FLYR NÆRT NORD-KOREA: Det er bombefly av typen B-1B Lancer som flyr nært Nord-Korea, sammen med F-15C Eagle-fly. Foto: Handout AFP

USA med styrkedemonstrasjon utenfor Nord-Korea

Amerikanske bombefly har aldri flydd så langt nord utenfor Nord-Korea i dette århundret, opplyser Pentagon.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Dette for å vise at «presidenten har mange militære muligheter til å kunne overvinne enhver trussel», skriver Pentagon i en pressemelding.

USA utførte en lignende styrkedemonstrasjon for tre uker siden, sammen med Sør-Korea. Amerikanske bombefly har aldri vært så langt nord utenfor Nord-Korea som de er i dag, på denne siden av 2000-tallet skriver Pentagon i pressemeldingen.

Det store overblikket: Slik ville en krig mellom Nord-Korea og USA sett ut (VG +)

I pressemeldingen skriver det amerikanske forsvarsdepartementet at Nord-Koreas våpenprogrammer utgjør en alvorlig trussel for Stillehavsregionen i Asia, og hele det internasjonale samfunnet.

– Klar til å forsvare USA

«Vi er forberedt på å bruke den fulle bredden av våre militære kapabiliteter til å forsvare USA og våre allierte.», skriver departementet i pressemeldingen.

Det er bombefly av typen B-1B Lancer som fløy nært Nord-Korea, sammen med F-15C Eagle-fly. Flyene krysset luftrom over sjøen nær østlige deler av landet.

Bombeflyene fløy ut fra militærbasen i Guam, mens F-15-flyene, som eskorterer bombeflyene, ble fløyet ut fra en base i Japan.

Nord-Korea-ekspert veldig bekymret

Stein Tønnesson, professor ved Prio og ekspert på Nord-Korea er bekymret for at konflikten skal eskalere.

– Jeg har blitt veldig bekymret nå de siste dagene. Debatten i Kina og USA har endret seg der ulike eksperter diskuterer hva en skal gjøre dersom krigen kommer, sier Tønnesson til VG.

Han viser til at det er flere og flere som nå ikke nøyer seg med å advare, men isteden snakker om hvordan en krig kan gjennomføres.

VG i Nord-Korea: Jubelen når rakettene fyres av (VG +)

– Sitasjonen har tilspisset seg veldig etter Trumps tale i FN der han truet med å utslette Nord-Korea. Det er tydelig at USA og Sør-Korea ønsker å skremme Kim, slik at han skal tro at han vil bli drept og at hans regime vil bli ødelagt i et massivt angrep. Tanken bak er at han til slutt vil se seg nødt til å sette seg til forhandlingsbordet.

Han viser til at Kim Jong-un har svart på Trumps trusler med egne trusler.

– Han hevder at den linjen han har valgt er riktig og at han kommer til å følge den til siste slutt – at han ikke vil la seg skremme og vil temme Trump med ild.

Redd for at Kim provoserer USA til å angripe

– Nord-Korea har ingen interesse av å starte en krig fordi de vet at de vil tape. Men den siste tiden, med den utviklingen som har vært, så blir jeg redd for at Kim skal provosere USA så sterkt at USA angriper, sier han.

Han mener de siste flygingene er et ledd i presset mot Nord-Korea, og at det kanskje kan være forberedelser til en ny militærøvelse som USA og Sør-Korea forbereder i oktober.

Les mer: Trump lover «ild og vrede» om Nord-Korea kommer med flere trusler mot USA

– De tenker at Kim Jong-un skal bli myk, gi seg til å forhandle og slutte med atomprøvesprengninger og rakettutskytinger. Men de kommer sannsynligvis til å bli skuffet.

Han mener Kim Jon-ung er nervøs og at det nå hersker paranoia i Pyongyang.

– Kims rådgivere er trolig redde og svært bekymret. Kim gir nok ordre til en ny provokasjon, men vi får håpe at den ikke er altfor dramatisk og at noen jobber for å åpne for forhandlinger, sier professoren.

Lavrov: – Slåsskamp mellom barnehageunger

Det har lenge vært steile fronter mellom de to landene, og det siste året har retorikken mellom Nord-Korea og USA hardnet. Russlands utenriksminister Sergej Lavrov beskrev i går retorikken mellom Trump og Kim Jong-un som en «slåsskamp mellom barnehageunger».

Trump holdt nylig sin første tale for FNs hovedforsamling, og der holdt han ikke tilbake på det verbale skytset mot Nord-Koreas diktator Kim Jong-un, som han har gitt kallenavnet «Rocket-man».

– Hvis vi må forsvare oss, har vi ikke noe annet valg enn fullstendig å ødelegge Nord-Korea, sa Trump.

– «Rocket man» er på et selvmordsoppdrag for seg selv og hans regime, sier Trump, med klar adresse til diktatoren.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder