som døde da en væpnet mann skjøt vilt rundt seg i kinoen der det var premiere på den nyeste Batman-filmen «The Dark Knight Rises». Ytterligere 58 ble skadd.

I SORG: Sørgende ber for de døde etter Batman-massakren i Colorado. Foto: Ap

Blant dem som ble drept, var den seks år gamle Veronica Moser-Sullivan. Hennes mor er blant de kritisk skadde.

Politiet opplyste søndag at de har funnet PC-en til gjerningsmannen, 24 år gamle James Holmes, i leiligheten hans. De håper den skal gi en pekepinn om motivet hans og hvordan han planla og utførte ugjerningen.

Politiet har ikke villet bekrefte ryktene om at en Batman-maske og Batman-plakat ble funnet i leiligheten.

Farlige feller

Politiet kom seg først inn i leiligheten sent lørdag etter å ha ryddet unna sofistikerte feller som skulle drepe dem som prøvde å trenge seg inn.

Politimester Dan Oates sa til pressen at Holmes var forkledd slik at han kunne forveksles med tungt bevæpnet og utstyrt terrorpoliti, og dermed lett kunne ha sluppet unna, om det ikke var for at politimennene la merke til en detalj i påkledningen som ikke stemte, og pågrep ham utenfor kinoen.

MISTENKT FOR MASSEDRAP: Den 24 år gamle medisinstudenten James Holmes er mistenkt for å ha drept 12 personer og skadet flere titalls i en kino i byen Aurora i USA. Foto: University of Colorado Denver

Holmes, som blir framstilt for retten mandag, holdes isolert på cellen sin på grunn av dødstrusler fra andre fanger.

Søndag ble det også avdekket at Holmes bare noen uker før massakren hadde søkt om medlemskap i en lokal pistolklubb, men at søknaden ble avvist på grunn av en bisarr og nifs melding på telefonsvareren hans.

Debatt om våpen

Skyteepisoden i Aurora, som bare er den siste i en lang rekke episoder der væpnede menn skyter og dreper tilfeldige mennesker i USA, har åpnet opp for en ny debatt om USAs liberale våpenlover. Holmes kjøpte sine våpen på helt lovlig vis.

New Yorks borgermester Michael Bloomberg, som er en av få amerikanske politikere som åpent går inn for strengere våpenkontroll, krevde søndag at både Obama og hans republikanske rival Mitt Romney gjør noe med saken.

- Dette er et enormt problem for landet, og disse to presidentkandidatene har tidligere antydet at de kunne gjøre noe som for eksempel å forby automatvåpen. Hvor er de, og hvorfor handler de ikke, sa Bloomberg.

Lite tyder imidlertid på at noen av dem tar skritt for å begrense tilgangen på våpen, ikke minst foran valget til høsten. Republikanerne, med støtte fra den mektige National Rifle Association, er sterke motstandere av restriksjoner.

VG Nett/ NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder