VAKE: Slektninger sørger rundt kisten til et av ofrene for lørdagens jordskjel i Mexico. Skjelvet hadde en styrke på 6.1 på Richters skala og hadde senter i Matías Romero i delstatet Oaxaca sør i Mexico. Foto: Ignacio Carvajal/AFP AFP

Fem bekreftet døde etter kraftig etterskjelv i Mexico

Her sitter familiemedlemmer og sørger ved kisten til et av ofrene for nok et jordskjelv i Mexico. Fem personer er bekreftet omkommet i lørdagens etterskjelv.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Mens det fortsatt graves og letes i ruinene i Mexico City lenger nord i landet, rammet lørdagens skjelv den sørlige delstatet Oaxaca.

Det amerikanske jordskjelvsenteret US Geological Survey (USGS) registrerte et skjelv målt til styrke 6,1 med senter like sørvest for byen Matías Romero i den sørlige regionen Oaxaca.

– Flere boliger som fortsatt sto etter det forrige skjelvet, falt nettopp sammen. Det er tøft, og vi er alle ute i gatene, sier Juchitan-innbygger Bettina Cruz.

– Siden 7. september har det ikke sluttet å riste, sier Nataniel Hernandez fra Tonala i Chiapas.

Jordskjelvet som rammet landet 7. september, førte til at minst 90 mennesker mistet livet. Tirsdag ble landet nok en gang rammet, og skjelvet som ble målt til 7,1 er det dødeligste i Mexico på over 30 år. Så langt er 305 mennesker bekreftet døde, og det er ventet at tallet vil fortsette å øke. Blant annet leter man etter savnede under en sammenrast kontorbygning i Mexico City. Der antar man at det var 70 mennesker tilstede da skjelvet rammet tirsdag. Flere titalls mennesker er ennå ikke hentet ut.

Lørdagens etterskjelv førte til ytterligere fem dødsfall, opplyser lokale myndigheter.

Fortvilte slektninger har vært samlet ved de sammenraste bygningene i mange dager. Blant annet ved skolen i Mexico City der det fortsatt letes etter omkomne i ruinene. VG var tilstede ved en minnestund for ofrene.

Spurtet ut i gatene

Etterskjelvet lørdag kunne også merkes i hovedstaden Mexico by, der 167 personer er bekreftet døde. Innbyggerne er svært preget av de kraftige skjelvene som har funnet sted den siste tiden, og det brøt ut full panikk da jordskjelvalarmen gikk lørdag.

Folk spurtet ut i gatene. Enkelte løp barbeint, mens noen løp ut med barna sine i armene.

– Gud, vis nåde, skrek 74-årige Teresa Martinez, som var blant dem som løp ut for å komme i sikkerhet. Ved siden av henne sto en annen kvinne og gråt.

– Denne gangen merket vi ikke at bakken rørte på seg. Kanskje vi begynner å bli vant til dem etter det siste, sier Pablo Martinez, som løp ut med sin seksårige datter i armene.

– Men vi overvåker situasjonen nøye, sier han.

ØDELAGTE VEIER: Motorveibroen ved kystbyen Ixtlaltepec kollapset lørdag kveld da det kom et nytt, kraftig etterskjelv sør i Mexico. Foto: Ignacio Carvajal, AFP AFP

Måtte stanse redningsarbeidet

Det fryktes at etterskjelvet kan ha ført til bevegelser i de mange sammenraste bygningene i Mexico by. Det kan sette både menneskene som er fanget i ruinene og redningsarbeiderne i fare.

Mexicanske og utenlandske redningsarbeidere måtte midlertidig innstille pågående redningsoperasjoner, og trekke seg ut av fem områder i hovedstaden. Etter noen timer fortsatte de arbeidet, blant annet i nabolaget Roma der en kontorbygning er kollapset.

Les: Dødeligste skjelv på 32 år

Rundt 70 arbeidere antas å ha vært i bygningen, men kun 28 har blitt hentet ut i live så langt. Alle ble hentet ut i løpet av de første timene etter skjelvet.

– Disse bygningsmassene er veldig komplisert å komme inn i, men vi gir ikke opp. Vi skal fortsette å kjempe for familiene, sier Mexicos hovedkoordinator for sivilforsvaret, Luis Felipe Puente.

Lukten av døde kropper

Siden tirsdag har redningsarbeidere, politi, brannvesen, Røde Kors og frivillige jobbet på spreng. Norske Anders Firing Lunde beskrev overfor VG et enormt frivillig engasjement for å redde mennesker ut av ruinene.

Mannskapene har styrt unna maskineri i områder der det er håp om overlevende, og har i stedet brukt hender, hakker og spader til å grave etter overlevende.

Men lørdag begynte man å merke lukten av døde kropper i ruinene, og redningsmannskapene har tatt i bruk ansiktsmasker og munnbind, ikke bare på grunn av støv, men for å skjerme seg fra lukten.

Avhengig av hva slags skader man har fått, er den gjennomsnittlige overlevelsestiden etter denne typen hendelser 72 timer, ifølge eksperter.

– Pårørende er fortsatt håpefulle, men vi har begynt å forberede oss på å bistå i sorgprosessen, sier psykolog Penelope Exzacarias.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder