MILLIONREGNING: Utenriksdepartementet har vært tungt til stede fra dag én i Kongo-saken. Øverst fra venstre: Christian Larssen, Håvard Hoksnes, Fred R. Rasmussen og Gunvor Alida Endresen. I midten: Joshua French og Tjostolv Moland på vei til rettssalen mellom to kongolesiske sikkerhetsvakter. Nederst fra venstre: Fred R. Rasmussen, Lars Ekman, Arild Øyen, Parul Naran, fra den britiske ambassaden i Kinshasa og Elisabeth Slåtten fra UD. Foto: Kristian Helgesen/Jørgen Braastad/Helge Mikalsen/Scanpix

UD reiste for over én million kroner i Kongo-saken

Til stede i Kongo 199 av de første 216 dagene

UD: - Fører ikke kostnadsregnskap i enkeltsaker

(VG Nett) I løpet av de første syv månedene fikk dødsdømte Joshua French og Tjostolv Moland besøk av norske myndigheter 20 ganger. Det kostet Utenriksdepartementet 1.080.705 kroner - bare i reise og opphold.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Norske myndigheter, representert av Thorstein Wangen fra ambassaden i Angola, var på plass i Kisangani allerede 13. mai 2009. Da hadde det gått et knapt døgn siden nyheten om at to norske menn i 20-årene var anklaget for å ha drept en sjåfør i et viltreservat nordøst i Kongo, sprakk i norske medier.

De neste syv månedene var Utenriksdepartementet (UD) svært tungt representert i Kongo, særlig under de to rettsrundene hvor Moland og French ble dømt til døden begge ganger.

VG Nett har fått tilgang til reiseregningene til de totalt 13 diplomatene som har bistått Moland og French. Våre kalkuleringer viser at straffesaken har kostet norske myndigheter nærmere 1,1 million norske kroner i 2009 - bare i reiseregninger. I tillegg kommer lønn og andre driftsutgifter som ikke er inkludert i denne oversikten.

På spørsmål om dette er den mest kostbare konsulære saken for Norge noen sinne svarer UD:

- Departementet og ambassadene arbeider med om lag 80.000 ulike saker årlig og fører ikke kostnadsregnskap for driftsutgifter i enkeltsaker. Kostnadene for enkeltsaker varierer mye, særlig avhengig av timebruk og reisekostnader.

LES OGSÅ:Moland og French er helsearbeidere i fengselet

316 reisedøgn

Fra den 13. mai til 12. desember i fjor, 216 dager totalt, var Utenriksdepartementets ansatte til stede i Kongo i 199 av dem, ifølge reiseregningene VG Nett har fått tilgang til.

- Hvorfor har det vært så viktig for norske myndigheter å være til stede i denne saken?

- Departementet vurderer til enhver tid hvordan oppgavene med å bistå nordmenn i utlandet skal løses, gitt de svært ulike situasjoner og områder det dreier seg om. I land der vi har en ambassade, er det lettere å foreta kortvarige fengselsbesøk. I Kongo har Norge ingen fagstasjon.

NORSK TILSTEDEVÆRELSE: Representanter fra Utenriksdepartementet var til stede i Kongo 199 av de første 216 dagene etter at Tjostolv Moland og Joshua French ble pågrepet for drapet på sjåføren Abedi Kasongo. Også norske journalister har vært sterkt tilstedeværende i Kisangani. Her snakker Joshua French med flere av dem i fengselsgården. Foto: Troens Bevis / Scanpix

- Sakens alvor og de kompliserte og uoversiktelige forhold på stedet har vært en del av UDs løpende vurdering av tilstedeværelse i Kisangani, sier pressevakt i UD, Kjetil Elsebutangen til VG Nett.

Flere av diplomatene var der flere ganger, enkelte opp til tre besøk. Totalt 20 besøk ble avlagt disse syv månedene. De har blant annet sørget for innkjøp av klær, mat, medisiner og andre artikler for opphold i fengselet, samt bistått med å kontakte lege ved behov.

Norske utenriksmyndigheter har også bistått de to nordmennene til å komme i kontakt med kongolesiske forsvarsadvokater som representerer dem under rettssaken, samt søke om fri rettshjelp fra Norge.

Til sammen tilbakela de utsendte representantene 316 reisedøgn for å bistå de to nordmennene i 2009.

LES OGSÅ:- Jeg ønsker dette skal ta slutt så fort som mulig

BAK MURENE: Sentralfengselet i Kisangani hvor Tjostolv Moland og Joshua French sitter fengslet. Foto: Tore Meek / Scanpix

To besøk etter nyttår

Etter nyttår har to representanter vært i Kongo i forbindelse med straffesaken mot Moland og French i til sammen åtte dager.

Til sammenligning har dødsdømte Shahid Azim, som sitter fengslet for voldtekt og drap på ung jente i Pakistan, fått besøk fra norske myndigheter fire ganger, ifølge UD.

Han har flere ganger etterlyst mer bistand fra norske myndigheter.

Det er ambassadens utsendte i Islamabad som har besøkt Azim, og siden besøkene er blitt gjennomført i arbeidstiden og fordi utenrikstjenestens personell har kjørt bil til fengselset, er det ikke ført reiseregninger i den forbindelse, opplyser utenriksdepartementet.

DØMT: Tjostolv Moland og Joshua French. Bildet er fra første rettsrunde. Foto: Vegar Vatn / SCANPIX

Godtgjørelse for vanskelige forhold

Etter skuddene på Serena hotell i 2008 fikk utsendt personell fra departementet en godtgjørelse på 5000 kroner i uken fordi de jobbet under vanskelige forhold. I et UD-notat fra november 2009 vedtas det at også alt personell som har bistått Moland og French i Kongo skal få samme gode.

- Det er ikke uten videre enkelt å rekruttere til slike oppdrag, samtidig som oppdragets karakter innebærer en ekstraordinær belastning. Det forusettes også at tilstedeværende skal dekke rettssakens ulike aspekter, og være tilgjengelige under til dels vanskelige forhold, heter det i notatet.

ADVOKAT: Morten Furuholmen representerer Tjostolv Moland og Joshua French. Foto: Kristian Helgesen

Advokaten til Moland og French, Morten Furuholmen, er godt fornøyd med den bistanden hans klienter har fått fra norske myndigheter.

- De har fått en god konsulær bistand, det har jeg sagt hele tiden. Enkelte ting har sviktet, men det er blitt rettet opp i. Jeg mener, i likhet med UD, at Moland og Frenchs situasjon og Norges rolle i saken har vært svært spesiell. Det jeg har kritisert, er at man kanskje burde utøvd et sterkere diplomatisk press og ikke kun delegert det til konsulærseksjonen, sier Furuholmen til VG Nett.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder